Μια κωμωδία παρεξηγήσεων που μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της

Του Αντώνη Πανούτσου

Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη έχουν πάντα δύο ημίχρονα. Στο πρώτο ο Φίλης παίζει επίθεση και λέει αυτό που πιστεύει. Στο δεύτερο άμυνα και προσπαθεί να το μαζέψει. Παράδειγμα οι δηλώσεις για τους δύο στρατιωτικούς όταν πρώτα είπε «…το κρίσιμο θέμα σήμερα είναι αυτό; Αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, τους ενδιαφέρει η Ειρήνη, η ηρεμία, τους ενδιαφέρει η οικονομία, έχετε καταλάβει ότι υπάρχει αναβρασμός στην Ευρώπη». Και μετά τον αναβρασμό από την δήλωση που δεν έγινε στην Ευρώπη αλλά την Ελλάδα το μάζεψε μιλώντας για «δράμα» και προσθέτοντας «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση κάνει το παν με ό,τι δύναμη έχει να υπάρξει γρήγορο τέλος στο δράμα δύο Ελλήνων στρατιωτικών». Ο Φίλης των πρώτων ημιχρόνων είναι το καλύτερο βαρόμετρο.  Όχι για να εκτιμήσει κάποιος την πολιτική της κυβέρνησης αλλά τις θέσεις του «παλιού» ΣΥΡΙΖΑ. Του αριστερού. Το οποίο ο Φίλης εκφράζει πιστά με τις δηλώσεις του.

Χθες μιλώντας στο Thema FM ο Φίλης έκανε δύο ενδιαφέρουσες δηλώσεις. Η πρώτη αφορούσε τον Ιβάν Σαββίδη. Για τον οποίο αφού είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον βρήκε στην εξουσία και ότι δεν είναι προστατευόμενος πρόσθεσε ότι μετά το ντου «έπρεπε να συλληφθεί πέντε λεπτά μετά». Μια δήλωση που συμβαδίζει με την απέχθεια του παλιού ΣΥΡΙΖΑ για κάθε μορφής εξουσίας. Στην οποία απέχθεια, εκτός της αστυνομίας περιλαμβάνεται ο στρατός και η εκκλησία. Τον Ιβάν η δήλωση απλά «ακουμπάει». Αλλά στους ολιγάρχες δεν αρέσουν τα ακουμπήματα.

Η δεύτερη δήλωση του Φίλη αφορούσε το ποδόσφαιρο. «Χρειάζεται το νυστέρι να πάει βαθιά. Δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση όπως γινόταν παλιά στη λογική διακόπτουμε το πρωτάθλημα για μερικές αγωνιστικές». Εκφράζει τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Τον εχθρό της εμπορευματοποίησης, που πιστεύει ότι αθλητισμός είναι ο τελικός Παμποριακού, Ήρωνα Φεκλάνων για το κύπελλο ερασιτεχνών της Δ' Κατηγορίας Φωκίδας.

Η αναφορά στις δηλώσεις γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι κάτω από το λεπτό κέλυφος του παλιού ΠΑΣΟΚ που σήμερα στηρίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και του αγλαού Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Η εξουσία τον έχει κάνει σιωπηλό αλλά στις επόμενες όμως εκλογές κάθε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη των 10 μονάδων θα τον φέρει στην επιφάνεια. Χρεώνοντας την αποτυχία στις δεξιές αποκλίσεις του Αλέξη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι διαδρομές του ΣΥΡΙΖΑ και του Ιβάν Σαββίδη δεν είναι δύσκολο να χωρίσουν. Ούτως ή άλλως η σχέση ΣΥΡΙΖΑ Σαββίδη ήταν ευκαιριακός γάμος. Σε αντάλλαγμα με κάποια Μέσα, όπως το Εθνος και το «Ε», ο Σαββίδης έπαιρνε την Βόρεια Ελλάδα. Σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση του αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt, που στο ελληνοαμερικανικό επιμελητηρίο είχε πει «υπάρχουν περιπτώσεις επενδύσεων στην Ελλάδα που προβληματίζουν, όπως είναι η ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι ακόμη ασαφές ποιοι είναι οι επενδυτές».  Χθες ο Γιώργος Σαββίδης έγραφε στο Instagram «we are off to Russia»... Όλα αυτά ενώ ο λαλίστατος Πάνος Καμμένος έχει σχεδόν εξαφανιστεί και ο Φώτης Κουβέλης έγινε acting minister of defense λέγοντας για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τους στρατιωτικούς «Υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία».

Όπως στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο δεν χρειάζεται παρά κάποιος να κάνει μια κίνηση για να λυθεί η κωμωδία των παρεξηγήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας να ανακαλύψει ότι ο Καμμένος είναι δεξιός και να ψάξει στήριγμα στην Μεγαλοοικονόμου, την Παπακώστα και τον Σταύρο. Ο Πάνος Καμμένος ότι ο Τσίπρας είναι αντιαμερικάνος και να κάνει το ρωσικό κόμμα με τον Σαββίδη. Ο Φίλης να κάνει την κριτική από τα αριστερά και να περιμένει για την κίνησή του μετά τις εκλογές. Και ο Φώτης ''Ο Κουβέλης να πάρει την γκαρνταρόμπα του Καμμένου και να ντύνεται αεροπόρος, κομάντο, βατραχάνθρωπος. Στέλνοντας το μήνυμα ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μάθεις μια καινούργια τέχνη...