ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1988η
Κυριακή, 11 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Μίνα Γκάγκα: Ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 0,3 στο 1 - Αύριο πού;

Μίνα Γκάγκα: Ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 0,3 στο 1 - Αύριο πού;

Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού, μπορεί πολύ εύκολα να εκτοξευτεί πάνω από το 1. Το είδαμε να συμβαίνει στις ξένες χώρες, δεν δικαιούμαστε να μας προκαλεί έκπληξη. Από την μια στιγμή στην άλλη τα περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα χιλιάδες ημερησίως.

«Έχουμε πλέον εστίες που μπορούν να κάνουν υπερμετάδοση, γι’ αυτό και είναι πάρα πολύ κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες, πρέπει οπωσδήποτε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος», σημειώνει στο liberal.gr η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία. Και εξηγεί ότι το πρόβλημα δεν αφορά τους τουρίστες, αλλά εμάς. Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις, η βασική αιτία για τις νέες εστίες και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων. Όσο για την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν βρισκόμαστε σε απόσταση από κάποιον, μικρότερη των δύο μέτρων, την χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό μέτρο, ακόμη και σήμερα όπου παραμένει μη υποχρεωτική.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Πόσο σοβαρό είναι ότι το Ro βρίσκεται πλέον στο 1 και ότι το κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα;

Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Σημαίνει ότι το σε αυτή τη φάση το κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα, ωστόσο αν δεν ελέγξουμε τις εστίες, η μετάδοση θα πολλαπλασιαστεί. Στο γάμο της Θεσσαλονίκης τα κρούσματα έχουν μέχρι σήμερα φτάσει στα 45. Δεν ήταν 20-25 οι νοσούντες και μετέδωσαν τον ιό σε άλλους τόσους. Με άλλα λόγια ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, μεταδίδεται σε πολλούς. Έχουμε εστίες οι οποίες μπορεί να κάνουν υπερμετάδοση, επομένως είναι πολύ σοβαρό ότι το Ro βρίσκεται στο 1, όταν πριν από λίγο καιρό ήταν στο 0,3. Εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί και να δώσει πολλά κρούσματα, όπως συνέβη στο εργοστάσιο της Καβάλας. Εύκολα μπορεί να γίνει διασπορά μέσα σε ένα κλειστό περίγυρο και αυτό το βλέπουμε ήδη, δηλαδή τις εστίες υπερμετάδοσης όπως σε ένα γάμο.

- Πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες;

Είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Αν δεν πειθαρχήσουμε στα μέτρα, τότε το Ro θα εκτοξευτεί πολύ πάνω από το 1. Πρέπει να σκεφτεί ο καθένας μας «τι μπορώ εγώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου, όπως και τους άλλους». Η πολιτεία έχει πάρει τα μέτρα που έπρεπε έγκαιρα και πιθανώς θα πάρει και άλλα. Είναι δικό μας θέμα να κρατήσουμε αυτό που κερδίσαμε με την πολύμηνη καραντίνα. Ακούω να λένε ότι «το κράτος πρέπει να κάνει το ένα ή το άλλο». Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Οι κανόνες μπαίνουν για να τους ακολουθούμε. Χρειάζεται να πειθαρχήσουμε στα μέτρα.

Όσο ο πληθυσμός θα παραμένει μη εμβολιασμένος και ειδικά σε αυτή την φάση σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων, φυσικά και οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Το ίδιο κρίσιμος θα είναι και ο Σεπτέμβριος.

- Τι θα συμβεί αν για παράδειγμα δεν πειθαρχήσουμε στα μέτρα;

Τότε, μπορεί το Ro εύκολα να εκτοξευτεί πάνω από 1. Το είδαμε να συμβαίνει στις ξένες χώρες, δεν δικαιούμαστε να μας προκαλεί έκπληξη. Από την μια στιγμή στην άλλη τα περιστατικά στις ξένες χώρες πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν τα χιλιάδες ημερησίως. Και το βλέπουμε ακόμη γύρω μας. Η επιδημιολογική καμπύλη σε ΗΠΑ, Μεξικό, Αργεντινή, Βραζιλία ανεβαίνει συνεχώς.

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε χθες για αύξηση εστιών, ωστόσο μόλις το 10% είναι εισαγόμενα. Επομένως το πρόβλημα αφορά κυρίως τον συνωστισμό και την μη τήρηση των μέτρων ;

Το πρόβλημα δεν αφορά τους επισκέπτες, αφορά εμάς. Από την στιγμή που τα ξενοδοχεία ακολουθούν τα πρωτόκολλα δεν κινδυνεύουμε από τους τουρίστες, κινδυνεύουμε από την χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων από εμάς τους ίδιους.  Είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και οι προφυλάξεις, η βασική αιτία για τις νέες εστίες και τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

- Τι σημαίνει η μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες;

Είναι αρκετοί οι λόγοι. Πρώτον ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες φοβούνται περισσότερο, άρα και προσέχουν περισσότερο. Δεύτερο ότι οι νέες ηλικίες έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με άλλους ανθρώπους και οι ίδιοι οι νέοι άνθρωποι που πηγαίνουν σε πάρτι, μετά θα έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, με τους συναδέλφους τους αν εργάζονται, κ.ό.κ.

- Είναι σκόπιμο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και η επαναφορά των sms;

Η επαναφορά των sms θα εξαρτηθεί από την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο  θεωρώ πολύ σημαντικό μέτρο την χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν βρισκόμαστε σε απόσταση από κάποιον, μικρότερη των δύο μέτρων. Ανάλογα με την αύξηση των κρουσμάτων θα μπορούσε η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους να γίνει υποχρεωτική. Είναι ένα μικρό τίμημα, προκειμένου να μπορούμε να κυκλοφορούμε χωρίς φόβο.

Την ίδια στιγμή βλέπουμε ξανά εικόνες συνταξιούχων οι οποίοι προτιμούν να στέκονται στην ουρά της τράπεζας, προκειμένου να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό. Όσο γίνεται να περιοριστούν οι μη απαραίτητες συναλλαγές, πρέπει να το κάνουμε.