Όλοι μαζί

Όλοι μαζί

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε ιδιαίτερη αγωνία για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Και όχι γιατί βλέπουμε την ένταση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος, την βουβή οργή για τα ψέματα, την έπαρση και την εξουσιομανία που περιμένει υπομονετικά να εκφραστεί αλλά γιατί διαισθανόμαστε ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να ψηφίσει θετικά, επιλέγοντας να πάει μπροστά με μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και με πρωθυπουργό έναν Έλληνα σαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν άνθρωπο συγκροτημένο, μετριοπαθή που ξέρει και μπορεί.

Ας είμαστε προσγειωμένοι. Ένα σεβαστό ποσοστό του εκλογικού σώματος, για μας περίπου το ? θέλει να επιστρέψει πίσω, στις πολιτικές που οδήγησαν στην πτώχευση. Πάνω από το ? των Ελλήνων όμως έχει καταλάβει ότι μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν, οι επαναστατικές υποσχέσεις είναι σαν το ανέκδοτο για το μεγαλύτερο θαύμα της ιστορίας που κράτησε μόλις τρεις μέρες, έχει κουραστεί από το επηρμένο ύφος ανθρώπων ανίκανων, χωρίς ηθικές αναστολές, πνευματικά ρηχών και ανερμάτιστων που ασκούν την εξουσία υπέρ πάρτης και θα ψηφίσει υπέρ της πολιτικής αλλαγής.

Υπάρχει κι ένα ποσοστό, κυρίως νέων που περιμένουν να δουν πως θα αντιδράσει η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της Κυριακής. Περιμένουν να δουν αν θα ακούσουν ιαχές, απειλές, αμετροεπείς πανηγυρισμούς  στην περίπτωση που η διαφορά θα είναι μεγάλη ή αν θα ακολουθήσει εσωκομματικός πόλεμος εντός της ΝΔ αν η διαφορά είναι μικρή. Και τα δύο ενδεχόμενα για αρκετούς Έλληνες θα είναι αποκαλυπτικά για το οποία είναι σήμερα η Νέα Δημοκρατία.

Είναι ένα κόμμα που προτίθεται να πολιτευθεί συμπεριληπτικά ενώνοντας τους Έλληνες ή το βασικό μέλημα των στελεχών της είναι να πάρουν το αίμα τους πίσω για τις προσβολές που έχουν δεχτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ; Πολύς κόσμος περιμένει να δει αν η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θα υπηρετήσει ενωμένο τις δυσκολίες ή απλώς αναζητά αυτό που θα τη φέρει γρηγορότερα στην εξουσία;

Η Κυριακή το βράδυ θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη λοιπόν. Όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο για το πώς η Νέα Δημοκρατία θα το διαχειριστεί σε κάθε περίπτωση.

Μόνο ένα πρέπει να είναι το μήνυμα, ασχέτως του αποτελέσματος: Όλοι μαζί οι Έλληνες θα πάμε την Ελλάδα μπροστά. Ότιδήποτε άλλο θα είναι τεράστιο πολιτικό και στρατηγικό σφάλμα.