Να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η γελοιότητα

Να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η γελοιότητα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Παρακολουθούμε το διεθνή Τύπο εδώ και δεκαετίες (πλέον) και σε αρκετές ξένες γλώσσες. Δεν διαβάζουμε ποτέ, ούτε στον Τύπο της Μέσης Ανατολής, ειδήσεις για κατά περίπτωση “σωτήριες παρεμβάσεις Υπουργών” σε υποθέσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την ταλαιπωρία πολιτών από το Κράτος. Ποτέ όμως. Στον υπόλοιπο κόσμο, εάν εμφανιστεί Υπουργός ή άλλος αξιωματούχος στα Μέσα για υπόθεση που καταγγέλεται θα είναι είτε για να απολογηθεί είτε για να ανακοινώσει τι σκοπεύει να κάνει για να επιλύσει το πρόβλημα για λογαριασμό όλων των πολιτών.

Στην Ελλάδα ζούμε το απίθανο φαινόμενο Υπουργοί να εμφανίζονται ως σωτήρες των πολιτών από πράξεις ή παραλείψεις των κρατικών υπηρεσιών που έχουν την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας τους.

Είναι απίστευτο. Πότε ο ένας παρεμβαίνει, σαν τον Λαφαζάνη, για να σταματήσει πλειστηριασμό και μάλιστα όταν δημοσιευθούν εύλογες και τεκμηριωμένες αντιρρήσεις βάζει και τους φίλους του να επιτεθούν σε όποιους τις εξέφρασαν. Τώρα έχουμε τον άλλον Υπουργό που μετά από καταγγελία για έλλειψη φαρμάκου και το σάλο που προκάλεσε καταγγελία γιατρού στο facebook σπεύδει να τη συναντήσει. Να μην ξεχάσει να ανεβάσει και σχετική φωτογραφία στο twitter και το instagram για να μας δείξει πόσο καλός υπουργός είναι! Αν και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση γιατί η συνάντηση για τη φωτογραφία στο twitter θα γίνει.

Όλα για τη φωτογραφία και την επικοινωνία; Ακόμα και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Μα, να μην παρέμβουν οι Υπουργοί για να διασώσουν ένα πολίτη από το βαθύ κράτος;», θα ρωτήσει κάποιος, εύλογα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να το κάνουν, ας γίνει σιωπηλά χωρίς να το μάθει κανείς. Τους πολίτες τους ενδιαφέρει να γνωρίζουν τι κάνουν οι Υπουργοί ώστε να λειτουργούν όλα καλά χωρίς, να χρειάζεται να κάνουν ποστ στο facebook ή καταγγελίες στις εφημερίδες, για να βρουν το δίκιο τους.

Ειδικά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που φέρει το όνομα ενός αντιλαϊκιστή Πρωθυπουργού το θεωρούμε αδιανόητο οι Υπουργοί του να λαϊκίζουν και να μην τους σταματάει κανείς! Ο κ.Πικραμμένος, ο κ.Γεραπετρίτης άνθρωποι σοβαροί και συγκροτημένοι, τα βλέπουν αυτά; Τους αρέσουν;

Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της συγκυρίας και δεν έχουν αποδεχθεί πλήρως την ευθύνη που τους αναλογεί. Θέλουμε να βλέπουμε τους Υπουργούς στα κανάλια μόνο για να μας ανακοινώνουν όσα έκαναν για να γίνει το κράτος πιο λειτουργικό δηλαδή όσα έγιναν για να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Το να βγαίνουν να μας δείξουν ότι μας έσωσαν από τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας τους και να μας ζητούν να τους χειροκροτήσουμε κι από πάνω είναι αχαρακτήριστο. Κάποιοι να σοβαρευτούν. Κι αν δυσκολεύονται ας τους βοηθήσουν οι υπόλοιποι, οι ενήλικες της κυβέρνησης.