Στήνουν «φάμπρικα» προσφυγών κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών
Νίκος Τζανάκης

Στήνουν «φάμπρικα» προσφυγών κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Έγγραφες βεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν από τον εμβολιασμό ζητούν εσχάτως από γιατρούς, ολοένα και περισσότεροι δύσπιστοι στον εμβολιασμό πολίτες. Όταν εκείνοι αρνούνται να τις υπογράψουν, τους ζητούν να τεκμηριώσουν το λόγο της άρνησής τους. Στην πράξη, πρόκειται για «φάμπρικα» με συνδρομή νομικών γραφείων και στόχο να χρησιμοποιηθούν οι βεβαιώσεις αυτές για αγωγές κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, όπως εκτιμά στο Liberal ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Καλεί ταυτόχρονα τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να κινηθούν επιτέλους κατά των υγειονομικών που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για τους εμβολιασμούς και παραπληροφορούν, να τους παραπέμψουν στα πειθαρχικά συμβούλια και αν απαιτηθεί, να τους αφαιρέσουν ακόμη και την άδεια άσκησης επαγγέλματος. «Έχουν καθυστερήσει οι ιατρικοί σύλλογοι να κινηθούν, τέτοιοι γιατροί υπάρχουν σε κάθε σύλλογο της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Καταγγείλατε ότι πολίτες ζητούν από γιατρούς βεβαιώσεις μέσω «πιστοποιητικών  ασφαλείας» για να εμβολιαστούν. Περί τίνος πρόκειται; 

Πρόκειται για πολίτες που με πρωτοκολλημένες αιτήσεις ζητούν από το Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο Ηρακλείου -και από μεμονωμένους γιατρούς- τόσο στην Κρήτη, όσο και σε άλλα σημεία της χώρας εξ όσων έχω πληροφορηθεί, να τους χορηγήσουν «πιστοποιητικά ασφαλείας», όπως τα αποκαλούν, μέσω των οποίων ζητούν βεβαίωση ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Στα έγγραφα αυτά ζητούν να τους παρασχεθεί από τους γιατρούς η απόλυτη διαβεβαίωση  ότι ο εμβολιασμός δεν συνεπάγεται κανένα κίνδυνο για την υγεία τους, ούτε τώρα, ούτε και στο μέλλον,  και να  τους πληροφορήσουν για την ακριβή σύσταση του σκευάσματος.

Είναι προφανές από την σύνταξη και διατύπωση που χρησιμοποιείται στα έγγραφα αυτά – «παρακαλώ όπως μου χορηγήσετε πιστοποιητικό για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19, ώστε να προβώ άμεσα για ραντεβού εμβολιασμού» ότι αυτά έχουν δημιουργηθεί με νομική καθοδήγηση. Στην περίπτωση μάλιστα που ο γιατρός αρνηθεί να απαντήσει στο αίτημά τους, ζητούν να τους τεκμηριώσει γραπτώς τον λόγο για τον οποίο αρνείται. Στα χέρια μου έχουν φτάσει τουλάχιστον δύο τέτοιες αιτήσεις. Μια από εργαζόμενο σε νοσοκομείο και μια από πολίτη.

Βλέπετε ότι όλη αυτή η προσπάθεια είναι νομικά καθοδηγούμενη; 

Η διατύπωση των εγγράφων δείχνει ότι έχουν συνταχθεί από άτομα με νομικές γνώσεις, έχουν δηλαδή γραφτεί με νομική καθοδήγηση. Το γεγονός με βάζει στην σκέψη ότι πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια, από άτομα σε συνεργασία με νομικά γραφεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν νομικά τα παραπάνω έγγραφα σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα κατά του νόμου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. 

Είπατε ότι είναι σε γνώση σας παρόμοια περιστατικά και από άλλες περιοχές της χώρας; 

Γνωρίζω τουλάχιστον μια αντίστοιχη περίπτωση και από Μυτιλήνη. Το κατήγγειλα δημόσια, ακριβώς για να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί η έκταση του φαινομένου, κατά πόσο είναι ένα ευρύτερο φαινόμενο που εξαπλώνεται σε διάφορα σημεία της χώρας. Έχω ενημερώσει σχετικά τις αρχές και το υπουργείο Υγείας. Το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο κάποιοι πολίτες προβληματίζονται απέναντι στον εμβολιασμό, αλλά ο σκοπός για τον οποίο το κάνουν. Ρωτούν επειδή έχουν πραγματικές ανησυχίες ή επειδή αποσκοπούν αλλού; Είναι διαφορετικό να σου ζητά κάποιος να του περιγράψεις τις απειροελάχιστες σοβαρές επιπλοκές του εμβολίου και διαφορετικό να του εγγυηθείς 100% ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιπλοκή.

