Mάλωσαν για τα χταπόδια

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα καζάνι που βράζει. Όχι, μόνο δε βγήκε πιο δυνατός από το Συνέδριο και την εκλογή προέδρου, αλλά απεναντίας, οι υπάρχουσες διαφορές οξύνθηκαν.

Η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της γραμματέως προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, αν κρίνω από την επίθεση του Α. Τσίπρα στο στενό φίλο του Π. Πολάκη.

Δεν είναι μόνον το γεγονός ότι η αριστερή αντιπολίτευση υποεκπροσωπήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τις εσωκομματικές ισορροπίες. Το βασικό του πρόβλημα είναι η αναποτελεσματική αντιπολιτευτική του τακτική. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν απογοητευτικά στοιχεία. Η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία διευρύνεται—έστω οριακά, πάντως δε μειώνεται—ενώ ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές λιγοστεύει.

Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν ένα θαύμα για να ανακάμψουν. Αλλά στην πολιτική η προσμονή του θαύματος είναι τυχοδιωκτισμός.

Συνεπώς, αυτή η κατάσταση φέρνει γκρίνια, εντάσεις, εκνευρισμό. Απόδειξη το επεισόδιο που έγινε προχθές μεταξύ του κ. Π. Πολάκη και των κυρίων Τσέκερη και Κατσάκου της εφημερίδας «Αυγή», γιατί η εφημερίδα ασχολήθηκε με τις επιπτώσεις που θα έχουν οι βιομηχανικές φάρμες χταποδιών στην εξέλιξη του είδους στον πλανήτη. Μάλιστα το επόμενο Σάββατο η στήλη του κ. Κατσάκου, όπως προαναγγέλλει η σύνταξη της εφημερίδας, θα έχει θέμα της τα γαϊδουράκια.

Από περιέργεια είδα το επίμαχο πρωτοσέλιδο και διαπίστωσα πως κύριο θέμα της ήταν η βία στα ΑΕΙ, τα εργασιακά και άλλα δευτερεύοντα θέματα μεταξύ των οποίων και το κείμενο για τα χταπόδια.

Σε ένα σοβαρό κόμμα ουδείς θα ασχολείτο με ένα άρθρο οικολογικού χαρακτήρα, σε εφημερίδα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι πολύ λογικό να υπάρχει και ένα τέτοιο κείμενο. Απλώς αυτή η ένταση είναι το επιφαινόμενο της πολιτικής κρίσης που σοβεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα δεν είναι τι γράφει η «Αυγή», αλλά τι είδους αντιπολίτευση ασκεί το κόμμα και είναι καθηλωμένα τα ποσοστά του. Υποθέτω πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά είχε ούριο άνεμο στα πανιά του ουδείς θα ασχολείτο με το πρωτοσέλιδο και τα χταπόδια. Όπου φτώχεια και γκρίνια.

Ο κ. Π. Πολάκης τις τελευταίες ημέρες έχει απασφαλίσει. Με το γνωστό ύφος του επιτέθηκε στους δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας «Αυγή» κατηγορώντας τους πως δεν ασκούν, λόγω των ιδεοληψιών τους, αριστερή πολιτική. Μάλιστα προχώρησε κι άλλο την επίθεση του προσδιορίζοντας ποια είναι η αριστερή πολιτική. « Εναλλακτική αριστερή πρόταση δεν είναι τα δικαιώματα των χταποδιών και των γαϊδουρακιών, αλλά το να κρατικοποιήσεις πάλι τη ΔΕΗ, να κάνουμε Δημόσια μια ή δύο τράπεζες, να κάνουμε το βασικό μισθό 800 ευρώ και τον μισθό των νέων γιατρών 2000 ευρώ…».

Ο κ. Α. Τσέκερης ήταν ιδιαίτερα καυστικός στην απάντηση του. «…το θέμα εδώ είναι ότι κάποιοι σύντροφοι θεωρούν τον εαυτό τους νόμιμο ιδιοκτήτη της παλικαρίσιας αντιπολίτευσης. Και ως νόμιμοι ιδιοκτήτες της αντιπολίτευσης, θεωρούν όλους τους άλλους νερόβραστους, συμβιβασμένους, θολοκουλτουριάρηδες, δικαιωματιστούληδες, ανίκανους για «αντρίκεια» αναμέτρηση με τον αντίπαλο. Και τους ξινίζουν τα χταπόδια.»

Να υπενθυμίσω πως πρόκειται για ανταλλαγή φιλοφρονήσεων στελεχών του ίδιου κόμματος. Τόσο καλά!