Ο Πομπέο, η Ρωσία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η ουσία της επίσκεψης του

Αρκετοί αντιπολιτευόμενοι εστίασαν την προσοχή τους στο γεγονός ότι στην ομιλία του στην Κρήτη, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν κατήγγειλε την Τουρκία και ούτε έστειλε το αναγκαίο «ηχηρό» μήνυμα καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων και διεκδικήσεων. Με αφορμή αυτό το γεγονός, άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για την «αποτυχία» της επίσκεψης Πομπέο.

Είναι εκπληκτικό το πως οι υποστηρικτές του συνθήματος «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και της ιαχής «Ελλάδα-Κύπρος-Παλαιστίνη Αμερικάνος δε θα μείνει», υψώνουν τον δείκτη του δεξιού χεριού τους και προβαίνουν σε συστάσεις σχετικές με τις νέες σχέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Μάικλ Πομπέο αναφέρθηκε στο λόγο του, για τον ρόλο της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποτελούν σημεία κλειδιά στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Μάικλ Πομπέο ευχαρίστησε την Ελλάδα. Και αυτό διότι η Ελλάδα τόσο απέναντι στη Ρωσία, όσο και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ακολουθεί τη πολιτική της Δύσης. Στο μεν μέτωπο της Ρωσίας, η Ελλάδα μέσω των επενδύσεων που προχωρούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο χώρο του υγροποιημένου φυσικού αερίου, προωθεί την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Στο δε μέτωπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Η Ελλάδα αποφάσισε να αναπτύξει τις 5G υποδομές, μακριά από τις λύσεις της κινεζικής Huawei, που ελέγχεται πλήρως από την Κινεζική κυβέρνηση.

Έτσι βλέπουμε ότι σε δυο θέματα κομβικής σημασίας για τον δυτικό κόσμο και κυρίως για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα υποστηρίζει και τηρεί πλήρως τις συμφωνημένες και σχεδιασμένες συμμαχικές πολιτικές.

Ναι, είναι αλήθεια ότι ο Μάικλ Πομπέο, δεν αναφέρθηκε στο λόγο του για την Τουρκία. Αναφέρθηκε γενικά στην επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα σε δυο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως οι βασικές κινήσεις στις οποίες προβαίνουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, από μόνες τους δείχνουν ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν. Στη 110 Πτέρυγα μάχης στη Λάρισα, σταθμεύουν μόνιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9 Reaper, ενώ έχουν μετασταθμεύσει αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-22 Raptor και πρόκειται να μετασταθμεύσουν και άλλα ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ. Στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, σταθμεύουν περίπου 40 αμερικανικά ελικόπτερα τύπου Apache και Black Hawk. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει χρησιμοποιηθεί από τα ελικόπτερα της 10ης ταξιαρχίας της αμερικανικής αεροπορίας στρατού προς την Ανατολική Ευρώπη και για τη μεταφορά Αμερικανικών στρατευμάτων για ασκήσεις στις χώρες της Βαλτικής.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή, που ο Λευκός Οίκος αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από το Γερμανικό έδαφος, αλλά και ταυτόχρονα σχεδιάζει νέες ευρύτερες συμμαχίες με άξονα το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού κόλπου. Ο Μάικλ Πομπέο, ανακοίνωσε τη συμφωνία με τη ελληνική κυβέρνηση για τον ελλιμενισμό του USS Hershel "Woody" Williams (ESB-4), στη Σούδα. Το μήκους 240 μέτρων σκάφος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρει στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Sikorsky CH-53E Super Stallion και Sikorsky UH-60 Black Hawk. Το σκάφος αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα καθώς μπορεί να προσφέρει εναλλακτικά τις υπηρεσίες του στον U.S. 6th Fleet τον γνωστό ως 6ο στόλο, στην AFRICOM (US African Command) και στην U.S. European Command, δηλαδή στη αμερικανική διοίκηση της Ευρώπης.

