Οι… «αντι-πισσαρίδηδες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ

Οι… «αντι-πισσαρίδηδες» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ

«Προσωπικά δέχομαι ότι το 2001 έκανα λάθη. Πήρα στα σοβαρά ένα θέμα το οποίο εκτός από τον πρωθυπουργό κανείς σχεδόν δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει στα σοβαρά», έγραφε ο Τάσος Γιαννίτσης αναφορικά με το σχέδιο του 2001 για το συνταξιοδοτικό.

Σήμερα η έκθεση Πισσαρίδη βρίσκεται στο τραπέζι προβλέποντας μεταρρυθμίσεις για την ανάταξη και ανάπτυξη της χώρας. Όμως Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά εκτιμούν πως βρήκαν πεδίο αντιπαράθεσης και δηλώνουν πως εκπονούν τα «αντι-πισσαρίδη» σχέδιά τους…

«Δέχθηκα να κάνω προτάσεις που αντιμετώπιζαν το πρόβλημα στην ουσία του, αντί να προσφύγω στη γνωστή πολιτική πρακτική των «δήθεν» προτάσεων. Θεώρησα ότι έπρεπε να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για σημαντικότατες αδικίες του ασφαλιστικού συστήματος, που όμως αφορούσαν ισχυρές ομάδες ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή τους και μάλιστα με πρόσχημα την «αναλγησία» των προτάσεων» ανέφερε σε κείμενο που δημοσίευε το Βήμα.

Το σχέδιο για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού το 2001 είχε βρει λίγους θιασώτες. Αν και είχε τη στήριξη του Κώστα Σημίτη ο οποίος με τον Τάσο Γιαννίτση έβλεπαν πως σε 15 χρόνια από τότε (το 2001) το ασφαλιστικό θα κατέρρεε δεν έτυχε καν της στήριξης του τότε ΠΑΣΟΚ, ενώ και από τότε αξιωματική αντιπολίτευση την Ν.Δ. οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Για ΚΚΕ και Συνασπισμό δεν χρειάζεται καν να γίνουν αναφορές.

Σαν να μην πέρασε μια ημέρα

Το γεγονός πως το σχέδιο αυτό από το 2010 αποτελεί σημείο αναφοράς ως η μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε και παρά το ότι μέσα στην οικονομική κρίση μια τέτοιου μεγέθους μεταρρύθμιση μνημονεύθηκε πολλές φορές μετά την κατάρρευση των ταμείων αλλά και της οικονομίας γενικότερα δείχνει σήμερα να μην έχει σημασία για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βέβαια είχε προηγηθεί η σαρωτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα σκισίματα των μνημονίων και τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλο που απλά συνέβαλε στο να παραμείνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουν με το μέλλον να δείχνει δύσκολο ως προς την επιβίωση τους.

Σήμερα έρχεται ένα νομπελίστας, ο Χρήστος Πισσαρίδης και καταρτίζει μια έκθεση που στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο προκειμένου η χώρα μέσα από τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης να περάσει στην επόμενη φάση μετά την πανδημία. Μια πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο και ανάγκασε στο τέλος της ημέρας, την Ε.Ε. να λάβει μέτρα οικονομικής στήριξης των χωρών μελών της, μεταξύ των οποίων φυσικά και η Ελλάδα.

Φευ! Η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που περνά τις ημέρες μετρώντας νεκρούς και αναπολώντας τις «κρεμάλες» των αγανακτισμένων, όπως φαίνεται από την ανάρτηση της Μυρσίνης Βουνάτσου, (του στελέχους που περίμενε τον Μάρτιο να συμψηφίσει τους θανάτους από την τραγωδία στο Μάτι με αυτούς της πανδημίας), λέει το βροντερό της «όχι». Από κοντά όμως και η Φώφη Γεννηματά, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ του 2001, τα στελέχη του οποίου τήρησαν την ίδια στάση έναντι του Τάσου Γιαννίτση.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την εβδομάδα που πέρασε σχέδιο «αντι-πισσαρίδη» το οποίο, βάσει και των όσων δήλωσε απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, περιλαμβάνει το «πλειοδοτικό» του όραμα το οποίο ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα. Ξεκινώντας από χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ, περνώντας από σωρεία επιδομάτων (συνοδεύθηκε με την καταψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη θέση πως θα πληγεί ο… ΟΑΕΔ) και φθάνοντας στην ανάληψη από το κράτος της ευθύνης να πληρώσει το ίδιο το δώρο Χριστουγέννων στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας το δικό τους «αντι-πισσαρίδη» είναι «ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας».

Με αυξημένες δαπάνες για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ που «θα φτάσουν το 7%, με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη».

Σημείωση απαραίτητη : Τον περασμένο Αύγουστο, στις 25 του μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόνταν με την Λούκα Κατσέλη προκειμένου να συζητήσει για τις προτάσεις της, και μελών κάποιας επιτροπής, για την κατάρτιση του αντι - πισσαρίδη σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που η κ. Κατσέλη δεν μπορούσε να παράσχει «πλήρους απασχόλησης» αλλά μόνο συμβουλευτικές λόγω της απασχόλησης της στην ΕΔΕΜ των καλλιτεχνών.

