ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2017η
Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Νέα… σεισάχθεια, «δίκιο του εργάτη», πόλωση, τα νέα αφηγήματα του Τσίπρα

Νέα… σεισάχθεια, «δίκιο του εργάτη», πόλωση, τα νέα αφηγήματα του Τσίπρα

Με το βλέμμα να παραμένει στραμμένο στην προανακριτική για τον Νίκο Παππά που αρχίζει Τετάρτη τις εργασίες της, με πρώτο μάρτυρα τον Χρήστο Καλογρίτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας χτίζουν το νέο αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Από την μια μεριά περιλαμβάνει την επαναστατική γυμναστική μέσα από συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις που αυτή τη φορά θα έχουν ως επίκεντρο τα εργασιακά και από την άλλη ένα οικονομικό πρόγραμμα, ανάλογο με εκείνο της Θεσσαλονίκης ως προς το επίπεδο των παροχών και των υποσχέσεων προς τους «νοικοκυραίους» που προσφάτως ανακάλυψε η ηγεσία του κόμματος.

Είναι δεδομένο πως οι εξελίξεις στην υπόθεση του Νίκου Παππά δεν αφήνουν την Κουμουνδούρου να ησυχάσει αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει σε πλήρη συναγερμό το κόμμα, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ως «casus belli» την εμπλοκή του στενού του συνεργάτη.

Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και όχι στον πάλαι ποτέ συνομιλητή της πρώτης φοράς αριστερά και αποκαλούμενο «κόκκινο εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος έχει φέρει το θέμα στη δικαιοσύνη μέσα από μηνύσεις και καταγγελίες.

Άλλωστε και τα πρόσωπα που επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή δείχνουν και τον στόχο που έχει τεθεί ανεξάρτητα αν τελικά επελέγη να μην ενταχθεί ο Γιάννης Ραγκούσης, λόγω προτέρου βίου και των αναφορών του (ως μέλος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ) σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η επαναστατική γυμναστική που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και εντάθηκε, τόσο με τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ και την ασφάλεια στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όσο και με την στήριξη που προσφέρθηκε στον αρχιεκτελεστή της 17Ν Δ. Κουφοντίνα και στις κινητοποιήσεις που έγιναν, με κύριο σύνθημα την αποδοχή των αιτημάτων του, αναμένεται να συνεχιστεί.

Κινητοποιήσεις που θα συνδέονται με την εκπαίδευση, όπως αυτή που προγραμματίζεται για την Τετάρτη, όσο και με το νέο θέμα συζήτησης που βρήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στα εργασιακά, όπου και πάλι κυριαρχούν τα fake news που αποτελούν και το βασικό όπλο αντιπολίτευσης της Κουμουνδούρου.

Στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για έναν «θερμό Μάιο» που θα ακολουθήσει και που θα έχει στόχο την μεταρρύθμιση που προωθείται από τον Κωστή Χατζηδάκη και την κυβέρνηση στα εργασιακά, με γνώμονα πάντα την κατάσταση που επικρατεί και αυτή που διαμορφώνεται με βάση πάντα τις νέες συνθήκες εργασίας.

«Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη», δήλωσε ο ίδιος στο πολιτικό συμβούλιο του κόμματος, προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις. Αλλά και στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra εμφανίσθηκε στη γραμμή του ΚΚΕ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», με το μάτι στραμμένο στη λογική των… ταξικών αγώνων της περιόδου πριν το 2015, όταν το δίλημμα «μνημόνιο -αντιμνημόνιο», αποτελούσε τη βάση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Οι νοικοκυραίοι, ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος...

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως έχει το βλέμμα του στραμμένο και στους νοικοκυραίους, όπως αποκαλεί την μεσαία τάξη. Οι νέοι σύμβουλοί του έχουν καταστήσει σαφές πως η μεσαία τάξη έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν προτείνει το πρόγραμμα να δίνει βάση σημαντική σε υποσχέσεις για αλλαγή ως προς την αντιμετώπισή τους.

Μάλιστα σε αυτή την επιλογή έχει ενταχθεί και η απόφαση να μη βρίσκεται ο πάλαι ποτέ τσάρος της Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πάνελ που θα περιστοιχίσει τον Αλέξη Τσίπρα την Τρίτη κατά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης της κρίσης από τον κορονοϊό.

Ο Τσακαλώτος έχει χαρακτηριστεί ως υπαίτιος της ήττας εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής που αφαίμαξε την μεσαία τάξη, παρά το γεγονός πως δεν ήταν αυτός που ελάμβανε τις τελικές αποφάσεις, αλλά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να περιλαμβάνει σειρά παροχών που θα φτάνουν ακόμη και σε μια νέα μορφή… σεισάχθεια για κόκκινα δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, για τα λεγόμενα «κορονοχρέη» και για υποχρεώσεις, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή μέσα από την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει στηρίξει εν πολλοίς επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω κορονοϊού.

Το καρότο των πολιτικών εξελίξεων

Με την πόλωση, το διχαστικό κλίμα και το καρότο των πολιτικών εξελίξεων, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κρατήσει όρθιο το κόμμα που ταλανίζεται από εσωκομματικές συγκρούσεις, οι οποίες αναδεικνύονται είτε μέσα από διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις, είτε ακόμη και μέσα από διαφωνίες που αφορούν στο ήθος και το ύφος της αντιπολιτευτικής γραμμής.

Τα συνεχόμενα fake news προκαλούν αντιδράσεις ειδικά τη στιγμή κατά την οποία το επίσημο κόμμα μετατρέπεται σε τρολ του διαδικτύου και ο Αλέξης Τσίπρας σε διαχειριστή που αναπαράγει ακόμη και τα πιο ακραία ψέματα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας δεν λείπουν τα στελέχη που εκτιμούν πως η εικόνα που μεταδίδεται στους πολίτες είναι αυτή της προσπάθειας υπονόμευσης της αντιμετώπισης του κορονοϊού και της επένδυσης στην καταστροφή της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας.

Μάλιστα τόσο η περίπτωση των self tests όσο και η τελευταία ακραία τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους εμβολιασμούς και την πορεία τους έφερε ορισμένα στελέχη σε οριακά σημεία.

Και αυτό διότι την ώρα που για παράδειγμα στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης έκαναν αναφορές στη διαδικασία των εμβολιασμών, έχοντας εμβολιαστεί και ο ίδιος, η Κουμουνδούρου έφτανε στο σημείο να κάνει λόγο για αποτυχία του προγράμματος με fake αναφορές που αν μη τι άλλο είναι εύκολο να αποκαλυφθούν μέσα από όσα έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό πάντως που προκαλεί προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαφαινόμενη πρόθεσή του Αλέξη Τσίπρα να συνταχθεί με την γραμμή των ακραίων όπως ο Πολάκης, να δώσει πλήρη στήριξη στον Νίκο Παππά και να βασιστεί στους νεοπροεδρικούς, εγκαταλείποντας ιστορικά στελέχη. Και αυτό διότι όπως εκτιμούν αρκετοί, οι αποφάσεις του έχουν ληφθεί με γνώμονα το ποιος αποδέχεται την μετατροπή του κόμματος σε αρχηγικό και ποιος όχι...