Οι αγορές και το playstation

Ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες η επικείμενη κυκλοφορία της νέας γενιάς, πέμπτης γενιάς του Playstation της Sony - μια ανακοίνωση που έφερε μέχρι και δάκρυα χαράς στους φίλους των βιντεοπαιχνιδιών. Όπως είθισται, πρόκειται για μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, με πολλές και εντυπωσιακές νέες δυνατότητες, κάποιες από τις οποίες ακόμη και οι ίδιοι οι κατασκευαστές του δεν γνωρίζουν το πώς ακριβώς θα αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια ζωής της κονσόλας από τους κατασκευαστές βιντεοπαιχνιδιών.

Οι βιντεοκονσόλες έχουν τις τελευταίες δεκαετίες γίνει ένα ισχυρό σύμβολο του πώς λειτουργεί η τεχνολογία στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς. Με μια ταχύτητα αδιανόητη ακόμη και λίγες δεκαετίες πριν, βλέπουμε τις τεχνολογικές δυνατότητες - δηλαδή, τις δυνατότητες τις δικές μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα ευκολότερα - να εξελίσσονται και να βελτιώνονται, και μάλιστα με την τιμή έναρξης κάθε μηχανήματος από γενιά σε γενιά να παραμένει λίγο πολύ σταθερή. 

Βλέπουμε ταυτόχρονα και κάτι άλλο, εξίσου εντυπωσιακό: να αυξάνεται σχεδόν εκθετικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο να αγοράσουν μια τέτοια κονσόλα, αλλά και να αφιερώσουν ένα μέρος του χρόνου τους στην αναψυχή των βιντεοπαιχνιδιών. Κάποιοι μπορεί να διεκτραγωδούν την “κουλτούρα των βιντεοπαιχνιδιών”, αλλά και μόνο η ύπαρξη του ελεύθερου χρόνου είναι μια συγκλονιστικά θετική εξέλιξη έναντι των εποχών που ο μόχθος για την επιβίωση ήταν ο κανόνας.

Οι μεγαλύτεροι, θυμηθείτε λίγο πόσο κόστιζαν κάποια χρόνια πριν αντίστοιχες συσκευές - και δεν μιλάω μόνο για μηχανήματα διασκέδασης, αλλά και απολύτως αναγκαίες οικοσκευές, όπως ένα πλυντήριο ή ένα ψυγείο. 

Σήμερα, χάρη στην εντυπωσιακή επέκταση και ενίσχυση των σχέσεων εθελούσιας συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη δηλαδή στην παγκοσμιοποίηση και την απελευθέρωση των αγορών, η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιταχυνθεί και τα κόστη παραγωγής συνεχώς μειώνονται. Πάρτε το ακραίο παράδειγμα των τηλεοράσεων και σκεφτείτε τι ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού συνεπαγόταν κάποια χρόνια πριν η αγορά μιας νέας τηλεόρασης, απείρως χειρότερης ακόμη και από τις low end διαθέσιμες σήμερα συσκευές.

Σε λίγες εβδομάδες, πολλοί πιτσιρικάδες και μη, θα αγοράσουν το νεο playstation. Άλλοι μπορεί να περιμένουν λίγους ακόμη μήνες μέχρι να πέσει η τιμή του. Κάποιοι άλλοι μπορεί να το σνομπάρουν. Κάποιοι τέλος μπορεί να μην το πάρουν καν χαμπάρι. Σε κάθε περίπτωση, ένας κόσμος περισσότερων επιλογών για περισσότερους ανθρώπους, είναι ένας κόσμος καλύτερος για όλους μας.