Όχι απλά για τους πολλούς, για όλους

Όχι απλά για τους πολλούς, για όλους

Του Νίκου Ρωμανού*

r«Με τους πολλούς, όχι με τις ελίτ». Αυτό μας λέει διαρκώς ο κ. Τσίπρας. Ο πολιτικός που αυτή την περίοδο καμώνεται τον προοδευτικό και τον Κεντροαριστερό, επιλέγει πάλι μια διχαστική ρητορική. Μην κάνετε λάθος, περί αυτού πρόκειται. Και μπορεί να μην επαναλαμβάνει το χυδαίο «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», αλλά επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τεχνητά ρήγματα στην ελληνική κοινωνία, την ώρα που πρέπει επιτέλους να υπερβούμε τον διχασμό που γεννήθηκε από το «Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο» και υπηρέτησαν πιστά ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του στις πλατείες, τα πρώτα χρόνια της αντιμνημονιακής… αυταπάτης.

Ακόμα και έτσι, όμως, το δίπολο που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας να στήσει με «ταξική μεροληψία» και με επιδοματική πολιτική του αισχίστου είδους, πέντε μέρες πριν από τις κάλπες, είναι λάθος. Γιατί, άμα αρχίσουμε να το αναλύουμε στην ουσία του, θα πρέπει να διερωτηθούμε, γιατί ο κ. Τσίπρας που ομνύει στο όνομα των «πολλών» και έκανε καριέρα πολεμώντας τις «ελίτ», πάει και κάνει ινκόγκνιτο σκαφάτες διακοπές.

Πρέπει, επιτέλους, σε αυτή τη χώρα να μην μιλάμε με λογικές εξαίρεσης. Πρέπει να μιλήσουμε για όλους τους πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, θεωρητικά, να μιλά για τους πολλούς, αλλά αφήνει εντελώς εκτός τη μεσαία τάξη. Τη μεσαία τάξη που ξετίναξε στους φόρους, για να μπορεί να δημιουργεί υπερπλεονάσματα και να μοιράζει επιδόματα, προκειμένου να αποφύγει την εκλογική καταβαράθρωση.

Σήμερα, μόνο η ΝΔ έχει πρόγραμμα για όλους. Μόνο η ΝΔ μιλά για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, την ώρα που εγγυάται το κοινωνικό κράτος για τους πιο αδύναμους. Ο ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνει τον υπερασπιστή των πολλών, έταξε πεντακοσάρικα σε συνταξιούχους και πήγαν στα ΑΤΜ για να δουν ότι επρόκειτο για το μισό ποσό. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και άφησε έξω τον καφέ και άλλα δημοφιλή ροφήματα, αυτό δηλαδή που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρητικά κόπτεται για τους πιο αδύναμους αυτός που δεν έρχεται να ψηφίσει την τροπολογία της ΝΔ για να μην μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο, στα 5.600 ευρώ. Στη μία τσέπη των συνταξιούχων βάζει μια κουτσουρεμένη 13η σύνταξη, ενώ από την άλλη τους παίρνει τη 12η, εξαιτίας της μείωσης του αφορολόγητου.

Οι πολίτες, από την άλλη, έχουν δίκιο σε ένα σημείο: στη δυσπιστία και απέναντι στη ΝΔ. Γυρίζω καθημερινά σε όλο τον βόρειο τομέα της Β' Αθηνών και, από τη μια ακούω πολίτες να μου λένε ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι, γιατί δεν πάει άλλο, από την άλλη με ρωτάνε ποιος τους εγγυάται ότι η ΝΔ θα το κάνει. Η απάντηση είναι απλή και δεν θα κουραστώ να την επαναλαμβάνω: σε εποχές δύσκολες, με μάχη απέναντι στην Τρόικα και με τον ΣΥΡΙΖΑ στα κάγκελα, η ΝΔ ήταν που μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Σε όλη την εστίαση, όχι στη μισή. Η ΝΔ ήταν που χαμήλωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Και η ΝΔ ήταν που δρομολογούσε μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον αύξησε ξανά.

Σε τι διαφέρουμε λοιπόν; Στην αξιοπιστία. Όταν λέμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετία, αυτό σημαίνει μεσοσταθμική μείωση 150 ευρώ ανά νοικοκυριό. Όταν λέμε μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% στη διετία, αυτό σημαίνει και διασφάλιση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και κίνητρα για νέες επενδύσεις και, το κυριότερο, πολλές περισσότερες και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας για όλους. Όταν μιλάμε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% στο 15%, αυτό σημαίνει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για τον κόσμο της εργασίας. Και όταν μιλάμε για ποιοτική και ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, αυτό σημαίνει διαμόρφωση συνθήκης προόδου για όλους τους νέους: από αυτούς που θέλουν να πάνε σε ένα αξιοπρεπές και εξωστρεφές πανεπιστήμιο, έως αυτούς που θέλουν να πάνε σε μια καλή τεχνική σχολή, με άμεση απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Για να το συνοψίσουμε: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πραγματικά με τους λίγους. Ασκεί επιδοματική πολιτική για να δημιουργεί στρατιές εξαρτημένων ανθρώπων. Δεν τους δίνει προοπτική για να κάνουν τη δική τους ζωή και τη ζωή των παιδιών τους καλύτερες. Η ΝΔ, από την άλλη, δεν είναι απλά με τους πολλούς. Είναι με όλους τους Έλληνες. Με όλους αυτούς που δεν αντέχουν άλλο χαμένο χρόνο και άλλες χαμένες ευκαιρίες.

*Ο Νίκος Ρωμανός είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών με τη ΝΔ