Παγίδες θανάτου τα παλαιά κτίρια, χρέος της πολιτείας να τα κατεδαφίσει
Ευθύμιος Λέκκας

Παγίδες θανάτου τα παλαιά κτίρια, χρέος της πολιτείας να τα κατεδαφίσει

Συζητάμε το ίδιο θέμα μετά από κάθε σεισμό και αφού πρώτα έχουμε θρηνήσει θύματα. Κτίρια εγκαταλελειμμένα μέσα στον αστικό ιστό, όπως αυτό στο Βαθύ της Σάμου, γίνονται παγίδες θανάτου στον πρώτο ακόμη και μικρής έντασης σεισμό, αλλά τόσα χρόνια η πολιτεία δεν λέει να τα καταμετρήσει και να αποφασίσει να τα κατεδαφίσει.

«Επιτέλους πρέπει να επιτραπεί να γκρεμισθούν τα αγνώστου κυριότητας παλαιά κτίσματα, να μπορεί το Δημόσιο να προχωρά σε απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου συμφέροντος», σημειώνει στο liberal.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας για ένα πρόβλημα, για το οποίο ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε από την Σάμο ότι η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση θα το αντιμετωπίσουν. Κτίρια με άγνωστους ιδιοκτήτες, άλλα που ανήκουν στην Εκκλησία, κάποια που υπάγονται στις αρμοδιότητες της αρχαιολογίας, αθροίζουν δεκάδες χιλιάδες, αλλά ούτε οι Δήμοι τα έχουν ποτέ καταγράψει επακριβώς, ούτε η πολιτεία έχει ψηφίσει ένα νόμο που θα ορίζει ότι τα αγνώστου κυριότητας θα γκρεμίζονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τα παλαιά και ακατοίκητα κτίρια ενέχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, όπως έδειξε η τραγωδία στην Σάμο και ακούσαμε τον πρωθυπουργό να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ξέρουμε πόσα και που είναι αυτά τα κτίρια;

Δεν ξέρουμε ακόμη πόσα είναι, παρ’ ότι συζητάμε το ίδιο θέμα μετά από κάθε σεισμό και αφού πρώτα έχουμε θρηνήσει θύματα. Είναι πράγματι χιλιάδες αυτά τα κτίρια, σε πολύ κακή κατάσταση, διάσπαρτα και ανά την Ελλάδα και αποτελούν παγίδες θανάτου, όπως έδειξε και η τραγωδία με τα δύο παιδιά. Χρειάζεται να γκρεμιστεί η μισή Ελλάδα, δεν γίνεται διαφορετικά αν θέλουμε να μειώσουμε αυτό τον κίνδυνο. Οπωσδήποτε θα πρέπει όλα αυτά τα οποία είναι κτίρια υψηλού κινδύνου να μπουν σε μια διαδικασία κατεδάφισης, αλλά εδώ υπεισέρχονται πάρα πολλοί παράγοντες και είναι πολύ δύσκολο να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν.

Κτίρια, χωρίς ιδιοκτήτες, με άγνωστους ιδιοκτήτες, άλλα που ανήκουν στην Εκκλησία, άλλα που υπάγονται στις αρμοδιότητες της αρχαιολογίας, πολλά είναι προστατευόμενα. Πρέπει να υπάρξει κάποιος νόμος “σκούπα” από την κυβέρνηση, ο οποίος να προβλέπει την άμεση κατεδάφιση όλων αυτών των χιλιάδων κτιρίων.

Επιτέλους πρέπει να επιτραπεί να γκρεμισθούν τα αγνώστου κυριότητας παλαιά κτίρια και να αποδοθούν ως ελεύθεροι χώροι στον αστικό ιστό. Και εφόσον δεν μπορούν να βρεθούν σε κάποια παλαιά κτίρια οι ιδιοκτήτες, να μπορεί το Δημόσιο να προχωρεί σε απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ακόμη και αν οι ΟΤΑ δεν γνωρίζουν τους ιδιοκτήτες κάποιων κτιρίων, μπορεί να τους συνδράμει σε αυτό το Κτηματολόγιο.

- Παρόμοια συζήτηση είχαμε κάνει τον Ιούλιο του 2019 με αφορμή ένα σεισμό 5,1 ρίχτερ βορειοδυτικά της Αθήνας. Έκτοτε έχει αλλάξει κάτι;

Έχουν γίνει κάποια πράγματα. Ο κάθε Δήμος μπορεί να έχει προχωρήσει καταγραφή, αλλά όμως αυτός είναι υπεύθυνος να καταγράψει τα κτίρια της περιοχής του και εφόσον διαπιστώσει ότι είναι ετοιμόρροπα και κατεδαφιστέα να προχωρήσει σε διαδικασία κατεδάφισης.

Κάποια κτίρια έχουν καταχωρηθεί σε βάσεις δεδομένων, άλλα όχι. Υπάρχει ένα κενό.

Είναι ένα θέμα που όπως σας είπα πρέπει να επιλυθεί κεντρικά, δεν είναι τόσο απλό, αλλά σύνθετο. Υπάρχουν αλληλεπικαλύψεις, συχνά εμπλέκονται πολλοί ιδιοκτήτες ή ο Δήμος δεν γνωρίζει ποιοι είναι.

-Τους ίδιους τους Δήμους δεν τους συμφέρει να καταγράψουν και να κατεδαφίσουν αυτά τα κτίρια;

Εννοείται ότι οι Δήμοι που δεν τα έχουν καταγράψει πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα, τους συμφέρει να τρέξει μια τέτοια διαδικασία, εκείνοι θα ωφεληθούν, θα δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι για τους δημότες τους, θα αλλάξει η εικόνα τους, αφού μιλάμε για πάρα πολλά τέτοια ακίνητα. Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα παλαιών κατασκευών- κτιρίων, πέτρινων και με τοιχοποιία, χωρίς οπλισμένο σκυρόδεμα, όπου εκεί πάντα μια μεγάλη δόνηση δημιουργεί προβλήματα. Αρκεί μια ισχυρή δόνηση, προκειμένου να γίνουν ετοιμόρροπα και να καταρρεύσουν, όπως συνέβη στην Σάμο.