Πάλι ψέματα;

Πάλι ψέματα;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Τις αντοχές του στις κόντρες με τους θεσμούς ο κ.Τσίπρας τις έδειξε τον Ιούλιο του 2015 όταν, παρασυρμένος από τον κ.Γιάννη Βαρουφάκη τότε, βρέθηκε να κοιτάζει έντρομος τον γκρεμό που οδήγησε τη χώρα και εμφανίστηκε στο πανελλήνιο σε αξιοθρήνητη κατάσταση, με εκείνο τον έρπη στα χείλη. Και γιατί να έχει αντιδράσει διαφορετικά; Η γενιά του μεγάλωσε στην χρυσή περίοδο της δημοκρατίας για τη χώρα, τη Μεταπολίτευση και μεγάλωσε ασφαλής, ελεύθερη σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας. Όλα χτίστηκαν με τρόπο τέτοιο ώστε κανείς μας, από τη γενιά του κ.Τσίπρα και μετά, να μην χρειαστεί να κοιτάξει το κοινό μας μέλλον από το χείλος κάποιου γκρεμού και να συντριβεί ψυχολογικά από το ενδεχόμενο της καταστροφής της και της επιστροφής της στις μεταπολεμικής συνθήκες της μιζέριας, της ανασφάλειας, των περιορισμένων πολιτικών ελευθεριών. Ο κ.Τσίπρας που το έπαθε ακριβώς αυτό ενώ δεν συνέτρεχε κάποιος λόγος, είναι επειδή το επέλεξε.

Το ότι ο κ.Τσίπρας ζει στον κόσμο του το σχολιάσαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Στον κόσμο του ζούσε το α'εξάμηνο του 2015, στον κόσμο του προεκλογικά, όταν είχε επιτρέψει στους συνεργάτες του να τον παραμυθιάζουν για την απήχηση που είχε στην κοινωνία. Φοβόμαστε όμως ότι στον κόσμο του παραμένει και σήμερα που έχει καταφανώς μετανιώσει που την Κυριακή των Ευρωεκλογών παραιτήθηκε. Τα σενάρια που διοχετεύουν οι “κύκλοι του” σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους και τα οποία συνδέουν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών το αποδεικνύουν.

Ας ζητήσει ο κ.Τσίπρας να του δείξουν όσες δημοσκοπήσεις δημοσιεύθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο για να δει πέρα από τον δείκτη της πρόθεσης ψήφου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα μέρη της έρευνας όπου οι πολίτες αξιολογούσαν εκείνον και το έργο του. Αν το είχε κάνει νωρίτερα, θα είχε διαπιστώσει ότι οι πολίτες δεν είχαν απλώς αξιολογήσει το έργο της κυβέρνησής του αρνητικά (γιατί κάποιος εδώ θα μπορούσε να παρατηρήσει ότι αυτό θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο δεδομένου ότι εφάρμοσε πολιτικές μνημονίου) αλλά τον ίδιο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντί του ήταν εδώ και μήνες μηδενική και αναφερόμαστε βέβαια για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, ο κ.Τσίπρας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του είπε λίγο πολύ ότι κατάλαβε γιατί έχασε και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στον ίδιο και το κόμμα του.

Τί πιστεύει λοιπόν ότι θα βγει από την επόμενη κάλπη, αν τις επόμενες ημέρες, αποδειχθεί ότι την ώρα της συντριβής κι όταν σε δραματικούς τόνους δήλωνε ότι έχει πάρει το μήνυμα, έλεγε πάλι ψέματα;