Μανώλης Δερμιτζάκης: Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα

Μανώλης Δερμιτζάκης: Έχουμε αποφύγει τα χειρότερα

Το νούμερο των ημερησίων κρουσμάτων δεν είναι βιώσιμο. Αν όμως αυτά είχαν ακολουθήσει την γεωμετρική αύξηση των προηγούμενων εβδομάδων, σήμερα θα μιλούσαμε για 700 - 800 την ημέρα. Εφησυχασμός δεν χωρά, χρειάζεται εγρήγορση, βλέπω ωστόσο μια σταθεροποίηση στα επίπεδα των 200 - 270 την ημέρα που με κάνει συγκρατημένα αισιόδοξο για το μέλλον, δηλώνει στο liberal.gr, ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σημειώνει ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Βλέπει ότι το μέτρο της χρήσης μάσκας αρχίζει σταδιακά να αποδίδει, ενώ εκτιμά ότι δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων από τον συγχρωτισμό των νεαρότερων ηλικιών κατά τις διακοπές τους, καθώς τα στατιστικά του ΕΟΔΥ ενσωματώνουν ήδη τις σχετικές επιπτώσεις.

Και ευελπιστεί ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα τοπικά lockdowns, εφόσον συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την σταθεροποίηση και αυξηθεί η συμμόρφωση, με την ελπίδα ότι καθώς τελειώνει το καλοκαίρι, οι πολίτες θα αρχίσουν να σκέφτονται το χειμώνα και αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ελεγχόμενες συμπεριφορές.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Πώς να εκλάβουμε το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα; Πόσο ανησυχητικό είναι;

Το νούμερο δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζεται εγρήγορση. Δεν έχουμε περιθώρια να αφήσουμε για την επόμενη ημέρα αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι βλέπουμε μια κάποια σταθεροποίηση στα επίπεδα των 200 - 250 ημερησίων κρουσμάτων. Δηλαδή ότι δεν έχει ξεφύγει στα 400 - 500 ημερησίως. Τα πάντα είναι σε εξέλιξη, χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Θα μπορούσε ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων να έχει ήδη ξεφύγει; 

Ασφαλώς. Αν ακολουθούσαν την γεωμετρική αυξητική πορεία των προηγούμενων εβδομάδων, όπου και είχαμε διπλασιασμό μέσα σε μόλις 3 ημέρες, τότε σήμερα θα μπορούσαμε να μιλάμε για 700 - 800 ημερήσια κρούσματα ή και περισσότερα. Αυτό δεν συνέβη και κάτι μας δείχνει. Τα πράγματα επομένως δεν είναι ούτε τραγικά, ούτε και καλά.

Με βάση επομένως αυτή την πορεία, μπορούμε να κάνουμε κάποιες προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες; 

Είμαι πολύ συγκρατημένα αισιόδοξος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο τις επόμενες ημέρες θα διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα των 200 - 250 κρουσμάτων ημερησίως. Αν αυτό συμβεί, τότε το επόμενο βήμα θα είναι να αρχίσουμε να τα μειώνουμε. Αυτό το νούμερο των κρουσμάτων, όπως σας είπα, δεν είναι βιώσιμο. Είναι αρκετά μεγάλο.

Αλλά προς το παρόν έχουμε αποφύγει τα χειρότερα. Αν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε αυτά τα επίπεδα τις επόμενες μία - δύο εβδομάδες, τότε θα μπορώ να πω ότι τελικά δεν τα πήγαμε τόσο άσχημα.

Από τι θα εξαρτηθεί να τα καταφέρουμε; 

Η ελπίδα μου βασίζεται στο γεγονός ότι βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι το μέτρο της χρήσης μάσκας άρχισε να αποδίδει, καθώς οι επιπτώσεις όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν ακόμη φανεί. Αυτό θα συμβεί από εδώ και πέρα. Δεύτερον, εκτιμώ ότι έχουν ήδη αποτυπωθεί στις στατιστικές του ΕΟΔΥ οι επιπτώσεις από τον συγχρωτισμό και τα πάρτι των νεαρότερων ηλικιών.

Δηλαδή δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη αύξηση από αυτό τον παράγοντα. Αν τα παραπάνω επαληθευτούν τις επόμενες ημέρες, τότε δεν θα εκπλαγώ αν κάποια στιγμή επιστρέψουμε σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων γύρω στα 50. Αυτά βέβαια με την παραδοχή ότι δεν θα εφησυχάσουμε. Και ότι θα καταφέρουμε να μπλοκάρουμε το κάθε τυχαίο κρούσμα που θα εμφανισθεί σε μια περιοχή και θα αποτρέψουμε να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης. Να μην του δώσουμε την ευκαιρία να προκαλέσει πολλαπλάσια. 

Εκτιμάτε ότι αν επιτευχθούν τα παραπάνω και διατηρηθεί ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στα επίπεδα των 200-250, μπορεί και να αποφύγουμε τα τοπικά lockdowns;

Πιστεύω πως ναι. Αλλά με δύο προϋποθέσεις. Να συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτή την σταθεροποίηση και να αυξηθεί η συμμόρφωση, με την ελπίδα ότι καθώς τελειώνει το καλοκαίρι, οι πολίτες θα αρχίσουν να σκέφτονται το χειμώνα και αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ελεγχόμενες συμπεριφορές. Να κρατήσουμε σαν μήνυμα ότι «μετά την ασυδοσία των διακοπών, τώρα πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε».

Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι το εξής: Τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Αλλά αν ειδικά τώρα, καθώς θα μπαίνουμε στο φθινόπωρο, τηρήσουμε τα μέτρα και κάνουμε υπομονή για ακόμη λίγους μήνες μέχρι να αρχίσουν να γίνονται οι πρώτοι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων, θα τα καταφέρουμε. Τούτο δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Σημαίνει όμως ότι αν τηρήσουμε τα παραπάνω, ο χειμώνας δεν μας βρει με 700-800 κρούσματα την ημέρα και ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί, θα έχουμε να διαχειριστούμε μόνο σπάνιες περιπτώσεις.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 8 στα 10, είναι εγχώρια; 

Προφανώς και οι δικές μας συμπεριφορές αφενός δεν θωρακίζουν την μη μετάδοση, αφετέρου δεν στέλνουν σωστό μήνυμα προς τους επισκέπτες της χώρας. Επιτρέψτε μου όμως να κρατώ μια επιφύλαξη ως προς τα παραπάνω στατιστικά.

Όταν έρχεται ένας επισκέπτης στην Ελλάδα για μια εβδομάδα, αποχωρεί και αφήνει πίσω του κάποια κρούσματα, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι η αιτία ήταν ο ξένος επισκέπτης. Εκτιμώ ότι είναι μάλλον μια υπεραπλούστευση πως όλα αυτά τα κρούσματα είναι αποκλειστικά εγχώρια.