 Η Φώφη το ΚΙΝΑΛ και η αριστεροφροσύνη 

Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ δια της Φώφης Γεννηματά ετοιμάζει το δικό του επίσης «αντι-πισσαρίδη» σχέδιο. Σε τηλεσυζήτηση - εκδήλωση με θέμα «Η Ελληνική Οικονομία σήμερα. Υπάρχει προοπτική με την πανδημία;» που διοργανώθηκε η πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για «αλαζονική» συμπεριφορά της κυβέρνησης με αφορμή το σχέδιο Πισσαρίδη.

Και δεν σταμάτησε εκεί αφού υποστήριξε πως: το Κίνημα Αλλαγής διαφωνεί με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση αυτής της πρότασης διότι:

- Δεν συνιστά ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο για το μέλλον, και για την μετάβαση σε μια αναπτυγμένη, σύγχρονη, ανταγωνιστική οικονομία.

- «Ξεχνά» ότι από το όφελος της ανάπτυξης πρέπει, με πολιτικές αναδιανομής, να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ενώ εν είναι καθόλου τυχαία η ηθελημένη αοριστία στις προτάσεις για τους φορολογικούς συντελεστές, και η έλλειψη αναφοράς για την φορολόγηση του πλούτου.

- Μιλά για «ανάπτυξη» που βασίζεται στη στήριξη των μεγάλων και δεν αφορά τους πολλούς, τους μικρούς και μεσαίους.

- Απουσιάζουν επιδεικτικά τα μέτρα για την Κοινωνική Προστασία, τα μέτρα που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Ακόμη και για την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων, που ως φαίνεται πρόκειται να παραδοθούν σε ιδιώτες.

- Εμμένει στις βαθιά συντηρητικές προτάσεις για απολύσεις, για ωράριο λάστιχο, για την κατάργηση των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτερο μισθό. Δεν τους απασχολεί ότι και ο εργαζόμενος πρέπει να προσδοκά οφέλη από την ανάπτυξη, να βελτιώνει τη ζωή του, να αισθάνεται ασφαλής στην εργασία του.

- Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για να φέρουμε πίσω τους νέους επιστήμονες, που επενδύσαμε πάνω τους, αλλά σήμερα λόγω της κρίσης δουλεύουν και προσφέρουν στο εξωτερικό.

- Εμμένει στην αντίληψη που θέλει τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους αλλά όχι τις ισχυρές δημόσιες επενδύσεις όπως για το ΕΣΥ, τις κοινωνικές υποδομές που σήμερα καταρρέουν.

Περίπου ενστερνίζεται το σύνολο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόμενη η ίδια αλλά και το ΚΙΝΑΛ να κοιτούν προς τα αριστερά όταν διαπιστωμένα εκ των δημοσκοπήσεων προκύπτει πως κάθε κεντρογενής παρέμβασή της προσφέρει πόντους στο ΚΙΝΑΛ, ενώ κάθε προσπάθεια «διαγωνισμού αριστεροφροσύνης» την επαναφέρει στα ποσοστά που μετά βίας κατέλαβε το κόμμα στις εθνικές εκλογές.

 Μνήμες σχεδίου Γιαννίτση

Το σχέδιο Πισσαρίδη αφορά στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη ενώ το σχέδιο Γιαννίτση επικεντρωνόταν, κυρίως, στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, πυλώνα όμως της λειτουργίας του ίδιου του κράτους. Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συγκρίσεων. Όμως η λογική με την οποία αντιμετωπίζεται από την αντιπολιτευση επιβεβαιώνει πως έπειτα από μια τεράστια οικονομική κρίση, αυτή του 2010, και τρία μνημόνια, «ακόμη δεν έχουμε βάλει μυαλό».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ΚΙΝΑΛ, πρώην ΠΑΣΟΚ, φέρνει μνήμες ως προς τη στάση που είχε τηρηθεί το 2001 με τα στελέχη του να επιτίθενται ακόμη και ανοιχτά κατά του Τάσου Γιαννίτση φτάνοντας στο σημείο να τον χαρακτηρίζουν ως υπεύθυνο για την ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2004. (Άλλωστε ήταν και η αιτία της σύγκρουσης με τα ισχυρά τότε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ συνδικάτα όπως αυτά της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ)

Φέρνει όμως και μνήμες για τη στάση της λεγόμενης λαϊκής δεξιάς, που ήταν και είναι στο χώρο της Ν.Δ. που τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δείχνει να τηρεί μια στάση αναμονής.

Σε κάθε περίπτωση η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Πισσαρίδη δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για τη σημερινή κυβέρνηση που πρέπει να «σπάσει αυγά» με γνώμονα το γεγονός πως αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να τεθούν οι βάσεις της επόμενης μέρας από την πανδημία...