Οδηγός επιβίωσης: Πώς θα δουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων το χρώμα του χρήματος

Οδηγός επιβίωσης: Πώς θα δουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων το χρώμα του χρήματος

Έστω και τελευταίοι από όλους, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να βλέπουν και αυτοί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το χρώμα του (κρατικού) χρήματος. Το «πακέτο» περιλαμβάνει επιστροφές φόρου για όσους υπέστησαν κούρεμα ενοικίου από τον Μάρτιο και μετά, επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων για όσους έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» αλλά και  κατάθεση «ζεστού χρήματος» στον τραπεζικό λογαριασμό για όσους υποστούν κούρεμα ενοικίου και μέσα στον Νοέμβριο. Βέβαια, το χρώμα του (κρατικού) χρήματος δεν θα φανεί χωρίς κόπο. Θα χρειαστούν διορθώσεις λαθών και νέες αιτήσεις σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν να θεωρούν εαυτούς τους αδικημένους της πολιτικής στήριξης που ακολουθεί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση καθώς ακόμη και τα μέτρα που τους αφορούν, δεν έχουν υλοποιηθεί στην πράξη για το σύνολο των δικαιούχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παροχή επιστροφής φόρου σε όσους ιδιοκτήτες υπέστησαν κούρεμα ενοικίου στο διάστημα από τον Μάρτιο και μετά. Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις μπήκαν από την ΑΑΔΕ στην δεξαμενή των «αιτήσεων που περιέχουν λάθη» καθώς δεν κατέστη δυνατόν είτε να γίνει διασταύρωση των πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών δηλώσεων συνιδιοκτητών είτε να «ταιριάξει» το αναγραφόμενο μίσθωμα στην περίφημη δήλωση COVID με το αντίστοιχο ποσό στο ηλεκτρονικό συμβόλαιο που έχει αναρτηθεί στο Taxis.

H ΑΑΔΕ έχει αναλάβει να στείλει ειδοποιήσεις σε όσους έχουν κάνει λάθη προκειμένου αυτά να διορθωθούν και (στη συνέχεια) να πιστωθούν οι επιστροφές φόρου οι οποίες υπολογίζονται με την ακόλουθη αναλογία: Για κάθε 100 ευρώ «κουρεμένου» ενοικίου, 30 ευρώ επιστροφή φόρου. Ψάχνοντας τις δηλώσεις (σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν λάθη) η ΑΑΔΕ συμπέρανε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι δικαιούνται επιστροφής φόρου οι οποίοι όμως έχουν ήδη εξοφλήσει όλες τους τις υποχρεώσεις.  Τι θα γίνει με αυτούς τους φορολογούμενους; Προφανώς θα τους μείνει ένα πιστωτικό υπόλοιπο προς συμψηφισμό στο άμεσο μέλλον.

Εκκρεμότητα δεύτερη για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η οποία μάλιστα θα πρέπει να κλείσει άμεσα: στις παλαιές μισθώσεις, έχει δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο να υποβληθούν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Επειδή η… βαλίτσα με τα κουρέματα ενοικίων πάει μακριά και ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποιοι θα χαρακτηριστούν πληττόμενοι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καλό θα είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό συμβόλαιο για όλες τις μισθώσεις που έχει ο καθένας στο όνομά του. Και αυτό διότι χωρίς αυτό, δεν θα δίνεται καμία παροχή.

Στο τέλος Νοεμβρίου, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι επιδοτήσεις σε όσους έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Το σενάριο είναι έτοιμο: Στο τέλος Νοεμβρίου, σε όσους δεν έχουν ζητήσει «πάγωμα» στην καταβολή των δόσεων θα δοθούν ακόμη και τρεις δόσεις μαζεμένες ώστε να «πέσει χρήμα» στην αγορά. Όσοι πάλι έχουν ζητήσει πάγωμα των δόσεων μέχρι το τέλος του χρόνου, θα δουν το χρήμα του χρήματος από Ιανουάριο. Όσο για αυτούς που πρέπει να κάνουν ρύθμιση, πρώτα θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα και μετά θα λάβουν την επιδότηση η οποία θα υπολογίζεται επί της συμφωνημένης δόσης.

Η χρονιά θα κλείσει με το «δώρο Χριστουγέννων» (έτσι το βάφτισε η ΠΟΜΙΔΑ) στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα υποστούν κούρεμα στο ενοίκιο του Νοεμβρίου. Το δώρο θα είναι ίσο με το 50% της ζημιάς. Στα 100 ευρώ κουρέματος, τα 50 ευρώ θα εμφανίζονται στον τραπεζικό λογαριασμό. Πότε θα γίνει αυτό; Τον Δεκέμβριο καθώς θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν ηλεκτρονικές αιτήσεις μέσω των οποίων θα γνωστοποιηθεί και ο IBAN.