Οι Podemos, το Ιράν, η Βενεζουέλα και οι χρηματοδοτήσεις αριστερών κομμάτων

Οι Podemos, το Ιράν, η Βενεζουέλα και οι χρηματοδοτήσεις αριστερών κομμάτων

Ιράν και Βενεζουέλα διατηρούν στενές σχέσεις. Το πετρέλαιο αλλά και άλλα ζητήματα ενώνουν τα δύο καθεστώτα που επί σειρά ετών έστησαν και ένα δίκτυο χρηματοδότησής προσώπων και κομμάτων, ειδικά στην Ευρώπη, για την προώθηση των συμφερόντων τους. Η αποκάλυψη για τη χρηματοδότηση των podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με 9,3 εκατ. Ευρώ από το Ιράν έρχεται να προστεθεί σε καταγγελίες και πληροφορίες για χρηματοδοτήσεις από την Βενεζουέλα.

Η πρακτική των χρηματοδοτήσεων χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα. Το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο φίλος του Αλέξη Τσίπρα Πάμπλο Ιγκλέσιας βρέθηκε αρκετές φορές στο στόχαστρο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη επί σειρά ετών ανακαλύπτοντας παρακλάδια και ενημερώνοντας τις εκάστοτε τοπικές αρχές προκειμένου να ληφθούν μέτρα.

Η αναφορά περί χρηματοδότησης από το Ιράν έγινε για πρώτη φορά το 2014 με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ποσά που κατατίθεντο στον λογαριασμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας όταν ο ίδιος ήταν παρουσιαστής της εκπομπής Fort Apache σε ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι που μάλιστα οι Ιράν σχεδίαζαν και να αγοράσουν,

Ήταν ένα στέλεχος του καθεστώτος Μαδούρο που είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ και το οποίο γνωρίζοντας τις διαδρομές των χρημάτων μέσα από τη συνεργασία Ιράν – Βενεζουέλας κατέθεσε στην αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, την DEA, για την υπόθεση αυτή

Τα χρήματα που διατέθηκαν φέρεται να κινήθηκαν μέσω της εταιρείας παραγωγής 360 Global Media η οποία φέρεται να κατέθετε και χρήματα στον λογαριασμό του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ως αμοιβή για τις εκπομπές που παρουσίαζε. Εκπομπές που απευθύνονταν στο ισπανόφωνο κοινό, όχι μόνο της Ισπανίας, και στήριζε τις πρακτικές του Ιράν αλλά και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που κινούντο στο πλαίσιο της Μπολεβοριανής επανάστασης μέσω του Τσάβεζ και μετέπειτα μέσω του Μαδούρο

Η εμπλοκή της Sepblac

H Sepblac η υπηρεσία καταπολέμησης μαύρου χρήματος της Ισπανίας ερευνά την υπόθεσή, από το 2016 και πλέον σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo συνέταξε έκθεση η οποία εμπλέκει άμεσα τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, νυν αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας μετά τη σύμπραξή του με το κόμμα του Σάντσεθ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έκθεση της Sepblac δείχνει πως τα 9,3 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στην εταιρεία παραγωγής των εκπομπών στις οποίες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ως παρουσιαστής ανέλυε την επικαιρότητα. Μάλιστα κάνει λόγο για δύο εκπομπές προσθέτοντας και αυτή με τίτλο "the walnut".

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα η κίνηση των χρημάτων έγινε από την αραβική τράπεζα Emirates NBD. Η διαδρομή του χρήματος είχε υποδειχθεί από την DEA, που συνεργάζεται στενά με το FBI, Τη CIA και άλλες υπηρεσίες που ασχολούνται με τις υποθέσεις της Βενεζουέλας και του Ιράν έχοντας πλέον επεκτείνει την δραστηριότητά τους στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου δίδοντας βάρος στα παράλια της Αφρικής αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο όπου εδρεύει και το τρίτο μέρος του τριγώνου, η Τουρκία.

