Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς είναι εμβληματικό

Υπολογίζεται ότι 1 στα 2 ελληνικά νοικοκυριά έχουν κάποιο ζώο συντροφιάς: σκύλοι, γάτες, πουλιά, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, είναι κάποια από τα ζώα με τα οποία οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επιλέξει να συζούμε.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα καταγράφει το θλιβερό αριθμό των 3.000.000 αδέσποτων ενώ 1 στα τέσσερα σκυλιά που εγκαταλείπεται από τους ιδιοκτήτες του στο δρόμου είναι καθαρόαιμο!

Η θλιβερή αυτή κατάσταση πρέπει να τελειώσει και δύσκολα θα βρούμε κάποιον να δηλώσει διαφωνία με αυτό. 

Η κυβέρνηση λοιπόν, υλοποιώντας μια προεκλογική της δέσμευση επιχειρεί να απαντήσει στο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να μπουν κανόνες στην ιδιοκτησία και την αναπαραγωγή των ζώων συντροφιάς.

Μια απλή ανάγνωση του σχεδίου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι αρκετή για να συμπεράνουμε ότι ελήφθησαν στα σοβαρά υπόψη όσα ζητούν οι εθελοντές των φιλοζωικών οργανώσεων εδώ και χρόνια. Όσοι δηλαδή πασχίζουν να περιθάλψουν τα εκατομμύρια αδέσποτα στη χώρα μας υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, τις περισσότερες φορές με δικά τους έξοδα.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος θετικών διατάξεων, ορισμένες που χρειάζονται βελτίωση και κάποιες που προκαλούν αντιδράσεις. Σήμερα θα αναφερθούμε σε όλες τις ευεργετικές για τα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους διατάξεις και αύριο σε αυτές που μπορούν να βελτιωθούν.

Τις έχουμε ομαδοποιήσει για να τις σχολιάσουμε ευκολότερα.

Προβλέψεις για τα ζώα:

  1. Για πρώτη φορά αναγνωρίζονται στην Ελλάδα οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων: Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
     
  2. Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κανόνες ευζωίας για τη συμβίωση με τα κατοικίδια μας ενώ παράλληλα θεσπίζεται μητρώο παραβατών. Αφαίρει το ζώο από τον κηδεμόνα του όταν επιβάλλεται, με γνώμονα  την ευζωία του.
     
  3. Δημιουργείται μητρώο εθελοντικής αιμοδοσίας ζώων. Πάρα πολύ σημαντικό.
     
  4. Αναγνωρίζονται τα ζώα θεραπείας και ενισχύεται ο θεσμός.
     
  5. Απαγορεύει ρητά τη βασανιστική πρακτική του παστουρώματος.
     
  6. Δημιουργεί εθνική γραμμή καταγγελιών, βοηθώντας σημαντικά στη δημοσιοποίηση περιστατικών κακοποίησης και κατ’επέκταση στην αντιμετώπισή τους.
     
  7. Θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς ώστε να υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση και πλήρης ιατρική εικόνα του ζώου όταν το χρειάζεται και όχι αποκλειστικά για τις ζωοανθρωπονόσους.
     
  8. Απαγορεύει την πώληση ζώων συντροφιάς από pets shops.
     
  9. Εισάγει το μάθημα της φιλοζωίας στα σχολεία και θεσπίζει την υποχρεωτική φιλοζωική εκπαίδευση στη σχολή της ΕΛ.ΑΣ.

Προβλέψεις για τους ιδιοκτήτες:

  1. Επιβάλλει  κυρώσεις σε κυνηγούς για ατσιπάριστα ζώα καθώς και για εγκαταλείψεις κουταβιών.
     
  2. Θεσπίζει συγκεκριμένους κανόνες για την εκτροφή όπως πρέπει να ισχύει σε κάθε επαγγελματικό κλάδο.
     
  3. Απαγορεύει τις αγγελίες για αναπαραγωγή.
     
  4. Προσθέτει υποχρεωτικό κείμενο για την υπεύθυνη υιοθεσία σε κάθε αγγελία.
     
  5. Δημιουργεί πάρκα σκύλων.
     
  6. Απελευθερώνει την  πρόσβαση κατοικίδιων σε θάλασσες και παραλίες.

Προβλέψεις για τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους Δήμους:

  1. Αναγνωρίζεται, επιτέλους, η προσφορά των φιλοζωικών σωματείων και ενώ κατοχυρώνεται και η δυνατότητα της αναδοχής, πρακτική που φιλοζωικά σωματεία και εθελοντές ακολουθούν εδώ και χρόνια.
     
  2. Όλα αυτά δεν θα γίνονται χωρίς έλεγχο γιατί θεσπίζεται μητρώο φιλοζωικών σωματείων όπως και η πλατφόρμα υιοθεσίας ώστε όλες οι διαδικασίες να είναι διαφανείς και να αποτραπούν αποτελεσματικά επιτέλους οι ανεύθυνες υιοθεσίες.
     
  3. Δίνει τη δυνατότητα στα φιλοζωικά σωματεία να επιχορηγηθούν για το έργο τους.
     
  4. Αναγνωρίζει τις υιοθεσίες του εξωτερικού καθώς και το θεσμό του adoption fee που προορίζεται για τα έξοδα που έχουν γίνει για τα ζώα. Μακάρι και τα δημοτικά καταφύγια να αναγνώριζαν το θεσμό αυτό ώστε να σταματήσουν να αποτελούν πηγή εύκολης απόκτησης «δωρεάν» σκύλου από τον καθένα.
     
  5. Οι Δήμοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αφού ο νόμος που θα ψηφιστεί τους υποχρεώνει να εντάξουν τη διαχείριση των αδέσποτων στον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό και να αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Επιπλέον οι Δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να έχουν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
     
  6. Αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών καταφυγίων και δίνει επιτέλους τη δυνατότητα πρόσβασης σε πολίτες και εθελοντές.
     
  7. Επιβάλλει την καταβολή χρηματικού ποσού για την παράδοση ζώων από κηδεμόνες στους Δήμους έτσι ώστε να μην αποποιούνται της κηδεμονίας τους χωρίς καμία συνέπεια ακόμα και όταν δεν πρόκειται για εγκατάλειψη.

Βλέπουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα κυριολεκτικά «σαρωτικό» νομοσχέδιο και οι ευεργετικές του διατάξεις είναι πραγματικά πάρα πολλές.

Για την τάξη όμως, οφείλουμε να σχολιάσουμε και κάποια ζητήματα που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις. Στο αυριανό.