Μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις

Την περασμένη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κ. Στέλιος Πέτσας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η δική μου πρόθεση τουλάχιστον, την οποία έχω εκφράσει και στον πρωθυπουργό και σε επισκέψεις που έχουμε κάνει ανά την Ελλάδα, είναι ότι μαζί με την αναμόρφωση των ΚΑΠ [Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων] θα πρέπει να υπάρξει η σοβαρή συζήτηση για τη μεταφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας, αλλά και διεύρυνση των ΚΑΠ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί ο δήμος και η περιφέρεια στις σύγχρονες ανάγκες». Αν όντως η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση θα πρόκειται για μία τεράστιας σημασίας θετική κίνηση που θα βελτιώσει τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Το 2019 το ΚΕΦίΜ παρουσίασε την ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική πρόταση με τίτλο Ατζέντα για την Ελευθερία και την Καινοτομία. Τις συγκεκριμένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης υπέγραψε ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Στη διάγνωση του προβλήματος που έχει η χώρα μας στο συγκεκριμένο τομέα, ο συνεργάτης του ΚΕΦίΜ ανέφερε ότι «Βασική αιτία τόσο του πελατειακού κράτους όσο και των υψηλών δημοσίων δαπανών είναι το γεγονός ότι η οργάνωση των κρατικών λειτουργιών καθορίζεται με βάση απομονωμένες μεταξύ τους αρμοδιότητες και όχι οργανωμένα πεδία πολιτικής. Η σημερινή οργάνωση έχει ως αποτέλεσμα επικαλύψεις μεγάλης έκτασης και πλεόνασμα δομών που δημιουργούνται προκειμένου να καλύπτουν το κενό επικοινωνίας μεταξύ των υφιστάμενων δομών…» και λίγο πιο κάτω προσέθετε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα δομικών επικαλύψεων είναι η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών».

Τις τελευταίες μέρες οι συμπολίτες μας το ένιωσαν στο πετσί τους αυτό που περιγράφει ο κ. Καρκατσούλης. Ευτυχώς, φαίνεται ότι μετά από τον χιονιά που ταλαιπώρησε την Αττική την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη να επιταχύνει τις διαδικασίες που είχαν παγώσει κατά την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΣ. Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί τη 2η κατά σειρά προτεραιότητα της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «μέσα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένης περιφέρειας, δήμων είναι ένα υποσύνολο το ζήτημα αυτό που μας ταλανίζει αυτές στις μέρες: ποιος έχει την αρμοδιότητα, την ευθύνη, για το κλάδεμα των δέντρων, την αποψίλωση γενικά, ώστε να υπάρχει μία κατάσταση τέτοια που δε θα είναι πάντα πηγή κινδύνου είτε από χιονόπτωση, είτε από πυρκαγιά».

Ο κ. Πέτσας έχει απόλυτο δίκιο ως προς το ότι η προβληματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών είναι απλά ένα υποσύνολο του ευρύτερου ζητήματος που αφορά την κατανομή των αρμοδιοτήτων στις διάφορες βαθμίδες διοίκησης του κράτους. Άλλα προβλήματα που προκύπτουν από τον αρχαϊκό και γραφειοκρατικό τρόπο που ισχύει σήμερα, τα οποία καταγράφει το ΚΕΦίΜ στην ατζέντα του, είναι η κατασπατάληση πόρων σε οργανισμούς με παρωχημένα αντικείμενα, το πλεόνασμα δομών του κράτους, η αποδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η τεράστια γραφειοκρατία, και η εξάρτηση των Δήμων από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, μαζί με το πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας, είναι ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τα οποία ελάχιστοι ασχολούνται. Η υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Πέτσα για νομοθετική πρωτοβουλία, σε συνδυασμό με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για μεταφορά των εσόδων του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους, μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αρκεί να γίνει σωστά.