Όταν θέλουμε μπορούμε

Όταν θέλουμε μπορούμε

Γιορτάσαμε εχθές την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με έναν ιδιότυπο τρόπο: χωρίς παρελάσεις και δοξολογίες, χωρίς βροντώδεις πολιτικές ή εθνικιστικές φανφάρες, αλλά με μια σιωπηλή και συνάμα εκκωφαντική σιγή και περίσκεψη, ο κάθε πολίτης από το σπίτι του, το σύγχρονο καταφύγιο για την αποτελεσματική περιστολή των φονικών επιπτώσεων της εισβολής του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρωτόγνωρες εικόνες ερήμωσης των πόλεων όπου έλειπαν οι άνθρωποι κι αντί γι’ αυτούς συνωστίζονταν οι σημαίες που κυμάτιζαν στα σπίτια για να μας θυμίζουν τους αγώνες του Έθνους για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που σήμερα απολαμβάνουμε. Παράλληλα, οι πτήσεις των αεροσκαφών μας ήταν ένεση τονωτική για το ηθικό των Ελλήνων και ηχηρό μήνυμα διαφύλαξης της εδαφικής μας ακεραιότητας και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ο ελληνικός λαός με την υπεύθυνη στάση του έδειξε ακόμα μια φορά ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Μπορούμε να κατανοούμε τις δυσκολίες, μπορούμε να προστατεύουμε το κοινωνικό σύνολο, μπορούμε να πειθαρχούμε στις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Ενωμένοι, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις και άγονη κριτική.

Οι τελευταίες μέρες ανέδειξαν και κάτι επίσης σημαντικό: ότι για πρώτη φορά στην προπολεμική και μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας την τύχη της χώρας διαχειρίζεται μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία πού με θέληση, αποφασιστικότητα, πρόγραμμα και ικανούς ανθρώπους επιδιώκει και επιτυγχάνει όχι απλά να διαχειρίζεται την εξουσία (όπως πάγια συνέβαινε στο παρελθόν) αλλά να αλλάξει την πορεία της χώρας και να εκσυγχρονίσει τις δομές οργάνωσης και διοίκησής της. Απόδειξη αυτού τού πρωτόγνωρου πολιτικού φαινομένου είναι ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη (κι όχι μόνο) πού έγκαιρα, έμπειρα και συντεταγμένα πήρε τα πιο ενδεδειγμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της φονικής επίθεσης τού κορονοϊού. Πού πέτυχε να ενώσει τούς Έλληνες σε ένα πανεθνικό μέτωπο συντεταγμένης άμυνας και παράλληλα πού αξιοποίησε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για να εκσυγχρονίσει τον διοικητικό μηχανισμό της χώρας με την εισαγωγή και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας. Αποδείξαμε λοιπόν και πάλι ότι όταν θέλουμε, μπορούμε.

Σήμερα, για πρώτη φορά νοιώσαμε όλοι ότι υπάρχει ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας μας και για την δικαίωση όλων εκείνων που θυσιάστηκαν γι’ αυτήν.