Εκτός από αυτές τις σημαντικότατες κινήσεις δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε τις αναφορές του Μάικλ Πομπέο στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, που προχωρούν στη χώρα μας με κινητήριο μοχλό την DFC. Η DFC είναι Αμερικανική Επενδυτική Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 2019, στα πλαίσια του ΒUILD, (Better Utilization of Investments Leading to Development), με σκοπό την ενδυνάμωση και την προσαρμογή των αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων των ΗΠΑ, στα πλαίσια των εξωτερικών σχέσεων των ΗΠΑ. Η DFC συγκεντρώνει όλο το δυναμικό και τις δραστηριότητες της πρώην Overseas Private Investment Corporation (OPIC) και της Development Credit Authority, που μέχρι πρότινος, αποτελούσαν μέρος του U.S. Agency for International Development (USAID).

Η DFC, αποτελεί σαφώς το αντίπαλο δέος, απέναντι στην China Investment Corporation. Η DFC, συμμετέχει με ιδιώτες εταίρους μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων ή χρηματοδοτήσεων, σε επενδύσεις σε όλον τον κόσμο, στους κλάδους της ενέργειας, της υγείας, των υποδομών μεγάλης κλίμακος και της τεχνολογίας. Οι επενδύσεις της DFC, συμβάλουν ενισχυτικά σε περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ επιθυμούν να παίξουν σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο.

Ο στόχος της DFC, είναι τριπλός. Ο πρώτος, είναι η συμβολή της στην παγκόσμια ανάπτυξη. Ο δεύτερος, είναι η επιστροφή κερδών στους Αμερικανούς φορολογούμενους, μέσω επιτυχημένων επενδύσεων. Και ο τρίτος, είναι η προώθηση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οπότε δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αμερικανού επικεφαλής της DFC Adam Boehler, ότι «όσον αφορά την DFC, η Ελλάδα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες τους στην Ευρώπη». Οι επενδύσεις DFC σε συνδυασμό με την ONEX στη ναυπηγική βιομηχανία της Ελλάδας, σκοπεύει σύμφωνα με τον ίδιο, να επαναπατρίσει από τα ναυπηγεία της Κίνας όλους τους Έλληνες εφοπλιστές. Οι επενδύσεις της DFC σε συνεργασία με το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Black Summit, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σκοπεύει στη δημιουργία ενός σημαντικότατου ενεργειακού και διαμετακομιστικού κόμβου στη ΝΑ Ευρώπη.

Πραγματικά, ποιος μπορεί να σκεφτεί ότι μετά από όλα αυτά είναι δυνατόν να κινδυνέψει από τους Τούρκους, η Αλεξανδρούπολη ή η Κρήτη ή κάποια άλλα νησιά; Η κυβέρνηση κτίζει δυνατές συμμαχίες και επιτυγχάνει την ισχυροποίηση των συσχετισμών προς τη πλευρά της.

Ναι, ο Μάικλ Πομπέο για τους δικούς του λόγους, δεν αναφέρθηκε στη Τουρκία. Όμως εμείς που είμαστε θερμοί υποστηριχτές της λογικής και της άποψης ότι η καλύτερη άμυνα μιας χώρας, είναι η οικονομία της και οι ισχυροί επιχειρηματικοί δεσμοί της, με τους συμμάχους της, εστιάζουμε περισσότερο στην εικόνα και λιγότερα στα λόγια. Και βλέπουμε ότι τα κοινά οικονομικά, επιχειρηματικά και αμυντικά συμφέροντα που οικοδομούνται με στιβαρό τρόπο, θωρακίζουν τη χώρα μας.

ΥΓ. Ας αναφερθεί ότι το motto του USS Hershel "Woody" Williams (ESB-4) που θα ελλιμενίζεται πλέον στη Σούδα είναι το «Peace We Seek, Peace We Keep», δηλαδή «Επιδιώκουμε την Ειρήνη, Φυλάσσουμε την Ειρήνη».

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.