ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1953η
Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Διεθνή : Με τον Τραμπ ξεμπερδέψαμε, με τον επικοινωνιακό τραμπισμό, πότε;

Με τον Τραμπ ξεμπερδέψαμε, με τον επικοινωνιακό τραμπισμό, πότε;

Τόσο μακριά μας, αλλά και τόσο κοντά μας.

Όσο και αν μας ακούγεται περίεργο τα τεκταινόμενα της Αμερικής επηρεάζουν πολιτικά και επικοινωνιακά όλη τη διεθνή κοινότητα.

Ο Τραμπ μπορεί να είδε την έξοδο του Λευκού Οίκου, αλλά οι πληγές που άφησε στη Δημοκρατία της Αμερικής αλλά και στις παγκόσμιες σχέσεις της, είναι μεγάλες και θα χρειαστούν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, να επουλωθούν και να αποκατασταθούν

O τραμπισμός δεν έφερε μόνο αναταραχές στις παγκόσμιες σχέσεις αλλά και στην παγκόσμια επικοινωνία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μας επέβαλλε ένα δικό του σύστημα επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να κατακρίθηκε από διεθνείς επικοινωνιολόγους και δημοσιογράφους, αλλά πολλοί πολιτικοί έσπευσαν να το υιοθετήσουν, τρανό παράδειγμα, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πρώτα twittαρε την απόφαση του και έπειτα και αν το έκρινε σκόπιμο την κοινοποιούσε με κάποιο δελτίο τύπου, στα εγχώρια μέσα.

Με την είσοδο του Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, αρχίζουν άμεσα να αποκαθίστανται, οι τρόποι επικοινωνίας με τα διεθνή και εγχώρια μέσα, με ένα τυπικό αλλά και άμεσο τρόπο, όπως είχαμε συνηθίσει δηλαδή και από τους προκατόχους του προεδρικού θώκου, όπως συνήθιζαν, έως και τον Τραμπ, όλες οι κυβερνήσεις των χωρών.

Η επικοινωνία λοιπόν, του Λευκού Οίκου από την 21η Ιανουαρίου, προς έκπληξή μας, είναι υπόθεση γυναικεία αλλά και ελληνική.

Η Τζεν Ψάκι, ελληνικής καταγωγής, ανήκε στην ομάδα του Μπαράκ Ομπάμα και διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του State Department, της ομοσπονδιακής εκτελεστικής υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή, που είναι αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις του κράτους.

Στην πρώτη ενημέρωση, που παρείχε το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου, δήλωσε ότι επανέρχεται η τακτική ενημέρωση, που είχε διακοπεί επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα. Πρωταρχικός στόχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, όπως δήλωσε, είναι να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα, σημειώνοντας ότι η ίδια αλλά κι ο νέος πρόεδρος έχουν απόλυτο σεβασμό σε όλα τα ΜΜΕ και τον ρόλο που επιτελούν.

Εν αντιθέσει με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, που συνήθιζε να αποκαλεί τα μέσα ενημέρωσης, εχθρούς του λαού και "take news".

Δεν είναι τυχαίο όμως, ότι η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, υιοθετήθηκε κατά κόρον και στη χώρα μας.

Μέχρι και σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση, ο Σύριζα αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στοχοποιεί καθημερινά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στρέφοντας την κοινή γνώμη εναντίον τους, αλλά και εναντίον των δημοσιογράφων.

Από τον διαγωνισμό του Νίκου Παππά και της κυβέρνησης Σύριζα που προσπάθησε, να χειραγωγήσει και να περιορίσει την πολυφωνία των ΜΜΕ της Ελλάδος, μέχρι το πρόσφατο παράδειγμα, της λασπολογίας περί υποτιθέμενης χειραγώγησης των μέσων από τη νυν κυβέρνηση και τη λίστα Πέτσα (αν είναι δυνατόν, να πιστεύουμε ότι ιδιωτικά μέσα είναι υποχρεωμένα να προβάλλουν, δωρεάν, κρατικές καμπάνιες), η αντιπολίτευση ασπάστηκε τον τραμπισμό και το δείχνει με κάθε κίνησή της.

Στοχοποιώντας ανθρώπους, επιχειρήσεις και ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, με στόχο να περιορίσει και να ελέγξει την ελευθερία του λόγου, προς όφελός της.

Η αλλαγή πορείας της επικοινωνίας του State Department, σηματοδοτεί ότι στο χώρο της ενημέρωσης παύει το χαοτικό μοντέλο Τραμπ που υιοθετήθηκε με τα ανερμάτιστα tweets και τις διακρίσεις αναλόγως τις συμπάθειες του προέδρου και επανέρχεται ένα νέο μοντέλο ενημέρωσης του κοινού- με στοιχεία παραδοσιακά, μετά τη λαίλαπα Tράμπ.

Η στροφή άρχισε από χθες με την παρουσία της Τζεν Ψάκι, να λαμβάνει τα ηνία της επικοινωνίας αλλά και τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, να δείχνει απεριόριστο σεβασμό στα μέσα ενημέρωσης από την πρώτη κιόλας μέρα, θέτοντας έτσι, σε τροχιά επανεκκίνησης και την διεθνή επικοινωνία.

Χθες τέθηκαν τα θεμέλια, για την ανοικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης του αμερικανικού λαού, με τα μέσα ενημέρωσης.

Ευελπιστούμε, πλέον, να δούμε και μια εγχώρια στροφή και να επανέλθει ο σεβασμός στην ελευθερία του λόγου, αλλά και στην ελευθεροτυπία.

* Η Ελισσάβετ Ζητουνιάτη είναι δημοσιογράφος.