O κορονοϊός είναι ακόμα εδώ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία απομάκρυνε από τη συζήτηση για την εξέλιξη της πανδημίας όσους συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο με μόνο σκοπό να αντιπαρατίθενται με όρους κομματικούς και αυτό είναι θετικό γιατί έχει μειωθεί ο θόρυβος για το θέμα και μπορούμε πλέον να ακούσουμε και να διαβάσουμε σοβαρές και ψύχραιμες φωνές. Η πανδημία όχι απλώς δεν τελείωσε αλλά βρίσκεται στη φάση που θέτει δύσκολα διλήμματα.

Το ενδεχόμενο της ανάγκης χορήγησης τέταρτης δόσης εμβολίου, η Κίνα που επιβάλλει σε μεγάλες περιοχές λοκντάουν για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, η υπαναχώρηση της κυβέρνησης της Αυστρίας από την απόφαση να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες μαζί με άλλα διλημματικού χαρακτήρα ερωτήματα είναι τα κυρίαρχα θέματα στις αναλύσεις όσων παρακολουθούν με σοβαρότητα, εδώ και δύο χρόνια, την πανδημία.

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες, σε εμάς φαίνονται αδύνατες και η αλήθεια είναι πως αν και σε προσωπικό επίπεδο θα είμαστε από τους τελευταίους που θα σταματήσουν να τηρούν τα μέτρα και ειδικά τη μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, έχουμε κουραστεί πάρα πολύ πλέον από την γκρίνια ορισμένων που αξιώνουν να συνεχιστεί η δρακόντεια επιτήρηση.

Αν εξαιρέσουμε το θέμα των θανάτων που πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθεί όταν η πανδημία αρχίσει να αποκλιμακώνεται στα σοβαρά, βρίσκουμε βάσιμες κάποιες επισημάνσεις που γίνονται για τα σχολεία.

Είναι επιτυχία που τα σχολεία έχουν μείνει ανοιχτά και ως κράτος έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά για τα διαρκή rapid test των μαθητών. Όμως θα μπορούσαμε να έχουμε ξεκινήσει τον εξοπλισμό των σχολικών τάξεων με ειδικά φίλτρα, όπως αυτά που έχουν εγκατασταθεί στις αίθουσες συνεδριάσεων της Βουλής.

Το να υπάρχουν τέτοια φίλτρα στα σχολεία και στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα είναι χρήσιμο σε κάθε περίπτωση. Το αίτημα το διαβάζουμε διαρκώς από γονείς και διδάσκοντες στα σόσιαλ μίντια και το θεωρούμε εύλογο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να ενσωματώσουμε ως στάνταρντ πρακτικές, όσα μάθαμε στην πανδημία. Το ίδιο σημαντικό είναι να οργανωθούμε καλύτερα ώστε όλα τα χρήματα που ξοδέψαμε να έχουν πιάσει τόπο. 

Έχουμε κάνει πολλά, μπορούμε περισσότερα.