Μια νίκη για τις γυναίκες των επιχειρήσεων

Τους τελευταίους μήνες είχε πέσει στην αντίληψή μας η διακριτική  αλλά επίμονη προσπάθεια που έκανε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου ώστε στο νέο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά να περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει τη συμμετοχή γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών σε ποσοστό 30%. 

Για να είμαστε ειλικρινείς, όταν το πρωτοακούσαμε είχαμε αμφιβολίες ότι κάτι τέτοιο τελικά θα περνούσε. Όμως αποδείχθηκε ότι η κυρία Λαζαράκου εκτός από επιμονή είχε και ισχυρούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια: τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και τον διευθυντή του οικονομικού του γραφείου, Αλέξη Πατέλη που το πήρε πάνω του.

Nα θυμίσουμε εδώ την απόφαση της κυβέρνησης να υπαχθεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας στο Υπουργείο Εργασίας, μια απόφαση μεγάλης πολιτικής σημασίας την οποία είχαμε χαιρετίσει από την πρώτη στιγμή ως μεταρρύθμιση. Η διεύρυνση της συμμετοχής περνάει από την εργασία.

Τελικώς, το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στα ΔΣ των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη θα είναι 25%. 

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Ακούμε ήδη τις ενστάσεις: «Είναι τώρα αυτό φιλελεύθερο;»

Σε μια χώρα που η κυβέρνηση, το κράτος, αναγκάστηκε να παρέμβει για να ρυθμίσει την οικογενειοκρατία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στις εισηγμένες εταιρείες πιστεύουμε ότι δεν συμφέρει κανένα να μιλάμε σε ιδεολογική βάση... Εξάλλου δεν είμαστε οι ΗΠΑ.

Αλλά γιατί να πάμε στις ΗΠΑ από τις οποίες, έτσι κι αλλιώς, απέχουμε περί τα πενήντα χρόνια;  Σε χώρες με ισχυρή επιχειρηματική κοινότητα όπως η Γαλλία η ποσόστωση στα ΔΣ των εταιρειών είναι θεσμοθετημένη από το 2011 έχοντας βάλει στόχο  μέσα σε 6 χρόνια το ποσοστό να είναι στο 20%. Με μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε, ο γαλλικός Τύπος αναφέρεται στην επιτυχία του νόμου σε βαθμό που η εκπροσώπηση των γυναικών στα ΔΣ των εταιρειών έχει πια έχει περάσει το 40%  Στη βιομηχανική Γερμανία υπάρχει ένα μεικτό σύστημα όπου φιξαρισμένα, υψηλά ποσοστά ποσόστωσης στις εταιρείες εφαρμόζονται παράλληλα με ένα χαλαρότερο σύστημα για τις εισηγμένες αλλά η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να φιξάρει την ποσόστωση και στις εισηγμένες.

Δεν θα μπούμε καν στον κόπο να αναφερθούμε στο Βορρά γιατί στη Νορβηγία που είναι η χώρα που εφάρμοσε πρώτη ένα τέτοιο μέτρο επιβλήθηκαν αυστηρά πρόστιμα και έκλεισαν οι εταιρείες που δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο.

Στην Ελλάδα η ρύθμιση ήταν αναγκαία. Στην επιστολή που έστειλε στις αρχές Απριλίου στον κ.Χρ. Σταϊκούρα, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση, η Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ - εκπροσωπεί πάνω από 250.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα) αναφέρει ότι στα Δ.Σ των εισηγμένων εταιρειών, οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις σε ποσοστό μόλις 11,3%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 είναι 25,3%.

Έτσι λοιπόν και η Ελλάδα πλέον βρίσκεται ανάμεσα στις προηγμένες δυτικές χώρες που αναγνωρίζει ότι η ποιότητα της εταιρικής διακυβέρνησης είναι ευθέως συνδεδεμένη με την άρση των αποκλεισμών στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Μιας και η ιστορία αφορά τους αγώνες των γυναικών για τη διεύρυνση της συμμετοχής στην εργασία πρέπει να επισημάνουμε κάτι και για την κυρία Λαζαράκου η οποία βρέθηκε στην πολιτική ενώ είχε καριέρα στον ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, σε γνωστή δικηγορική εταιρεία. Θα μπορούσε να καθίσει στην ωραία καρέκλα του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να κάνει τη δουλειά της αλλά κυρίως να κάνει «δημόσιες σχέσεις» με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας. Αντί λοιπόν να χτίσει σχέσεις με τους επιχειρηματίες, συγκρούστηκε μαζί τους γιατί ενόχλησε πολύ αυτή η πρωτοβουλία, εκδόθηκαν άλλωστε σχετικές ανακοινώσεις. Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να καταλάβουν μια καλή θέση και μετά δεν κάνουν τίποτα για να ενδυναμώσουν άλλες γυναίκες στο χώρο της εργασίας, δεν δίνουν καν ευκαιρίες στις νεότερες. 

Απλώς, το επισημαίνουμε.

Στο δανέζικο πολιτικό θρίλερ «Borgen» που έχει ως θέμα τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού της Δανίας και το οποίο μας έβαλαν οι φίλοι μας να δούμε, σε ένα από τα πρώτα επεισόδια, η νέα κυβέρνηση κλυδωνίζεται επικίνδυνα από την «κόντρα» με τα πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας επειδή θέλει, σε πείσμα τους, να θεσμοθετήσει την ποσόστωση στα ΔΣ των εισηγμένων εταιρειών. 

To «Borgen» γυρίστηκε το 2010. Η σχετική νομοθεσία στη Δανία πέρασε το 2013. Το 2020 η μικρή Ελλάδα απέκτησε ανάλογη νομοθεσία «χωρίς να κουνηθεί φύλλο». Κι αυτό συνέβη στα αλήθεια, όχι σε κάποιο σήριαλ. Συνεχίζουμε.