Ο πολιτικός απατεώνας, το πλεξιγκλάς και ο καθρέφτης

O αρχηγός του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, ομιλώντας πίσω από το πλεξιγκλάς που έχει τοποθετηθεί γύρω από το βήμα της Βουλής στα πλαίσια των μέτρων κατά του covid-19, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα, που έχει περάσει από το κοινοβούλιο. Και πολύ σωστά τα είπε, πίσω από το πλεξιγκλάς.

Μόνο που το πλεξιγκλάς που τον περιέβαλε, λόγω της ανάκλασης του φωτός, λειτουργούσε εκείνη τη στιγμή σαν καθρέφτης και ήταν σα να απευθύνεται στον εαυτό του. Βέβαια η λέξη πολιτικός απατεώνας, έχει χάσει την βαρύτητα της από την στιγμή που τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, είχαν αναγνωρίσει ότι είχαν αυτοεξαπατηθεί λόγω της παιδικής αφέλειας με την οποία αντιμετώπιζαν τον κόσμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο αυτοεξαπατηθείς, παύει να έχει εξαπατήσει όλους τους υπολοίπους. 

Προφανώς ο αρχηγός του Σύριζα πίσω από το πλεξιγκλάς αναλογιζόταν τα ακόλουθα: 

«Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση».

«Διότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτές (οι αγορές) θα χορεύουν. Δεν θα παίζουν αυτοί τον ζουρνά για να χορεύουμε εμείς σε όποιον σκοπό αυτές θέλουνε. Θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη»

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται» δήλωνε τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ υποστήριζε ότι δεν πλήρωσε το χαράτσι για συμβολικούς λόγους, παρ’ όλο που έμενε στο ενοίκιο και δεν ήταν ιδιοκτήτης ακινήτου.

«Αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει νέο μνημόνιο» έλεγε τον Φεβρουάριο του 2015, για να καταλήξει σε ένα εγγαστρίμυθο «Ναι σε όλα» για το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο του 2015.

«Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων» έλεγε το 2015, ενώ τον Απρίλιο του 2017, σε συνάντηση με τη διοίκηση της Fraport, στην οποία μεταβίβασε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δήλωνε ότι «σήμερα στέλνεται ένα σημαντικό μήνυμα με την επένδυση των 1,2 δισ. ευρώ, είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα». 

«Θα επαναφέρουμε το βασικό μισθό στα 751 ευρώ»

«Θα διαγράψουμε περισσότερο από το 50% του δημοσίου χρέους»

«Η δωρεάν πρόσβαση στη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφαλίστων είναι έργο Σύριζα», ενώ αυτό ίσχυε από τον Φεβρουάριο του 2014, με το νόμο 4238/2014.


Το Δεκέμβριο του 2016, στο εσωτερικό της χώρας αναφερόταν στη θεσμοθέτηση της 13ης σύνταξης, ενώ στο εξωτερικό αναφερόταν σε μια εφάπαξ βοήθεια.

Σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2016, έκλεισε την 2η αξιολόγηση με επιπλέον 5,1 δισ. ευρώ μέτρα με 9 μήνες καθυστέρηση, δεν ελήφθη κανένα μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους, αξιοποιήθηκε μόλις 1 δισ. ευρώ από το πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. ευρώ, υπέγραψε για πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, καιπροχώρησε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Τον Οκτώβριο του 2017 έκανε στροφή 180ο μοιρών στη στάση του έναντι του προέδρου Τραμπ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον Λευκό Οίκο.

Τον Ιούνιο του 2018 γίνεται η αύξηση του ΕΝΦΙΑ λόγω των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες.

«Καμιά αύξηση στον ΦΠΑ.» Όμως ο ΦΠΑ από το 13% πήγε στο 23% σε μια μεγάλη σειρά προϊόντων. Αυξήθηκε από το 6,5% στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία.

Υποσχέθηκε ότι δεν θα επιβάλει ούτε 1 ευρώ επιπλέον φόρο και όμως:

Επιβλήθηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη θαλάσσης μήκους άνω των 5 μέτρων.

Αυξήθηκε ο φόρος επί των ασφαλίστρων. Ο συντελεστής αυξήθηκε από το 20% στο 25% για τον κλάδο πυρός και από το 10% στο 15% για τον κλάδο αυτοκινήτων.

Αυξήθηκε ο φόρος εισοδήματος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα αυξήθηκε από το 26% στο 29%.

Αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις εταιρίες. Ειδικότερα: Ο συντελεστής για τις ανώνυμες εταιρίες, τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης, τις κεφαλαιουχικές εταιρίες, τους συνεταιρισμούς και τις ενώσεις προσώπων αυξήθηκε από το 80% στο 100%, αναδρομικά για τη χρήση του 2014. Ο συντελεστής για τις προσωπικές εταιρίες, τις αστικές εταιρίες, τις κοινοπραξίες κ.λπ. αυξήθηκε από 55% σε 75% για τη χρήση του έτους 2015.

Διπλασιάστηκε η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες, αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Ο συντελεστής επανήλθε από το 27,5% στο 55%.

Επιβλήθηκε σταδιακή αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τα 0,066 ευρώ το λίτρο στα 0,330 ευρώ το λίτρο.

Επιβλήθηκε σταδιακή αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξήθηκε από το 55% στο 75% του κύριου φόρου εισοδήματος για τη χρήση του 2015 και στο 100% για τη χρήση του 2016.

Επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί.

Μειώθηκε, για τους οφειλέτες του Δημοσίου, το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ και αυξήθηκε το ποσοστό κατάσχεσης από το 25% στο 50%-100%.

Μειώθηκε το ακατάσχετο όριο των καταθέσεων των φυσικών προσώπων-οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 σε 1.250 ευρώ.

Καταργήθηκε η έκπτωση 2% που χορηγείτο σε κάθε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Περικόπηκαν κατά 50% τα επιδόματα θέρμανσης.

Μειώθηκαν τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα ή με 1-2 τέκνα από τις 9.545 ευρώ στις 8.636 έως 9.091 ευρώ.

Οι συντελεστές φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων που υπερβαίνουν ετησίως τις 20.000 ευρώ αυξήθηκαν: από 22% σε 29% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 25.000 ευρώ, από 32% σε 37% για το τμήμα από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, από 32% σε 45% για το τμήμα από τις 40.001 έως τις 42.000 ευρώ, από 42% σε 45% για το τμήμα πάνω από τις 42.000 ευρώ.

Αυξήθηκαν από 13% σε 22% έως 45% οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες.

Αυξήθηκαν από 26%-33% σε 29%-45% οι συντελεστές φόρου για τα κλιμάκια ετήσιου εισοδήματος από ατομικές επιχειρήσεις πάνω από τις 20.000 ευρώ.

Αυξήθηκαν από 11%-33% σε 15%-45% οι συντελεστές φόρου στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ακίνητα.

Σε πρώτη φάση αυξήθηκαν οι συντελεστές της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια ατομικά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, από τα επίπεδα του 1,4%-2,8% στα επίπεδα του 2%-8%. Σε δεύτερη φάση επήλθαν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Έτσι ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογιζόταν πλέον με νέα κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως 10%. 

Επιβλήθηκε τέλος 10% στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στην μπίρα.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 5 λεπτά το λίτρο, από τα 0,23 στα 0,28 ευρώ το λίτρο.

Αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης κατά 3 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο στο υγραέριο κίνησης.

Αυξήθηκαν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού: Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει το λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 2-4 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ.

Επιβλήθηκε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (10 λεπτά ανά ml) στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Επιβλήθηκε φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.

Καταργήθηκε η έκπτωση 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων.

Καταργήθηκε η έκπτωση από το φόρο εισοδήματος κάθε φυσικού προσώπου ποσοστού 10% από το ποσό των ετησίων δαπανών του για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιβλήθηκε φόρος διαμονής, από 0,5 έως 4 ευρώ ανά ημέρα και ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία και 0,5 ευρώ ανά ημέρα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

Καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 50% συντελεστής ΕΦΚ που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για την αιθυλική αλκοόλη που περιέχεται στα αλκοολούχα ποτά ή άλλα αλκοολούχα προϊόντα.

Περικόπηκαν περαιτέρω κατά 50% – 66,7% τα επιδόματα θέρμανσης.

Αναλογιζόμενος όλα τα ανωτέρω, ήταν απολύτως φυσιολογικό ο αρχηγός του Σ ύριζα να αγανακτήσει και να εξοργιστεί με όλο αυτό σύννεφο των σκοτεινών σκέψεων της αυτοεξαπάτησης και να χαρακτηρίσει το είδωλο που έβλεπε εκείνη τη στιγμή μέσα στο πλεξιγκλάς, ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα. Μόνο που το πλεξιγκλάς λειτουργούσε ως καθρέφτης.

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.