Αυτό είναι αδύνατον από την στιγμή που είναι γνωστό ότι τα εμβόλια, όπως κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, μπορεί να έχουν παρενέργειες. Στην ουσία, οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να αναλάβει την ευθύνη του εμβολιασμού τους ο γιατρός στον οποίο απευθύνονται. Αδιανόητα δηλαδή πράγματα. Κάθε τι άλλωστε εμπεριέχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο ρίσκο. Προσωπικά, προτρέπω τους συναδέλφους μου αν τυχόν τους τύχει κάποιο παρόμοιο συμβάν να απαντήσουν ότι για κάθε απορία υπάρχουν αναρτημένες διεξοδικές απαντήσεις στην ιστοσελίδα https://emvolio.gov.gr/. Κάθε άνθρωπος που έχει προβληματισμούς μπορεί να ενημερωθεί και για τις ήπιες και τις απειροελάχιστες πιο σοβαρές επιπλοκές και να πάρει τις αποφάσεις του. 

Κάνω τη σκέψη ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στόχο να ενημερωθούν αλλά επιδιώκουν ιδιοτελώς να πάρουν αρνητικές απαντήσεις από γιατρούς, ότι δεν μπορούν να τους παράσχουν διαβεβαίωση πως δεν θα υπάρξουν επιπλοκές, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτές στο πλαίσιο κάποιας ομαδικής αγωγής κατά της υποχρεωτικότητας. 

Εκτιμώ ότι πρόκειται για φάμπρικα με τελικό σκοπό να χρησιμοποιήσει νομικά αυτές τις βεβαιώσεις από γιατρούς με μαζικές αγωγές κατά της εμβολιαστικής προσπάθειας της χώρας. 

Πώς σχολιάζετε τα αυξανόμενα περιστατικά υγειονομικών που διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα ιατρικοί σύλλογοι να τους παραπέμπουν στα πειθαρχικά συμβούλια ή να εξετάζουν τη λήψη μέτρων εναντίον τους;

Έχουν χαρακτηριστικά καθυστερήσει οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας να κινηθούν και να απομονώσουν τα μέλη που φέρονται αντιδεοντολογικά. Είναι σοβαρότατο παράπτωμα ένας γιατρός πέραν οποιασδήποτε ιατρικής δεοντολογίας και «καλών πρακτικών» να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις οδηγώντας κάποιους να μην εμβολιαστούν, να νοσήσουν και ενδεχομένως να χάσουν τη ζωή τους. Είναι υποχρέωση των συλλόγων και των πειθαρχικών τους συμβουλίων να κινήσουν τις σχετικές πειθαρχικές διαδικασίες.

Υπάρχει γιατρός στην Χαλκίδα που έχει βγει σε εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης και έχει δηλώσει ό,τι πιο αντιεπιστημονικό υπάρχει για το εμβόλιο. Είναι εγγεγραμμένος στον ιατρικό σύλλογο της Χαλκίδας, ο οποίος όφειλε να τον έχει εγκαλέσει και να τον έχει παραπέμψει στο πειθαρχικό. Πολύ μικρός αριθμός γιατρών αποτρέπει με αντιεπιστημονικά προσχήματα τους πελάτες τους να εμβολιάζονται. Οι περιπτώσεις αυτές είναι κολάσιμες από τον πειθαρχικό κώδικα της ιατρικής δεοντολογίας, καταπατούν τον όρκο του Ιπποκράτη και εφόσον κριθεί από το πειθαρχικό ότι το παράπτωμά τους είναι τόσο σοβαρό, πρέπει να τους επιβληθούν οι αντίστοιχες ποινές ή ακόμη και να τους αφαιρεθεί η άδεια. 

Εάν κάποιος γιατρός δήλωνε δημόσια ότι το τάδε μαντζούνι θεραπεύει από τον καρκίνο, θα τον άφηνε ο ιατρικός του σύλλογος να συνεχίζει να λειτουργεί κατ' αυτό τον τρόπο; Και στην ερώτησή σας πόσο εκτεταμένα είναι αυτά τα φαινόμενα, η απάντηση είναι ότι τέτοιοι γιατροί υπάρχουν σε κάθε ιατρικό σύλλογο της χώρας.