Παναγιώτης Παυλίδης: Λίγη σοβαρότητα κ. Κοτζιά

Παναγιώτης Παυλίδης: Λίγη σοβαρότητα κ. Κοτζιά

Του Παναγιώτη Παυλίδη

Παρακολούθησα την συζήτηση για τα νομικά ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών -όπου παρεμπιπτόντως (το ευτράπελο της βραδιάς) δεν αφήναν τον Ζουράρι (που ήταν κάποτε σημαία τους) να μιλήσει (τελικά μίλησε)-. Τελικά επικεντρώθηκα κυρίως στην ομιλία του ΥπΕξ. Η σαθρότητα του όλου εγχειρήματος, του σκεπτικού και των επιχειρημάτων του δεν μπόρεσε να κρυφτεί πίσω από κουτοπόνηρα σοφίσματα.

κ. Κοτζιά, γνωρίζουμε ότι στο Μακεδονικό, η παράταξη σας εξοφλεί γραμμάτιο πολλών δεκαετιών.

Κοτζιάς: «Δώστε μας όπλα να μπούμε στα Σκόπια» φωνάζανε οι κακοί Έλληνες κι αυτό είναι αλυτρωτισμός (!) χειρότερος απ' των δεξιών Σκοπιανών. Αν οι Τούρκοι φώναζαν «Δώστε μας όπλα να μπούμε στη Θεσσαλονίκη» εμείς δεν θα το θεωρούσαμε αλυτρωτισμό;

Απάντηση: κ. Κοτζιά, 1ον, οι Τούρκοι έχουν συγκεκριμένη τακτική απέναντι στη χώρα μας. Παραβιάσεις, απειλές, αιχμαλωσίες. Που εμείς δεν έχουμε. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν οργανωμένο από το τουρκικό κράτος. Πράγμα που δεν συμβαίνει με μας. Άρα δεν υπάρχει σύγκριση. 2ον Τι θα πει αλυτρωτισμός; Είναι κάποια δαιμονική αρρώστια που θα πρέπει να ξορκίσουμε; Υπάρχουν αλυτρωτισμοί δίκαιοι και έντιμοι από λαούς βασανισμένους κι αδικημένους κι άλλοι άτοποι κι απαράδεκτοι από επεκτατικές και καταπιεστικές δυνάμεις. Δεν μπορεί κάτω από την ταμπέλα του αλυτρωτισμού να τοποθετούμε θύτες και θύματα μαζί.

κ. Κοτζιά, η έννοια της εθνότητας συμβαδίζει, ταυτίζεται με την ιθαγένεια. Άλλο εθνότητα-ιθαγένεια κι άλλο υπηκοότητα-πολιτογράφηση. Χάριν της συζήτησης όμως, ας δεχθούμε την παραμόρφωση της έννοιας της ιθαγένειας ότι δηλαδή σημαίνει υπηκοότητα. Στην συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρες κι οι δύο αυτές έννοιες. Λέει δηλαδή «Μακεδόνας/πολίτης της Β. Μακεδονίας». Το πρώτο είναι η εθνότητα και το δεύτερο η υπηκοότητα. Αντιστοίχως είναι «Αλβανός/πολίτης της Β. Μακεδονίας» κι ούτω καθεξής. Οι ίδιοι οι Σκοπιανοί, στα κρατικά τους sites,  αναφέρουν τον εαυτό τους ως «Ethnic Macedonians». Δηλαδή «γνήσιοι Μακεδόνες». Ενώ οι γνήσιοι Μακεδόνες κι απόγονοι του Αλεξάνδρου που μιλούν τη γλώσσα του, που ζουν δίπλα στα παλάτια και τα ιερά του και που σε μεγάλο βαθμό έχουν και το αίμα του (κι έχουν περάσει δυόμιση χιλιάδες χρόνια από τότε!), αυτοί αποκαλούνται «Ethnic Greeks» από τους Σκοπιανούς.

κ. Κοτζιά, αυτό είναι πλαστογραφία. Μη μας κοροϊδεύεται μες τα μούτρα μας.

κ. Κοτζιά, το επίτευγμα σας: Στην συμφωνία των Πρεσπών παραδέχονται οι Σκοπιανοί πως είναι Σλάβοι και πως δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Εδώ γελάνε. Μα αυτή ήταν και είναι η επίσημη θεωρία τους. Ότι δηλαδή οι ίδιοι κι οι πρόγονοι τους οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες -αντίθετα, ήταν εχθροί των Ελλήνων- ήταν αρχαίοι Σλάβοι κι η γλώσσα η αρχαία Μακεδονική πως δεν είχε σχέση με την αρχαία Ελληνική και πως ήταν ένα είδος αρχαίας σλαβικής.

Αμ το επιχείρημα σας κ. Κοτζιά πως εφόσον κατέχουν ένα κομμάτι της Μακεδονίας, ε τότε μπορούν, έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες; Ένα κομμάτι που αντιστοιχεί στην μισή βόρεια Μακεδονία και καταλαμβάνει περί το 1/3 του κράτους των Σκοπίων στο νότο.

Της Μακεδονίας που ονομάστηκε έτσι λόγω των Μακεδόνων, μιας Ελληνικής φυλής μακρύκορμων Αργείων από την Πελοπόννησο που την ίδρυσαν. Και που εξακολούθησε να ονομάζεται έτσι λόγω των Ελλήνων, των Μακεδόνων που συνέχισαν να την κατοικούν. Και που στο κομμάτι της που αντιστοιχεί στο 1/3 περίπου της επιφάνειας της δεν δόθηκε στην Ελλάδα (κακώς, κάκιστα). Και από αυτό το κομμάτι εκδιώχθηκαν, ξεριζώθηκαν και σφαγιάσθηκαν οι Μακεδόνες από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να οικειοποιηθούν, να σφετεριστούν το όνομα και την ταυτότητα τους.

κ. Κοτζιά, ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη;

 

*Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Metarithmisi.gr