Μαύροι οι καιροί που ζούμε...

Μαύροι οι καιροί που ζούμε...

Υπάρχει κανείς που δεν το πιστεύει; Να το αποδείξει ! Ας τα δούμε ένα προς ένα: οικονομία, ασφάλεια, υγεία. Τρεις κεφαλαιώδους σημασίας παράμετροι για την επιβίωσή μας, ως μονάδας και ως έθνους.

Στην οικονομία τα πράγματα δυσκόλεψαν ξανά πάνω που κάτι άρχισε να κινείται, με την κυβέρνηση υποχρεωμένη να καταβάλει νέα επιδόματα στους πολίτες της που έμειναν υποχρεωτικά χωρίς δουλειά με το κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω επιδημίας. Χωρίς επιβίωση, η πρόοδος τι σημασία θα είχε ; Με δεδομένο ότι και μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης δοκιμάζονται για τον ίδιο λόγο, αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες για μια μικρή και παραπαίουσα οικονομία της Ευρώπης, τη δική μας.

Κι έρχεται η ασφάλεια. Μέσα στη χώρα τελεί εν κινδύνω, με το καζάνι των προσφύγων να βράζει, ανάμεσά τους φανατικών ισλαμιστών που περιμένουν, φευ, την κατάλληλη στιγμή. Στο κατώφλι μας, που είναι και μεγάλο λόγω έκτασης συνόρων, ο λύκος δεν σταματάει δείχνει τα δόντια του και να τα τρίζει περισσότερο όσο οι δικοί του τού δαγκώνουν τη ράχη μέσα στο μαντρί του. Τώρα που έχασε και τον Αμερικανό προστάτη του, κάποιοι πιστεύουν ότι μετράμε μέρες να τον δούμε ανεξέλεγκτο απέναντί μας. Μετά  την τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν πρέπει να περιμένουμε παρά μόνο ευχολόγια και συμβουλές για αυτοσυγκράτηση… Εμείς ; Μήπως πάλι μας μπέρδεψαν με τους απέναντι ;

Έμεινε τρίτη η υγεία που κανονικά θα έπρεπε να έρχεται πρώτη. Σημάδι των καιρών και αυτό. Γιατί, τι να την κάνεις την υγεία όταν υπάρχει χάος μπροστά σου; Σωστά το είπε κάποιος ότι και οι επιβάτες του Τιτανικού υγιείς ήταν, τύχη δεν είχαν... Η υγεία, όμως, είναι το μόνο που έχουμε στο χέρι μας. Απαιτείται  ατομική ευθύνη, για να σωθούμε εμείς και το σύνολο. Το κάνουμε; Όχι! Αντάρτικο κάποιοι δημαγωγοί πολιτικοί μας που περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία για να ασκήσουν αντιπολίτευση, αντάρτικο και λίγοι, ευτυχώς,  εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα στις εκκλησίες ; Εδώ κάναμε Πάσχα στα μπαλκόνια, δεν μπορούμε να κάνουμε εκκλησίες τα σπίτια μας ; Ας αγαπήσουμε τον Χριστό μέσα μας, αυτό δίδαξε κι ο ίδιος, έφτασε ίσως η κατάλληλη  στιγμή για να πιάσουμε το μήνυμά του.

Πανδημίες έζησε πολλές η ανθρωπότητα στο παρελθόν και τις άντεξε όλες,  έχοντας χάσει εκατόμβες νεκρών. Θα αντέξουμε και τώρα. Άλλωστε κάθε απώλεια στη ζωή, δείχνει τον δρόμο σε κάτι νέο, όπως η πανδημία του Μαύρου Θανάτου στην Ευρώπη τον μεσαίωνα. Μετά την πανώλη, έφτασε η Βιομηχανική Επανάσταση, μαζί της κι η άνοιξη στην οικονομία της Ευρώπης.

Ας αντέξουμε, ας ζήσουμε να δούμε το παρακάτω κεφάλαιο στη ζωή μας. Ένα πρέπει να μας ανησυχεί : οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την παιδεία, τα ήθη μας. Ο κόσμος έγινε, γίνεται κάθε μέρα πιο σκληρός. Γράφτηκε πως το κορίτσι καθόταν στο διπλανό δωμάτιο  όταν σφάζανε οι φίλοι της τη μάνα κι εκείνη άκουγε τις κραυγές της. Δεν κουνήθηκε, δεν έκανε κάτι για να τη σώσει, έστω την τελευταία στιγμή.. Απουσία ενσυναίσθησης, κάλλους και σθένους ψυχής που μόνο η παιδεία έχει τα μέσα να θεραπεύει. Και οι τρεις φονιάδες είχαν διακόψει το σχολείο.

Η παιδεία είναι η μόνη ασφαλής επένδυση για την κοινωνία μας και πολύ με ανησυχεί ότι τα παιδιά μας θα βγουν με ακόμα λιγότερες γνώσεις από αυτήν την περιπέτεια, έχοντας χάσει διδακτέα ύλη, αλλά και ψυχολογικά ερείσματα που μόνο  ο συγχρωτισμός, το μοίρασμα της φιλίας και η αλληλεγγύη στις σχολικές αίθουσες χαρίζει…

* Η Φωτεινή Τομαή είναι συγγραφέας, πρέσβης ε.τ.