Μπορεί η Ελλάδα, να γίνει η Φλόριντα της Ευρώπης;

Ο διάλογος για τις δυνητικές αλλαγές του μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ξεφεύγει πια από την θεωρητική φάση, μέσα στην οποία ταλανιζόταν για δεκαετίες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η πανδημία του covid-19 και τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης που παίρνουν το δρόμο τους, αποτελούν την χρυσή ευκαιρία ώστε οι θεωρητικές συζητήσεις να λάβουν σάρκα και οστά.  

Οι δυο αντιδιαμετρικά αντίθετες επικρατούσες απόψεις για το οικονομικό και επιχειρηματικό μέλλον της Ελλάδας, στηρίζονται σε δυο βασικά στερεότυπα. Το πρώτο στερεότυπο λέει ότι αφού το τουριστικό μοντέλο είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να το ακολουθήσουμε και να το αναπτύξουμε. Το δεύτερο στερεότυπο, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να επανέλθουμε στο βιομηχανικό μοντέλο της εικοσαετίας 1954-1974, όπου η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος υπολείπονταν μόνο της Ιαπωνίας.

Προ ημερών συμμετείχα σε μια ενδιαφέρουσα διαδικτυακή συζήτηση ανάμεσα σε υποστηρικτές του μοντέλου “Ελλάδα – Τουρισμός - Ξενοδοχείο” και σε υποστηρικτές του μοντέλου “Ελλάδα – Βιομηχανία - Καινοτομία”. Και ενώ η συζήτηση είχε πάρει εξαιρετική τροπή, καθώς η τομή ανάμεσα στα δυο μοντέλα, φαινόταν πως ήταν εφικτή, ακούστηκε κάτι σαν σύνθημα και σαν προτροπή. “Να γίνει η Ελλάδα, η Φλόριντα της Ευρώπης”, με σκοπό η συμμετοχή των τουριστικών υπηρεσιών να πλησιάσει “το 40% του ΑΕΠ”.

Όπως όλα τα συνθήματα, έτσι και αυτό ήχησε όμορφα και δελεαστικά. Και ποιος δεν θα ήθελε η Ελλάδα να γίνει ότι είναι η Φλόριντα για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Μια πολιτεία που υποδέχεται σε ετήσια βάση πάνω από 126 εκατ. τουρίστες συν 12,5 εκατ. επισκέπτες από κρουαζιέρες, απασχολώντας πάνω από 1,4 εκατ. εργαζόμενους στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ελλάδα είχε υποδεχθεί το 2019, 31 εκατ. τουρίστες, απασχολώντας  σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους στο σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών. 

Η Φλόριντα αποτελεί σήμερα έναν από τους κυρίαρχους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη. Αποτελεί δε την τέταρτη σε σειρά οικονομία των ΗΠΑ, πίσω από την Καλιφόρνια, το Τέξας και τη Νέα Υόρκη. Το Ακαθάριστο Προϊόν της Πολιτείας της Φλόριντα, υπερβαίνει τα $1,1 τρισεκατομμύρια, με τον τουρισμό να συμμετέχει κατά 7,8% και  σε απόλυτα μεγέθη να αγγίζει τα $86 δισ. 

Μεγάλο τμήμα του τουριστικού κύματος, εστιάζει το ενδιαφέρον του στον μεγάλο αριθμό θεματικών και ψυχαγωγικών πάρκων που βρίσκονται στη περιοχή του Ορλάντο, όπως είναι το Universal Orlando Resort, το SeaWorld Orlando, οι Busch Gardens Tampa, με πρώτο και καλύτερο φυσικά, το Walt Disney World, το οποίο υποδέχεται περισσότερους από 75 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο.

Με όλα αυτά και όμως, το ΑΕΠ της Πολιτείας της Φλόριντα, στηρίζεται μόλις κατά 7,8% στον τουρισμό και όχι κατά 40% όπως παρουσιάζουν ορισμένοι  εγχώριοι υποστηρικτές της “τουριστικής βαριάς βιομηχανίας”.

Ο αγροτικός τομέας συμμετέχει στο ΑΕΠ κατά 12%. Σε απόλυτα μεγέθη υπερβαίνει τα $130 δισ., απασχολώντας 1,4 εκατ. πολίτες.   

Η διαστημική και η αεροναυπηγική, συνεισφέρουν το 16% του ΑΕΠ της Πολιτείας, καθώς εντός της πολιτείας δραστηριοποιούνται πάνω από 2.300 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου. Η Φλόριντα διαθέτει 19 αεροδρόμια, μέσω των οποίων εκτελείται πάνω από το 10% του συνόλου του πτητικού έργου των ΗΠΑ. Ας μην λησμονούμε ότι τόσο το Cape Canaveral Spaceport, όσο και το Cecil Field Spaceport, βρίσκονται στο έδαφος της Φλόριντα.

Η Φλόριντα φημίζεται για τον καινοτόμο χώρο, που είναι γνωστός, ως Life Sciences. Πάνω από 200 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, πάνω από 6.000 εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα και πάνω από 46.000 επιχειρήσεις, από τον χώρο των generics, nutraceuticals και OTC φαρμάκων δραστηριοποιούνται στην Πολιτεία, προσφέροντας εξειδικευμένες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.

Στην Φλόριντα δραστηριοποιούνται 135.000 επιχειρήσεις στον χώρο των τραπεζών, των χρηματοοικονομικών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών υπηρεσιών με 900.000 εργαζόμενους. Το φιλικό προς τις επενδύσεις, νομικό και φορολογικό περιβάλλον, προσελκύει σημαντικά κεφάλαια και εύπορους Αμερικανούς πολίτες.

Το διεθνές εμπόριο της Πολιτείας της Φλόριντα, αγγίζει το 5,5% του Ακαθάριστο Προϊόν, προσεγγίζοντας τα $60 δισ. Η Φλόριντα εξάγει μηχανές αυτοκινήτων, τηλεπικοινωνιακό υλικό, σκάφη αναψυχής, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ορυκτά, προϊόντα πετρελαίου κ.α.

Επομένως την επόμενη φορά που κάποιος υπέρμαχος του τουρισμού, αναφερθεί στο όραμα να γίνει η Ελλάδα, η Φλόριντα της Ευρώπης, θα πρέπει ομόφωνα να απαντήσουμε “ναι”, διότι το μοντέλο της Φλόριντα, είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει πρότυπο για την χώρα μας. Ένα μοντέλο με καινοτομία, με παραγωγή, με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, με έρευνα και τεχνολογία.


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών. Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.