Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει σιωπή στην ενδοοικογενειακή βία
Μαρία Συρεγγέλα

Μένουμε σπίτι δεν σημαίνει σιωπή στην ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα ότι η παραμονή στο σπίτι, δεν σημαίνει ανοχή και σιωπή στα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, στέλνει μέσω του liberal.gr η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα.

Και εξηγεί ότι κάθε γυναίκα που υφίσταται βία δεν είναι μόνη, η Γενική Γραμματεία είναι εδώ για να την στηρίξει, αρκεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα και προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής. Σε περιπτώσεις που απειλείται η σωματική ακεραιότητα της γυναίκας, πρέπει να καλέσει άμεσα το 100 ή το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, προσθέτει η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας, η οποία, μπροστά στον κίνδυνο αύξησης τέτοιων περιστατικών, ξεκίνησε πρόσφατα καμπάνια ευαισθητοποίησης για την οικογενειακή βία.

Συνέντευξη στην Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

- Κυρία Συρεγγέλα, έχουν καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων οικογενειακής βίας; Αν ναι έχετε κάποια εικόνα για το μέγεθος της αύξησης; Αν όχι γιατί η ΓΓ αποφασίσει να προχωρήσει στην καμπάνια;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλήσεων στην γραμμή SOS 15900, δεν παρουσιάζεται αξιοσημείωτη αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα των κλήσεων και ποσοστών δεν αποκλείει μια ενδεχόμενη αύξηση το επόμενο διάστημα αλλά και δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.  Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, θέλοντας να ενημερώσει τις γυναίκες θύματα βίας για τις δομές στήριξης αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία τους εν μέσω Covid-19, προχώρησε στην καμπάνια αυτή.

- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε με την καμπάνια «Μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε σιωπηλές» ;

Το βασικό μήνυμα της καμπάνιας στην πραγματικότητα είναι διπλό: η παραμονή στο σπίτι,  δεν σημαίνει ανοχή και σιωπή στα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Επίσης κάθε γυναίκα που υφίσταται βία δεν είναι μόνη, είμαστε εδώ για να την στηρίξουμε.

- Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα θύμα κακοποίησης;

Μια γυναίκα θύμα κακοποίησης ή βίας μπορεί να καλέσει στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα και προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής (ψυχολογικής και κοινωνικής). Αν δεν έχει πρόσβαση σε τηλέφωνο, μπορεί να στείλει email στο: [email protected]

Σε περιπτώσεις που απειλείται η σωματική ακεραιότητα της γυναίκας, πρέπει να καλέσει το 100 ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

- Τι μπορεί να κάνει ο γείτονας ή κάποιο πρόσωπο που γνωρίζει ότι μια γυναίκα υφίσταται κακοποίηση;

Ειδικά στις μέρες περιορισμού κυκλοφορίας που βιώνουμε, η συνεισφορά των τρίτων προσώπων, είτε είναι γείτονες , φίλοι ή και συγγενείς, είναι σημαντική. Και τα τρίτα πρόσωπα μπορούν να καλέσουν στην γραμμή SOS 15900 αλλά και να στείλουν email στο [email protected] και να ζητήσουν συμβουλή και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της κακοποιητικής συμπεριφοράς που παρατηρούν.

-Υπάρχει πρόνοια για τις γυναίκες με παιδιά;

Σαφώς και οι γυναίκες με παιδιά λαμβάνουν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της γραμμής SOS αλλά και των Συμβουλευτικών Κέντρων στα οποία τυχόν παραπεμφθούν. Η ενδοοικογενειακή βία, ακόμα και αν δεν έχει δέκτη τα παιδιά, τα επηρεάζει ψυχοκοινωνικά οπότε και η προσέγγιση της συμβουλευτικής διαμορφώνεται ανάλογα. Παράλληλα, οι ξενώνες φιλοξενίας δέχονται γυναίκες με ανήλικα παιδιά.

- Η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και οριακή. Αν και βρισκόμαστε στην αρχή ως Γενική Γραμματεία, έχει μπει στη διαδικασία αξιολόγησης σας για το βαθμό που ανταποκρίνεστε στην πρόκληση αυτή; Πιστεύετε ότι θα αντλήσετε κάποια διδάγματα από αυτή την εμπειρία;

Οι καταστάσεις που βιώνουμε όλες και όλοι μας είναι, όπως σωστά αναφέρατε πρωτόγνωρες και απαιτούν σωστό σχεδιασμό, ψυχραιμία και συνεργασία. Η κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα και συνέπεια ως προς την εφαρμογή μέτρων προστασίας των πολιτών, ως προς την ανακούφιση και νοσηλεία των ασθενών και ως προς την αρωγή των πληττόμενων (και όχι μόνο) κλάδων εργασίας και εργαζομένων. Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων έχει διασφαλίσει την λειτουργία των δομών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, πάντα στο πλαίσιο των απαιτούμενων μέτρων προστασίας.

Η εμπειρία αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η ψηφιακή κατάρτιση όλων και δη των γυναικών και η πρόσβαση τους στις νέες τεχνολογίες. Ήδη, μέσω προγραμμάτων, κινούμαστε προς την κατεύθυνση της εξειδικευμένης ψηφιακής κατάρτισης των γυναικών.