7ος χρόνος, ημέρα 2177η
Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Οι δελφίνοι του ΣΥΡΙΖΑ ροκανίζουν την καρέκλα του Αλέξη Τσίπρα

Είναι πλέον σχεδόν σίγουρο, ότι έχει δοθεί η εκκίνηση για τη διάδοχη κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι λογογράφοι, μαζί με τους επικοινωνιακούς συμβούλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τον εκθέτουν πλέον συνειδητά. Πιθανότατα ο ίδιος να μην αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις της προβληματικότητας των παρεμβάσεων τους, όμως η κοινή γνώμη παρακολουθεί το ολοσχερές πολιτικό κάψιμο του.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αντιπολίτευσης, κατάφερε κατά της διάρκεια της πανδημίας να ακυρωθεί πολιτικά, πολύ πιο εύκολα από ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αρκετοί ψηφοφόροι, του είχαν συγχωρέσει την παιδική επαναστατική αθωότητα, που τον είχε οδηγήσει στην παραπλάνηση. Του είχαν συγχωρέσει την μη εκπλήρωση όσων είχε υποσχεθεί. Του είχαν συγχωρέσει την άγνοια για το πως λειτουργεί ο κόσμος.

Και αρκετοί του συγχώρησαν την περίφημα kolotoumba, την αποκαθήλωση των αγωνιστικών οραμάτων της αριστεράς, τη συνεργασία με τη ακροδεξιά του Καμμένου και με την σκοτεινή δεξιά του Παπαγγελόπουλου. Του συγχώρησαν την έκφραση θαυμασμού προς τον πρόεδρο Τραμπ, την υποταγή στα κελεύσματα της καγκελαρίου Μέρκελ και τη διεύρυνση των γεωπολιτικών συνεργασιών με ΗΠΑ και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν όμως αρκετοί, που μπορούν να τον συγχωρήσουν για την τακτική που σχεδίασε το επικοινωνιακό του επιτελείο και ακολούθησε πιστά ο ίδιος στο θέμα της πανδημίας. Η εικόνα που επέλεξαν οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα για τον πρόεδρο τους, θύμιζε ένα μείγμα αντιδράσεων μικρού παιδιού, θυμωμένου έφηβου και αγανακτισμένου ενήλικου. Δεν του επέτρεψαν οι επικοινωνιολόγοι του, να εκφράσει ένα θετικό λόγο, να συνθέσει ένα δυναμικό και ενθαρρυντικό μήνυμα, να διατυπώσει μια δημιουργική πρόταση. Ούτε να συμπλεύσει με την παγκόσμια πολιτική αντίληψη στον τομέα της αντιμετώπισης και του ξεπεράσματος της πανδημίας.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει για τον πρόεδρο της τον δρόμο της γρίνιας, της ένστασης, του θυμού και της αγανάκτησης. Και αυτόν τον δρόμο τον ακολούθησε ο ίδιος, με ιδιαίτερη ευκολία.

Όμως οι ηγέτες στις δύσκολες στιγμές, στις στιγμές που οι συγκυρίες τους καλούν να λάβουν σαφείς θέσεις και πρωτοβουλίες, δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τη φθηνή άρνηση και απόρριψη.

Παρ' όλα αυτά, για περισσότερους από 12 μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε το αντιπολιτευτικό του μένος και το εναπομείναν πολιτικό του κεφάλαιο, ασκώντας κριτική για το μέγεθος και τη χρήση των μασκών, το κλείσιμο των πλατειών, το κλείσιμο και το άνοιγμα των σχολείων, το κλείσιμο και το άνοιγμα των χώρων εστίασης, την τηλεργασία, την τηλεκπαίδευση, τις ψηφιακές εκλογές, τις υγειονομικές επιτροπές, και άλλα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε εμπόριο ελπίδας για τα δήθεν ανύπαρκτα εμβόλια και απαίτησε την υιοθέτηση μιας νέας σεισάχθειας, σαν αυτήν που είχε υποσχεθεί στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Και χθες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ξεστόκαρε» εμβόλια.

Από τον Μάρτιο του 2020, δεν βρήκε να πει ούτε μια θετική λέξη για τα μέτρα ατομικής προστασίας απέναντι στην πανδημία. Δεν έκανε ούτε μια δήλωση υπέρ των εμβολίων και της επιστημονικής νίκης κατά του Covid.

Δεν παρότρυνε τους πολίτες σε δράσεις προστασίας και ξεπεράσματος της κρίσης. Αντιθέτως, επένδυσε πάνω στα κινήματα αντίδρασης και υποδαύλισε κάθε εκδήλωση, συγκέντρωση και διαδήλωση, θέτοντας σε περαιτέρω κίνδυνο την εύθραυστη ισορροπία της υγειονομικής πορείας της πανδημίας. Οι επικοινωνιολόγοι του, τον μετέτρεψαν σε αφηγητή fake news και προπαγανδιστικών πυροτεχνημάτων, που διαρκούν λίγο και χάνονται στο σκοτάδι της νύκτας.

Αυτή η συνολική στάση του Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα δεν τον ευνόησε. Και αυτό διότι απέτυχε να αφήσει ένα θετικό ηγετικό αποτύπωμα. Ποιοι ευνοήθηκαν; Οι δελφίνοι. Που χωμένοι μέσα στις διάφορες ομάδες, συλλογικότητες, ρεύματα και φράξιες, διαγκωνίζονται για την επόμενη ημέρα.

Η Ενωτική Κίνηση, η ΡΕΝΕ, η «Γέφυρα», η «προεδρική φρουρά», η Ομπρέλα και οι παλαιοκομματικοί 53+, προσπαθούν να δώσουν το δικό τους στίγμα κυριαρχίας, ροκανίζοντας το αρχηγικό προφίλ του αρχηγού τους, που από «ανατροπέα των ισορροπιών της ΕΕ», τον έχουν μετατρέψει σε έναν περιθωριακό παίκτη με γραφικό αφήγημα.

Όλοι αυτοί γνωρίζουν καλά, ότι με την ολοκλήρωση του κτισίματος του τείχους προστασίας από τον Covid, με την επάνοδο της κανονικότητας και με την εφαρμογή του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι φωνές διαμαρτυρίας του Αλέξη Τσίπρα δεν θα έχουν την παραμικρή αξία.

Για εμάς, είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό το γεγονός ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ για πάνω από 12 μήνες αντί να συστρατεύεται στον μόνο αγώνα που θα δώσει ελευθερία και υγεία στους πολίτες, δηλαδή στον μαζικό και γρήγορο εμβολιασμό, ανθίσταται και πολεμά με κάθε μέσο το κυβερνητικό έργο και την εθνική προσπάθεια. Αυτό το ίδιο γεγονός, αποτελεί ευκαιρία για τους δελφίνους, που στηρίζουν τη στρατηγική τους, στην έκπτωση του αρχηγικού προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί η στενή ομάδα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι αναζητά μια σύγχρονη Ιφιγένεια, που θυσιαζόμενη θα απελευθερώσει ούριους ανέμους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πιθανότερο όμως είναι ότι το ρόλο της Ιφιγένειας, τελικά θα παίξει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που αποτελεί ένα σημαντικό βαρίδι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στο κέντρο της πολιτικής.