Ο αστερίσκος του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, που άναψε φωτιές

Σε όσους έχουν μελετήσει στη ζωή τους έστω και έναν πίνακα με δεδομένα, η έννοια των αστερίσκων (*) είναι οικεία. Πολλές φορές οι αστερίσκοι υποσημειώνουν κάποιες παραμέτρους, κάποιες επικαιροποιήσεις ή αναφέρονται σε κάποιες παρατηρήσεις, που δίνουν ένα διαφορετικό νόημα στα δεδομένα, που περιγράφονται. Όμως, ότι ένας αστερίσκος μπορεί να αποτελεί έκφραση σεξισμού, δεν το γνωρίζαμε.

Η χθεσινή αναίτια υπερδιέγερση του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή κατά του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, που μεταλαμπαδεύτηκε στην υπεύθυνη οικονομικών του Σύριζα Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με τη δήλωση του εκπρόσωπου τύπου του Σύριζα Νάσου Ηλιόπουλου: «καμία ανοχή στο σεξισμό του κ. Σταϊκούρα και των βουλευτών της ΝΔ», θα μπορούσαν να αποτελούν νούμερα επιθεώρησης στο Δελφινάριο.

Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, καθώς αμφότερα τα στελέχη του Σύριζα συγκαταλέγονται στους δελφίνους της επόμενης ημέρας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τη παρέμβαση τους, δίνουν στο πνεύμα του ύφους και του ήθους που θα υιοθετήσουν.

Στα πρακτικά της Βουλής, αποτυπώνεται ο εξής διάλογος:

Αχτσιόγλου: Αν δούμε, λοιπόν, τον πίνακα 308, μεταβιβάσεις σε νοσοκομεία, βλέπουμε από 1.742.000.000, πάμε σε 1.462.000.000 για το 2022.

Σταϊκούρας: Μπορείτε να καταθέσετε στα πρακτικά τον πίνακα;

Αχτσιόγλου: Ναι, θα τον καταθέσω, κ. Σταϊκούρα.

Σταϊκούρας: Για να δούμε, αν υπάρχει αστεράκι στο Υπουργείο Υγείας.

Αχτσιόγλου: Θα συνεχίσω, κ. Σταϊκούρα. Θα μιλήσω και για τα αστεράκια.

Τσακαλώτος: Να μιλάει καλύτερα και με λιγότερο σαρκασμό.

Πρόεδρος της Επιτροπής: Σας παρακαλώ. Συνεχίστε, κα Αχτσιόγλου.

Αχτσιόγλου: Κύριε συνάδελφε, την επόμενη φορά που θα υπονοήσετε ότι μία γυναίκα από αυτό το βήμα της Βουλής χρειάζεται βοήθεια, σας παρακαλώ, να το ξανασκεφτείτε. Να το ξανασκεφτείτε, πριν ανεβάσω και εγώ τους τόνους γι’ αυτό που λέτε. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν υπάρχει παρεμπόδιση της διαδικασίας και αυτό έκανε ο δικός μας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Αυτά που εσείς σκέφτεστε μην τα προβάλλετε στους άλλους.

Οποιοσδήποτε καλόπιστος αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι η έκρηξη και των δυο προβεβλημένων στελεχών ουδεμία σχέση είχε με τη συζήτηση στη Βουλή. Το πιθανότερο είναι, οι δυο πρώην υπουργοί επιθυμούσαν να τραβήξουν το φως της δημοσιότητας πάνω τους, την ίδια στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρα προέβαινε στην παρουσίαση του συμβουλευτικού think tank, μέλος του οποίου είναι ο καθηγητής Διεθνών Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιος Αυγουλέας.

Είναι σίγουρο ότι η ένταξη του καθηγητή Αιμίλιου Αυγουλέα, πρώην συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου στο think tank του Αλέξη Τσίπρα, έχει γεννήσει ανησυχία, στους νεομαρξιστές Ευκλείδη Τσακαλώτο και Έφη Αχτσιόγλου. Διότι η εμπειρία από την πορεία των οικονομικών στελεχών που πέρασαν δίπλα από τον Αλέξη Τσίπρα, τους προβληματίζει. Φοβούνται ότι θα έχουν πιθανότατα την ίδια κατάληξη με τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Γιάννη Μηλιό, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Κώστα Λαπαβίτσα, τον Σπύρο Λαπατσώρα, που χρησιμοποιήθηκαν και αποπέμφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Αιμίλιος Αυγουλέας είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην οικονομία της αγοράς και ο λόγος του δεν έχει την παραμικρή σχέση, με τον ξύλινο οικονομικό λόγο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου. Αμφότερα τα στελέχη του Σύριζα προφανώς ενοχλημένα από την κίνηση του αρχηγού τους, σήκωσαν την παντιέρα της επανάστασης μέσα στη Βουλή και επιτέθηκαν άνευ λόγου και αιτίας στον υπουργό της κυβέρνησης Γιάννη Σταϊκούρα, χαρακτηρίζοντας τον σαν «σεξιστή», όπως εξήγησε αργότερα και ο εκπρόσωπος τύπου του Σύριζα Νάσος Ηλιόπουλος. Σε μια προσπάθεια, να δηλώσουν, ότι είναι εδώ και πολεμούν την κυβέρνηση.

Θορυβημένος έδειξε και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, Γιώργος Χουλιαράκης, που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Σύριζα σαν σύμβουλος περί των οικονομικών, ο οποίος ενδύθηκε τη στολή του Γιάννη Βαρουφάκη του 2015, εκφράζοντας δημοσίως, απόψεις περί κατάργησης των κανόνων που διέπουν το καθεστώς της Ευρωζώνης και την υιοθέτηση νέου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής. Ενός πλαισίου που «θα στηρίζεται στη διμερή συζήτηση-διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάθε κράτους - μέλους για το δημοσιονομικό μονοπάτι» και θα επιτρέπει «σε μία χώρα να χρησιμοποιεί τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα για να ασκεί επεκτατική πολιτική όταν χρειάζεται, κάτι που δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τους κανόνες.» Θυμίζοντας μας, τις δηλώσεις του, μέσα στο 2015, ότι «η άρση των capital controls θα γίνει ως τα μέσα του 2016» και μέσα στο 2016, ότι «η πολιτική Trump-Μητσοτάκη οδηγεί ε 4ο μνημόνιο».

Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι εκτός τόπου και χρόνου απόψεις είναι προσωπικές ή αποτελούν θέσεις του Σύριζα. Αλήθεια, υπάρχει κανείς εχέφρων άνθρωπος, που ενώ γνωρίζει τους συσχετισμούς εντός της Ευρωζώνης, να πιστεύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να υιοθετηθεί το μοντέλο των διμερών διαπραγματεύσεων εντός της Ευρωζώνης και ότι αυτό το μοντέλο θα ήταν ευεργετικό για την Ελλάδα;

Μπορεί ο αρχηγός του Σύριζα να επιμένει ότι η Οικονομία αποτελεί το δυνατό χαρτί του ίδιου και των στελεχών του. Η ιστορία τον έχει διαψεύσει πανηγυρικά. Πιθανότατα θα τον διαψεύσει και στο μέλλον, αν λάβουμε υπ’ όψη μας, τα εσωκομματικά μέτωπα τα οποία ανοίγουν, μετά τη ίδρυση του think tank και τη συμμετοχή σε αυτό, ενός καθηγητή που γνωρίζει τις αγορές και την οικονομική πραγματικότητα και ταυτόχρονα διαθέτει δυναμικές προσλαμβάνουσες παραστάσεις.