Περί διαπλοκής, ελεγκτικών μηχανισμών και σύγχρονων πειρατών

Τα νέα επιχειρηματικά τζάκια δημιουργούνται στην Ελλάδα με την βοήθεια και την ανοχή του κράτους. Γι' αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα λεγόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα για το ποιος θα διευθύνει το γκουβέρνο. Και γι' αυτό η Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμη ένας σοβαρός επενδυτικός προορισμός. Εύλογα, λοιπόν, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι θα βγάλει η κάλπη της απλής αναλογικής. Η κυβέρνηση, πάντως, έχει τον τρόπο να κόψει τον βήχα σε όλους: Τηρώντας τους νόμους!

Όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του παρουσία στον ΣΕΒ ως πρόεδρος της ΝΔ, η διαπλοκή χρειάζεται δύο. Δεν φτάνει να το θέλει ο ένας από τους δύο. Μπορεί, λοιπόν, τα επιχειρηματικά συμφέροντα να θέλουν, αλλά χρειάζεται να θέλουν και οι πολιτικοί. Και ναι μεν η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι αν η διαπλοκή προσπαθήσει να πετύχει τους στόχους της «συνεργαζόμενη» με άλλα κόμματα, αλλά μπορεί να επιβάλλει την τήρηση των νόμων. Είναι ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τη χώρα και να έρθει έτσι μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών. Μόνο έτσι περιορίζεται η δράση της διαπλοκής.

Έχει σημασία να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Να λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές. Να ξέρει ο κάθε Έλληνας και ξένος επιχειρηματίας ότι η χώρα δεν είναι άγρια δύση. Ότι όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να σέβονται τους κανόνες. Και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να αντιμετωπίσουν συνέπειες.

Σας μοιάζουν όλα αυτά ηθικοπλαστικά; Ίσως και να έχετε δίκιο! Η ουσία είναι ότι υπάρχουν πάντοτε ευκαιρίες για μία κυβέρνηση να αποδείξει ποιους από τους δύο δρόμους ακολουθεί. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να δώσει προς την αγορά.

Η υπόθεση της Ελλάκτωρ, για παράδειγμα: Δεν έχει σημασία ποιος από τους δύο διεκδικητές του στέμματος θα το κερδίσει. Ας είναι εκείνος που θα δείξει ότι θα είναι πιο αποφασισμένος. Αλλά έχει σημασία να προστατευτούν οι μικρομέτοχοι από τυχόν αυθαιρεσίες. Πέραν από τους δύο μονομάχους υπάρχουν και οι μικρομέτοχοι. Άνθρωποι που επένδυσαν τις οικονομίες τους σε μία εισηγμένη εταιρεία. Και οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προστατευτούν, για να είναι δίκαιο το παιγνίδι. Κι αυτό ισχύει φυσικά για κάθε εισηγμένη. Οι μειοψηφίες πρέπει να έχουν πάντα την προσοχή μας. Επειδή αυτές είναι που τελικά χρειάζονται προστασία. Αυτές είναι οι αδύναμες.

Αν οι θεσμοί δεν λειτουργούν τότε κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει σε ένα σύγχρονο Nassau όπου μόνο πειρατές προσελκύονται για να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την ατιμωρησία που τους παρέχεται. Το καλό είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται να ξυπνούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Και θα πρέπει αυτοί να κάνουν την δουλειά τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κτίσουμε ένα καλό όνομα στο εξωτερικό και θα καταστήσουμε την Ελλάδα έναν δυναμικό επενδυτικό προορισμό. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Οι σοβαροί επενδυτές του εξωτερικού θέλουν ισονομία και όχι άφεση αμαρτιών…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]