Οι κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου πριν από το μερικό lock down

Οι κρίσιμες συσκέψεις στο Μαξίμου πριν από το μερικό lock down

Τα νέα πιο σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση προφανώς και κάποιους θα τους δυσαρεστήσουν, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο. Για παράδειγμα όλοι όσοι δουλεύουν στο χώρο της εστίασης θα ταλαιπωρηθούν και μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί το πώς θα τους στηρίξει.  Σε κάθε περιπτωση η απόφαση για την κλιμάκωση των κινήσεων απέναντι στον κορονοϊό δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». 

Ηταν αναμενόμενο ότι πηγαίνοντας προς τον χειμώνα, θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι εντελώς διαφορετική τώρα η περίοδος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, γιατί τότε ερχόταν άνοιξη και καλοκαίρι. Τώρα έρχεται χειμώνας όπου υπάρχει πάντα έκρηξη των ιώσεων.  Αυτό που έγινε είναι ότι κερδήθηκε χρόνος, προκειμένου να αυξηθούν οι γνώσεις για τον ιό και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας. Χρόνος και στο δεύτερο κύμα, ώστε να «σπρώξουμε» τα πιο αυστηρά μέτρα πιο κοντά στον χειμώνα.

Αυτό που οδηγεί την κυβέρνηση να λάβει τώρα αυτά τα αυστηρά μέτρα είναι πολύ συγκεκριμένες παράμετροι :         

- Η εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες                                                                                         

- Τα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν μεγάλη αύξηση της διασποράς                                                 

- Η πίεση που άρχισε να εμφανίζεται στο σύστημα υγείας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Κορυφής η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι  «πολιτικά στη Γερμανία ο κόσμος δέχεται μέτρα μόνο αφού δει τα νοσοκομεία να γεμίζουν». Στην Ελλάδα λοιπόν φαίνεται ότι ισχύει ακριβώς το ίδιο, αφού η προσπάθεια «να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» που έγινε το προηγούμενο διάστημα δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμενε η κυβέρνηση. Η συμμόρφωση με τα μέτρα ήταν πολύ πιο χαλαρή σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, ιδιαίτερα από τους νεότερους που γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελαβε την απόφαση για περαιτέρω σκλήρυνση των μέτρων κόντρα στον κορονοϊό, όταν είδε την έκρηξη των κρουσμάτων.

Πιο συγκεκριμένα το βράδυ της Τρίτης  συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Βασίλης Κικίλιας, ο ΣωτήρηςΤσιόδρας, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Άκης Σκέρτσος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή προκειμένου να του δώσουν μία  «γκάμα μέτρων» που πρέπει να ληφθούν.  

Ο οριστικός κατάλογος  οριστικοποιήθηκε δύο μέρες μετά.  Στη συνέχεια έγινε αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων σε νέα σύσκεψη που έγινε  στο Μέγαρο Μαξίμου , το απόγευμα της Πέμπτης  με στελέχη του οικονομικού επιτελείου προκειμένου με κυρίαρχο θέμα την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται. «Αν τα δίναμε όλα στο πρώτο κύμα όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ,  τώρα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε τίποτα» είπε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια σύσκεψης με συνεργάτες του, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την ικανοποιησή του για τη διαχείριση του πρώτου κύματος.  

Όπως τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα «σύστημα ακορντεόν» κόντρα στην αυξητική δυναμική που παρουσιάζει η πανδημία. Τί σημαίνει  το σύστημα αυτό ; Αυστηροποίηση των μέτρων όπου χρειάζεται και  άρση όταν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η ουσία είναι ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν έχει να κάνει μόνο με τις περιοχές που θα περνούν από το ένα επίπεδο στο άλλο, αλλά και με το χρόνο εφαρμογής των μέτρων, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.  Το στοίχημα είναι ο Δεκέμβριος να βρει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση , ώστε τα Χριστούγεννα να γιορταστούν   σε πιο ήρεμο περιβάλλον.