7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο παραλογισμός με τις αγορές μετοχών από εταιρείες

Αν είστε ιδιώτες και αγοράσετε μετοχές δεν φορολογήστε επί της ουσίας στα κέρδη. Αν όμως τις μετοχές τις έχει αγοράσει η εταιρεία σας, τότε η εταιρεία αυτή φορολογείται στα κέρδη από το χρηματιστήριο με τον ίδιο τρόπο που φορολογείται και για τις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Λογικό; Εντελώς παράλογο! Και δεν έχει γίνει τυχαία. Είναι ο μηχανισμός που διώχνει λεφτά από την Ελλάδα και τα πάει στους τραπεζικούς παραδείσους του εξωτερικού.

Έτσι γινόντουσαν τα πράγματα και έτσι συνεχίζουν. Η κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να βάλει ένα τέλος στον παραλογισμό. Μπορεί να θεσμοθετήσει έναν χαμηλό αυτοτελή φόρο στις εταιρείες για τα κέρδη από τις χρηματιστηριακές τους πράξεις. Οπωσδήποτε ανταγωνιστικό από τον αντίστοιχο φόρο που έχουν θεσπίσει άλλες χώρες, έτσι ώστε να καθίσταται ασύμφορη η αναζήτηση εταιρικών σχημάτων στο εξωτερικό, μόνο και μόνο για να φιλοξενούν τις επενδυτικές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος του 30% και του 50% (αν συνυπολογιστούν οι προκαταβολές φόρου κα) δεν είναι ανταγωνιστικός. Και μάλιστα όταν με την αγορά μετοχών μία εταιρεία αναλαμβάνει αυτόματα και ρίσκο δυσανάλογο με το κόστος που καλείται στο τέλος να πληρώσει.

Ποιός ωφελείται από την σημερινή κατάσταση; Σίγουρα οι τράπεζες, οι οποίες εκμεταλλεύονται με αυτό τον τρόπο τα διαθέσιμα των Ανωνύμων Εταιρειών. Αλλά και μία κάστα επαγγελματιών που τρέφεται από τις κινήσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό.

Ποιός χάνει; Η ελληνική κεφαλαιαγορά. Είναι βέβαιο ότι το σημερινό καθεστώς αποθαρρύνει τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές. Και να μην ξεχνάμε ότι όταν τα χρήματα φτάσουν στο εξωτερικό δεν επιστρέφουν αναγκαστικά στην Ελλάδα με την αγορά ελληνικών μετοχών. Εκεί θα βρουν κι άλλες κατευθύνσεις.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει πολλές δυνατότητες για να αξιοποιήσει. Νέες εισαγωγές δυναμικών εταιρειών και λιμνάζοντα κεφάλαια που περιμένουν ευκαιρία για να επενδυθούν. Αρκεί να βρεθεί κάποιος στην κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημα. Πρόκειται για μία απλή νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία και θα ανοίξει τον δρόμο για δίκαιες λύσεις σε θέματα που αφορούν την διαχείριση φορολογίας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]