Οικονομικός αναλφαβητισμός

Οικονομικός αναλφαβητισμός

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη, αλλά η τελευταία ήταν πολύ χαρακτηριστική. Το δημοσίευμα που έκανε τον γύρο του Διαδικτύου με το εκκαθαριστικό ελεύθερου επαγγελματία στο οποίο εμφανίζεται εισόδημα 74.100 ευρώ να φορολογείται με 52.000 προκάλεσε πολλές συζητήσεις, στην πλειονότητά τους «καφενειακές» τουλάχιστον στα social media, οι οποίες όμως υπήρξαν πολύ αποκαλυπτικές γιατί εκεί έγινε φανερό ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν καταλάβει τη διάκριση μεταξύ κύκλου εργασιών και κέρδους.

Δεν μας εντυπωσιάζει που τόσο πολλοί αγνοούν κάτι τόσο στοιχειώδες. Όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την επικοινωνία μπορούν να βεβαιώσουν πως το «αντιμνημονιακό μέτωπο» κατάφερε να διαδώσει τις θέσεις του με ταχύτητα ?και αποτελεσματικότητα, ?ακριβώς εξαιτίας του οικονομικού αναλφαβητισμού του ελληνικού εκλογικού σώματος. Και το αντιμνημόνιο έγινε πιστευτό και γιατί το κράδαιναν κορυφαίοι πολιτικοί που έχουν εδραιωμένη σχέση εμπιστοσύνης με το εκλογικό σώμα. Η αδαημοσύνη οδήγησε πολλούς στην αγκαλιά απατεώνων όπως ο Αρτέμης Σώρρας και από εκεί στην καταστροφή.

Αλλά για?τί? να φτάσουμε ?μέχρις ?εκεί; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας είναι ο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος του «μέσου αδαούς?,? για τα θεμελιώδη?,? Έλληνα». Απόδειξη ότι είχε καταγοητευθεί από τον ανεκδιήγητο πολιτικό απατεώνα Βαρουφάκη και έχαφτε με ανοιχτό το στόμα τις μπαρούφες του για τα σχέδια παράλληλου νομίσματος και τις εφαρμογές της «θεωρίας των παιγνίων» στις δήθεν διαπραγματεύσεις που έκανε.

Να το δούμε και αντίστροφα; Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Κύπριοι αντιμετώπισαν τη δική τους τραπεζική και οικονομική κρίση αποτελεσματικότερα και ψυχραιμότερα από εμάς ήταν ότι σχεδόν σε κάθε κυπριακή οικογένεια υπάρχει κάποιος λογιστής ή κάποιος δικηγόρος. Η οικονομική παιδεία των Κυπρίων τούς έσωσε από τα δικά μας? σημερινά? χάλια.

Το ζήτημα είναι βέβαια ποιος έχει όφελος οι Έλληνες να γνωρίζουν πώς λειτουργεί η οικονομία ώστε να εργαστούν για την αντιμετώπιση του διάχυτου οικονομικού αναλφαβητισμού και θα μας επιτραπεί να διατηρήσουμε τη φιλελεύθερη καχυποψία για την αγαθή φύση της εκάστοτε εξουσίας. Οι κυβερνήσεις θέλουν να έχουν να κάνουν με βαθιά νυχτωμένους πολίτες.
Ποιος λοιπόν θα αναλάβει την εκστρατεία για την εκπαίδευση των Ελλήνων στα βασικά της οικονομίας;

Πιστεύουμε ότι όσες ομάδες επιδιώκουν τις μεταρρυθμίσεις έχουν κάθε όφελος οι πολίτες να είναι ενημερωμένοι. Κι αν στη γενική αδαημοσύνη προσθέσουμε τον καταστατικό κρατισμό και τις βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις απέναντι στην επιχειρηματικότητα και στο κέρδος καταλήγουμε ότι αυτή είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβουν οργανώσεις όπως ο ΣΕΒ, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, οι Εμπορικές Ενώσεις.

Να το θέσουμε κουκουεδίστικα: «Ένας είναι ο εχθρός. Είναι ο οικονομικός αναλφαβητισμός».

Ήρθε η ώρα να ληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 24 Ιουλίου.