Οι μαθητές μας, οι νικητές μας!

Οι μαθητές μας, οι νικητές μας!

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχάρη όλους τους μαθητές που διαγωνίζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή τους στις πανεπιστημιακές σχολές που επιθυμούν. Πρεμιέρα των πιο πολυσυζητημένων εξετάσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε στο προσωπικό του προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Τα παιδιά μας νίκησαν, φέτος, τις πρωτόγνωρες δυσκολίες μιας διαφορετικής χρονιάς. Τα συγχαρητήρια, λοιπόν, τους αξίζουν πριν ακόμη βαθμολογηθούν. Νικητές θα βγουν και στη μάχη των εξετάσεων που ξεκινά σήμερα. Έτσι κι αλλιώς, η ζωή τους ανήκει. Καλή δύναμη σε όλες και όλους!»

Δεν υπάρχει μαθητής, ενήλικας ή γονιός στην ελληνική κοινωνία που να μην τον έχει στιγματίσει η εμπειρία της συμμετοχής του στις πανελλήνιες εξετάσεις. Ο βαθμός δυσκολίας, η πληθώρα δεξιοτήτων που απαιτούνται, ο χρόνος προετοιμασίας συναποτελούν και θεμελιώνουν μία δοκιμασία που στιγματίζει δια βίου τον υποψήφιο και την οικογένειά του. Στιγματίζει μεν, αλλά δεν καθορίζει την πορεία και την εξέλιξη του βίου ενός μαθητή. Διότι η ζωή είναι πολύ πιο πολύπλοκη και απαιτητική από τις εισαγωγικές εξετάσεις, διότι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν ξανά, διότι ο άνθρωπος είναι το ήθος και η δύναμή του, και όχι τα πιστοποιητικά και τα πτυχία του.

Όμως το σημαντικό τη φετινή χρονιά, -κατά την οποία η ανθρωπότητα ταλανίστηκε από την επέλαση του νέου ιού εξ Ανατολής, ο οποίος σάρωσε στο πέρασμά του ζωές, κοινωνικές και κρατικές δομές, οικονομία και κυβερνήσεις-, είναι άλλο. Και είναι διττό:

Οι φετινοί διαγωνιζόμενοι είναι όλοι νικητές γιατί κατάφεραν να ανταποκριθούν σε ένα εξαιρετικά ασταθές και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Υπερέβησαν εαυτούς προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους χωρίς την ασφάλεια -λόγω μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του Covid-19-, που προσφέρουν βασικές σταθερές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, οι οποίες λειτουργούν καθοριστικά τόσο για τον ψυχισμό όσο και την οργάνωση του μαθητή.

Όμως ταυτόχρονα και παράλληλα, οι μαθητές βίωσαν, αφομοίωσαν και παραδειγματίστηκαν από ένα σχεδόν υποδειγματικό μοντέλο διαχείρισης μίας κρίσης τόσο σε επίπεδο κοινωνίας, όσο και πολιτείας. Αυτό υπήρξε και το μεγαλύτερο κέρδος τους. Το γεγονός ότι είδαν ότι η ελληνική κοινωνία ενωμένη, με αλληλεγγύη, κοινωνική υπευθυνότητα και αίσθημα ατομικής ευθύνης είναι ικανή να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγαλύτερη απειλή. Και ότι οι Έλληνες αξίζουν μία κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στα πρωτοσέλιδα όλης της υφηλίου για τον άριστο χειρισμό της κατάστασης, τη στιγμή που χώρες πολύ πιο ισχυρές και υγειονομικά έτοιμες μετρούσαν χιλιάδες θανάτων.

Η ομαλή, επιτυχής και έγκαιρη διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων υπήρξε από την πρώτη στιγμή ένα από τα βασικά στοιχήματα της ελληνικής κυβέρνησης, του πρωθυπουργού προσωπικά, της αρμόδιας υπουργού, και όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ακόμη ένα στοίχημα που η Ελλάδα θα κερδίσει.

* Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Οικονομολόγος και Βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία