Ο Σύριζα επενδύει στους νεκρούς και η κυβέρνηση στο μέλλον

Στην Ελλάδα, εν μέσω της υγειονομικής και οικονομικής καταιγίδας υπάρχουν ακόμα κόμματα που επενδύουν πολιτικά στους νεκρούς. Η διαχρονική επένδυση στους νεκρούς των «δίκαιων αγώνων του εμφυλίου», στους νεκρούς του Πολυτεχνείου και τώρα στους νεκρούς από την πανδημία. Ευτυχώς για εμάς, η κυβέρνηση επενδύει στην τεχνολογία, στον ψηφιακό κόσμο και στην καινοτομία.

H ηγετική ομάδα του Σύριζα που αντιμετώπισε τη χώρα μας με όρους γυμνασιακού χαβαλέ, χρησιμοποιώντας απίστευτους γραφικούς τύπους -σχεδόν παρατράγουδα-, σε εξαιρετικά κρίσιμα υπουργικά πόστα, έρχεται τώρα να καταγγείλει την κυβέρνηση, που εμπιστεύεται καταξιωμένους επιστήμονες και ομάδες τεχνοκρατών, στην προσπάθεια να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση.

Έτσι σήμερα στην χώρα μας, συγκρούονται ουσιαστικά δυο κόσμοι. Οι δυνάμεις που επενδύουν στο χάος, στον εκτροχιασμό της υγειονομικής κρίσης και στην δημιουργία νέου κύματος νέο-αγανακτισμένων, στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την περαιτέρω συρρίκνωση και πολιτική εξάχνωση τους και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από την κυβέρνηση, επενδύοντας στο αύριο των παιδιών τους και το μέλλον της χώρας.

Όπως ανέφερε και ο Σπύρος Αλεξόπουλος, προ ημερών σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο liberalmarkets.gr, στην σημερινή εποχή είναι σχεδόν αδύνατον να σταθείς μόνος σου απέναντι σε διεθνείς κολοσσούς, όσο καλός και να είσαι. Είναι προτιμότερο λοιπόν να επιλέγεις μόνος σου τους διεθνείς συνεργάτες σου και να παραμένεις στο παιχνίδι, παρά να σύρεσαι κάποια στιγμή σε αναγκαστικές συνεργασίες με κακούς όρους. Εξάλλου, οι διεθνείς επιχειρηματικές ειδήσεις είναι γεμάτες με αναφορές σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, αποσχίσεις κλάδων και αν θέλουμε οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις να είναι πραγματικά διεθνοποιημένες θα πρέπει να περιμένουμε παρόμοιες κινήσεις και από αυτές.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, παρατηρούμε ότι στον τόπο μας γίνονται πάρα πολλές και σημαντικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, με πιο πρόσφατη και πιο επίκαιρη την κίνηση του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ο Αλέξης Πατέλης σε συνέντευξη του στο Bloomberg, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργεί στη χώρα μας το Brexit και το γεγονός ότι θα υπάρξει μεταφορά υπηρεσιών πολλών επιχειρήσεων από το City του Λονδίνου, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκε μάλιστα σε προχωρημένες συζητήσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τρία πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία «θέλουν να διαφοροποιηθούν έξω από το Λονδίνο» ενόψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις οικονομικές ειδήσεις στη Ελλάδα, φιγουράρουν σταθερά και όλο και περισσότερα ονόματα από την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή. H Pfizer, η Microsoft, η Volkswagen, η γαλλική Nexans, το Private Equity Fund της CVC, η βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, η αμερικανική ΟΝΕΧ, το ολλανδικό Fund Reggeborgh, ο κρατικός νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός Statkraft, η βρετανική Solarcentury, η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor, (πρώην πετρελαϊκή Statoil) και άλλες, είναι εταιρείες που ήρθαν στη Ελλάδα για να επενδύσουν και να μεγεθυνθούν, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και συντελώντας στην αύξηση του ΑΕΠ, που είναι το βασικό ζητούμενο για να βγούμε από την κρίση. Ταυτόχρονα, ξεκινούν και οι ιδιωτικοποιήσεις του ΔΕΔΔΗΕ, της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα, μεγάλων λιμένων της χώρας και της ΛΑΡΚΟ, που αναμένεται να προσελκύσουν αρκετές επενδυτικές κοινοπραξίες.

Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά. Για να σταθεί όρθια, χρειάζεται εκτός από τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, σημαντικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων. Και οι επενδύσεις έρχονται όταν τα κεφάλαια διακρίνουν ευκαιρίες, συναντούν γόνιμο περιβάλλον, ορθολογικότητα, συνεργασία, συνέπεια λόγων και πράξεων και ένα οικοσύστημα φιλικό προς την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και την οικονομική ελευθερία.

Δεν θα έρθουν οι επενδύσεις και δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, επειδή ο Σύριζα επιθυμεί να κάνει την αγωνιστική του γυμναστική στους δρόμους της Αθήνας, επειδή το ΚΚΕ προσδοκά να προβεί στη λιτάνευση του ιερού σφυροδρέπανου μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ και επειδή το Μέρα25 θέλει να παραμείνει καθηλωμένο στη εφηβική του επαναστατικότητα.

Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας, απαιτούν γνώσεις και δουλειά. Και η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατόν.