Οι καλύτερες στιγμές για τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα του 2019

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Για χρόνια οι φιλελεύθεροι ήταν μονίμως οι γκρινιάρηδες της πολιτικής: οι υπόλοιποι πολίτες τους έβλεπαν ταυτισμένους με το κεφάλαιο και οι ίδιοι, όταν οι πολιτικοί μας μοίραζαν λεφτά, έσπευδαν να χαλάσουν το πάρτι υπενθυμίζοντας μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες της απλοχεριάς. Η εποχή αυτή φαίνεται να έχει περάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να μπορούμε στο Liberal, το κατεξοχήν φιλελεύθερο μέσο, να απαριθμούμε και τις νίκες του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Ξεκινάμε με το τοπ 5 του 2019:

5. Οι Ναζί έξω από τη Βουλή 
Το 2019 έκλεισε μία μαύρη σελίδα του ελληνικού κοινοβουλευτισμού με την αποτυχία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να υπερβεί το 3% στις εκλογές του Ιουλίου. Ως φιλελεύθεροι θα πρέπει να γιορτάσουμε αυτή την ήττα των εχθρών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και υμνητών των πιο απεχθών και απάνθρωπων ιδεών που γέννησε ο 20ος αιώνας. Στο καλό και να μην ξαναγυρίσουν.
 
4. Η δημοτικότητα του φιλελευθερισμού
Μπορεί η έρευνα της Διανέοσις να αφορά το 2018, όμως δημοσιεύτηκε το 2019 και τα αποτελέσματά της έφεραν χαμόγελο και ελπίδα στους φίλους της ελευθερίας. Σύμφωνα με αυτή, ο φιλελευθερισμός είναι η δημοφιλέστερη ιδεολογία στην Ελλάδα με το 19% των Ελλήνων να τον επιλέγει ως τον πιο ταιριαστό ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό ενώ υπάρχει και ένα 8,2% των Ελλήνων που δηλώνει νεοφιλελεύθερο. Ας ευχηθούμε η τάση αυτή να συνεχιστεί και του χρόνου. 
 
3. Πολλά και καλά βιβλία
Από τον Μάρτιο οι αναγνώστες της εφημερίδας Φιλελεύθερος έχουν τη δυνατότητα να χτίζουν τη φιλελεύθερη βιβλιοθήκη τους χάρη στη συνεργασία της εφημερίδας με το ΚΕΦίΜ. Μέσα σε λίγους μήνες αγοράστηκαν από το διψασμένο αναγνωστικό κοινό περισσότερα από 80.000 αντίτυπα φιλελεύθερων βιβλίων που στην πλειονότητά τους δεν είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως στη γλώσσα μας. Το εγχείρημα αυτό θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά με ακόμα πιο δυνατούς τίτλους ενώ είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι θα υπάρξουν και ενέργειες πέραν των βιβλίων. 
 
2. Ο Φιλελεύθερος Υπουργός 
Το 2019 ήταν η χρονιά που ένας γνήσιος φιλελεύθερος, με μεγάλη συνεισφορά στο φιλελεύθερο κίνημα, ανέλαβε μία νευραλγική κυβερνητική θέση. Φυσικά αναφέρομαι στον πρόεδρο της Δράσης και νυν Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Η παρουσία του στην κυβέρνηση ήταν για πολλούς φιλελεύθερους δικαίωση προσδοκιών από το νέο κυβερνητικό σχήμα και αποτελεί μέχρι και σήμερα ασφαλιστική δικλείδα για τη δημοσιονομική σοβαρότητα και πειθαρχία. Ας ελπίσουμε ότι οι φιλελεύθερες φωνές θα αυξηθούν σε όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις. 
 
1. Ο Φιλελεύθερος πρωθυπουργός 
Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό. Σε καμία περίπτωση δεν θα λέγαμε ότι όλα τα στελέχη και εκλεγμένοι εκπρόσωποί της είναι αταλάντευτα φιλελεύθεροι. Όμως, ο αρχηγός του κόμματος και νυν πρωθυπουργός αυτοχαρακτηρίζεται ως φιλελεύθερος και μάλιστα προοδευτικού τύπου. Το ΚΕΦίΜ είχε την τιμή να τον φιλοξενήσει ως κύριο ομιλητή στην εκδήλωση που παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα τη μέρα που μοιράστηκε σε βάθος το ιδεολογικό του στίγμα. Ασχέτως του πως αξιολογεί κανείς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μέχρι τώρα, έχουμε πρωθυπουργό που δηλώνει φιλελεύθερος και αυτό αποτελεί μεγάλη νίκη για τον ελληνικό φιλελευθερισμό. Και του χρόνου λοιπόν, με υγεία!