Ιράν, Βενεζουέλα, Τουρκία αποτελούν το σημείο αιχμής. Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος προσώπων που εδρεύουν ή έλκουν την καταγωγής τους από τον Λίβανο. Άλλωστε υπάρχουν και περιπτώσεις που υψηλόβαθμα στελέχη των καθεστώτων του Ιράν και της Βενεζουέλας διασυνδέονται με σχέσεις αίματος ή διαθέτουν την υπηκοότητα του Λιβανέζου πολίτη.

Η διαδρομή των χρημάτων, προκειμένου να χαθούν και τα ίχνη σύμφωνα με πληροφορίες ακολουθεί τη διαδρομή που ακουμπά τις χρηματοδοτήσεις που γίνονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Κύπρος, Λονδίνο Λίβανος, Ντουμπάι, Κουάλα Λουμπούρ, Χονγκ Κονγκ, Τατζικιστάν, είναι μια εκ των βασικών διαδρομών που ελέγχονται σε συνδυασμό με την Αντίγκουα για χρηματοδοτήσεις και άλλων κομμάτων τα οποία έχουν στηρίξει τα καθεστώτα της Βενεζουέλας και του Ιράν

Για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας η σχέση με χώρες όπως η Λατινική Αμερική είναι γνωστή. Άλλωστε ο ίδιος συμμετείχε και σε κέντρα ερευνών όπως το CEPS Που προωθούσαν την «αριστερή» ιδεολογία και στο πλαίσιο αυτό δέχονταν και επιχορηγήσεις από κυβερνήσεις όπως αυτή της Βενεζουέλας αλλά και της Βολιβίας.

Τα περί χρηματοδοτήσεων αριστερών κομμάτων έχουν απασχολήσει κατά διαστήματα και την Ελλάδα. Η στήριξη που παρείχε άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση στη Βενεζουέλα έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε., όπου επιχείρησε να μπλοκάρει και τις κυρώσεις κατά του Νικολάς Μαδούρο και της Κυβέρνησής του για τις βιαιοπραγίες σε βάρος των αντιφρονούντων.

Άλλωστε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες ενώ έστειλε και τον Νίκο Παππά να διερευνήσει συνεργασία. Ήταν το 2013 όταν ο Νίκος Παππάς συνοδευόμενος από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου βρέθηκαν στην χώρα της λατινικής Αμερικής συνταξιδεύοντας μάλιστα και με ιδιωτικό αεροσκάφος Bενεζουελάνου επιχειρηματία με καταγωγή από τον Λίβανο στο νησί Μαργαρίτα για λίγη χαλάρωση

Το 2015 ο Γιώργος Τσίπρας βρέθηκε στη Βενεζουέλα και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για φθηνό πετρέλαιο ενώ ήταν το ίδιο πρόσωπο που επισκέφθηκε το Ιράν όταν η κυβέρνηση του εξαδέλφου του αναζητούσε χρήματα στο πλαίσιο της επαναστατικής γυμναστικής του πρώτου εξαμήνου του ιδίου έτους.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στο Ιράν ως πρωθυπουργός ενώ μόλις τον Ιανουάριο κατήγγειλε τις HΠΑ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού στηλιτεύοντας μάλιστα δημοσίως και τη στάση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

Ως προς τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos αυτή έγινε γνωστή από τις πλατείες των αγανακτισμένων. Συνεχίστηκε μάλιστα και μετά με τους Αλέξη Τσίπρα και Πάμπλο Ιγκλέσιας να πραγματοποιούν και κοινές εμφανίσεις. Η δε σύμπραξη των Podemos με τον Σάντσεθ χαιρετήθηκε επισήμως και μάλιστα αποτέλεσε και παράδειγμα για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα, αν και πλέον το ΚΙΝΑΛ δείχνει να έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στον Τσίπρα που ούτως ή άλλως, με αφορμή την υπόθεσή του Νίκου Παππά επανέρχεται στον λαϊκισμό και το σκληρό ροκ βάζοντας στο ψυγείο την σοσιαλδημοκρατία.