Να διευρυνθεί η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες

Να διευρυνθεί η σύμπραξη του Δημοσίου με τους ιδιώτες

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων να συμπράξει με ιδιώτες «στα φανερά» και για κάτι που παραδοσιακά γίνεται αντικείμενο σχολιασμού ειδικά την εποχή των σόσιαλ μήντια, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε με τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της πόλης, δεν ήταν απλώς σωστή, είναι ιστορική. Ο Δήμος Αθηναίων έσπασε ένα από τα ταμπού του κρατισμού που δαιμονοποιεί τον ιδιώτη και την ιδιωτική εταιρεία βαφτίζοντάς τους  «εχθρούς» και σίγουρα τους θεωρεί ανάξιους να συμμετέχουν ενεργά σε παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο.

Δεν έχει τόση σημασία αν ο φετινός στολισμός πέτυχε ή όχι. Άλλωστε, στα σόσιαλ μήντια η συζήτηση επικεντρώθηκε στα επί μέρους θέματα του ζητήματος και όχι στην ουσία του που είναι η συνέργεια του δημοσίου με τους ιδιώτες.

Ελπίζουμε ο Δήμος να μην πτοηθεί από τον καταιγισμό των σχολίων (για εμάς είναι δείγμα υγείας ο ζωντανός και μαχητικός διάλογος και όχι πρόβλημα) και να διευρύνει την πρακτική των συνεργειών αυτού του είδους.

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε το εξής: αν και κάναμε ένα ρεπορτάζ δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε ποιος ήταν ο αρμόδιος για να εγκρίνει ή για να απορρίψει τις προτάσεις των χορηγών στο στολισμό. Αν δεν υπήρχε κάποιος επιφορτισμένος με αυτή την ευθύνη είναι λάθος.

Στις συνέργειες μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα τον τελικό λόγο πρέπει να τον έχει ο αιρετός, αυτός που ο λαός έδωσε την εξουσία να διοικεί και του εμπιστεύτηκε την καθημερινότητά του. Στις δημοκρατίες υπάρχει πάντα λογοδοσία, κάποιος πάντα είναι υπεύθυνος να εγκρίνει ή να απορρίψει κάποια πρόταση.

Ελπίζουμε ο Δήμαρχος αυτό να το διορθώσει, αν όντως υπήρξε αυτό το κενό αρμοδιότητας.

Μιας και συζητάμε τα του Δήμου της Αθήνας είναι καλή ευκαιρία να καταγράψουμε και μερικά άλλα συμπεράσματα που βγάλαμε κατά το ρεπορτάζ για τον στολισμό. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη και ότι έχει αδράξει το λαχείο που κλήρωσε στην Αθήνα, ο Δήμαρχος να προέρχεται από το κόμμα που κυβερνά αυτοδύναμο. Ο κ. Μπακογιάννης δίνει λύσεις γρήγορα και υπέρ της πόλης.

Ακούσαμε πολύ καλά λόγια (και μάλιστα από την αντιπολίτευση!) για τους συνεργάτες του, τη Διευθύντρια του γραφείου του και το Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Οι συνομιλητές μας είχαν να λένε για την εργατικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευγένειά τους. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά.

Μόνη ένσταση το γεγονός ότι ο Δήμαρχος δείχνει να μην ενδιαφέρεται τόσο πολύ για ζητήματα πολιτισμού αλλά και για το κοινωνικό έργο του Δήμου. Στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής η προηγούμενη αρχή είχε να επιδείξει κάποιο έργο, γιατί λοιπόν η σημερινή αρχή να μην πατήσει σε αυτό; Κάθε έργο είναι σημαντικό.

Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε το γεγονός της σύμπραξης δημοσίου με ιδιώτες χορηγούς, ελπίζουμε να διευρυνθεί η συνεργασία αυτή και σε άλλους τομείς διορθώνοντας, βέβαια, κάποια λάθη που έγιναν. Στις δημοκρατίες «αφεντικά» είναι μόνον οι αιρετοί γιατί αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Κανένας άλλος.