Να μας ζήσει η νέα εξεταστική

Να μας ζήσει η νέα εξεταστική

Της Μαργαρίτας Γερούκη*

Πρόσφατα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε μια νέα εξεταστική, για την υγεία αυτή τη φορά. Φυσικά η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να εξεταστούν με την ίδια διαδικασία τα δικά της πεπραγμένα! Παρά τις αναρίθμητες κορώνες και προσβλητικές καντρίλιες μεταξύ παλαιών και νέων υπεύθυνων αυτό που αναμενόμενα επικράτησε, λόγω πλειοψηφίας, ήταν το ήθος της «πρώτης φοράς» που ξέρει να βγάζει την ουρά της απέξω στα δύσκολα…

Τις επόμενες μέρες οι κυβερνητικοί βουλευτές γύρισαν στα χωριά τους για τον πατροπαράδοτο οβελία, έχοντας έτοιμο στα καφενεία το «αριστερό» και ηρωικό αφήγημα, ως γνωστόν η «αριστερή» αφηγηματική τέχνη βρίθει ηρωικών αφηγημάτων. Λέει το νέο αφήγημα λοιπόν: Όπως υποσχεθήκαμε, ξεσκεπάζουμε τη διαπλοκή…και φυσικά η υποσημείωση που δε λέγετε φωναχτά, τη διαπλοκή των άλλων! Αγωνιστές είμαστε όχι κορόιδα!

Οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πιστεύουν ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις και σχεδιασμοί έχουν να κάνουν με την πάση θυσία παραμονή στην εξουσία. Μάλλον ούτε οι ψηφοφόροι είναι κορόιδα, απογοητευμένοι και απελπισμένοι ίσως, αλλά όχι και κορόιδα! Οι άλλοι δύο στους δέκα προφανώς είναι μετακλητοί, από αυτούς που κατά χιλιάδες η κυβέρνηση διόρισε και συνεχίζει να διορίζει στο δημόσιο!

Ο κύριος Τσίπρας στις ομιλίες του στο κοινοβούλιο χρησιμοποιεί συχνά τα λόγια των αντιπάλων του με μικρές, πλην σημαντικές, επεμβάσεις. «Γιατί δήθεν είμαστε ανίκανη κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός. Εδώ η ξένη λέξη είναι το «δήθεν». Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ξέρει στα σίγουρα ότι πρόκειται για ανίκανη κυβέρνηση, ανεξάρτητα από όσους λόγους σε εγκαίνια έργων άλλων, θα εκφωνήσει ένας πρωθυπουργός λαθρεπιβάτης της ανάπτυξης. Το ξέρουμε γιατί ζούμε την καθημερινότητα από την οποία οι κυβερνώντες είναι αποκομμένοι. Ζούμε την παρακμή του κοινωνικού κράτους. Ζούμε στην ανασφάλεια. Ζούμε οικονομικά παγιδευμένοι. Βιώνουμε την αδυναμία σχεδιασμού με θετική προοπτική για το μέλλον, ατομικό και συλλογικό.

Όμως δε θα είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Το καλύτερο που είχε να προσφέρει η κυβέρνηση της πρώτης φοράς το έχει ήδη προσφέρει. Μαζί με τις πρωθυπουργικές, παρέρχονται σιγά-σιγά και οι συλλογικές αυταπάτες για μαγικές λύσεις διεξόδου από την κρίση. Καθήκον της αντιπολίτευσης πλέον -αναφέρομαι στα κόμματα που επιδιώκουν την ανασυγκρότηση της χώρας και τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της και όχι σε δεξιούς ή αριστερούς σχηματισμούς που επιθυμούν μια Ελλάδα αποκομμένη και αποδυναμωμένη- είναι να διαμορφώσει προεκλογικές και μετεκλογικές συνεργασίες που θα οδηγήσουν σε ευρύτερες συναινέσεις και πατριωτικές επιλογές.

Σε ένα χρόνο, όταν πιθανότατα κληθούμε στις κάλπες, λογικά θα έχουμε και το πόρισμα της νέας εξεταστικής. Σίγουρα δε θα ξαφνιαστούμε, όπως δε ξαφνιαστήκαμε και από προηγούμενα πορίσματα. Ούτε περηφάνια όμως θα νιώσουμε. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ξεσκεπάζοντας «ανομίες» των προηγούμενων κερδίζει ψήφους. Δυστυχώς όταν αυτό γίνεται σε ένα περιβάλλον σήψης και παρακμής χάνουν όλοι ψηφοφόρους! Ας τους αφήσουμε λοιπόν να παίζουν το παιχνίδι των εξεταστικών και ας δεσμευτούμε, όσοι έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για τη χώρα και την τύχη της, να δουλέψουμε ώστε οι νέες πολιτικές διακυβέρνησης θα εξασφαλίζουν εκ των προτέρων την απαιτούμενη διαφάνεια και λογοδοσία. Έτσι οι εξεταστικές απλά δε θα χρειάζονται!

*Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι υπεύθυνη του τομέα Παιδείας στο ΠΟΤΑΜΙ.