Νομίζετε ότι μπορείτε να μας δουλεύετε κύριε Κατρούγκαλε;

Νομίζετε ότι μπορείτε να μας δουλεύετε κύριε Κατρούγκαλε;

Του Χάρη Κάτανα*

Διαβάζω σχόλια του τύπου ότι «πάγωσε» το Μαξίμου και πως ήλθε σε «αμηχανία» η κυβέρνηση Τσίπρα, από τον Πάνο Καμμένο που στην συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον» εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα περάσει από τα Σκόπια, η συμφωνία των Πρεσπών και κατέθεσε «εναλλακτικό» (sic) σχέδιο, προτείνοντας  την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, Σκόπια,  Αλβανία και  Βουλγαρία, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή.

Είναι μια εξέλιξη ενδεικτική για την πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της κυβέρνησης, όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Γιώργος  Κουμουτσάκος από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Έχουμε μια κυβέρνηση όπου ο υπουργός Άμυνας παριστάνει τον υπουργό Εξωτερικών, έχουμε όμως κι έναν υπουργό Εξωτερικών που συχνά παριστάνει τον Πρωθυπουργό. Και το χειρότερο είναι πως έχουμε έναν «Πρωθυπουργό» που τα έχει χαμένα και δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει ότι είναι: Ερασιτέχνης διεθνιστής ιδεολόγος που εξασκεί εμμονές στην πλάτη του ελληνικού λαού, δήθεν αριστερός, κρυψίνους συστημικός, «ντιλιβεράς» προαποφασισμένων, διεκπεραιωτής συμφωνηθέντων ή απλώς χαμένος γενικώς; Το γράφω σε «εισαγωγικά» διότι μόνον πρωθυπουργός δεν είναι.

Ορθά επίσης επεσήμανε το Liberai.gr σχολιάζοντας την είδηση ότι «η πρόταση που μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας στον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, είτε έχει την έγκριση του πρωθυπουργού και είναι επίσημη, είτε πρόκειται για μια ιδέα, όταν μεταφέρεται από έναν υπουργό λαμβάνει τη μορφή επίσημης κυβερνητικής θέσης.

Εκείνο που επισημαίνω από την πλευρά μου, είναι η τοποθέτηση του αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι «μέχρι στιγμής οι προτάσεις του κ. Καμμένου δεν έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο»...

Νομίζετε ότι μπορείτε να μας δουλεύετε κύριε Κατρούγκαλε;

Ποιο υπουργικό συμβούλιο επικαλείστε και ποιο υπουργικό συμβούλιο θυμάστε όποτε «χαίρεστε»; Δεν είναι το ίδιο υπουργικό συμβούλιο που το αγνοήσατε εντελώς όταν αποφασίζατε χωρίς αυτό τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κάθε πότε θυμάστε το υπουργικό συμβούλιο για τέτοιου είδους Συμφωνίες; Μόνο όταν σας συμφέρει; 'Η μήπως κατά παραγγελία, ανάλογα με τις οδηγίες που σας δίνουν, αυτοί που σας πλασάρουν τις «συμφωνίες» που πρέπει να συμφωνήσετε;

ΥΓ. Προκαταβολικά συγνώμη από τον κάδο των ντιλιβεράδων αν τους πρόσβαλα με τον παραλληλισμό.

* Ο κ. Χάρης Κάτανας είναι πρώην βουλευτής Ν. Κοζάνης.