Μ. Τουτζιάρης: Ο φόβος μάς χτυπάει την πόρτα

Μ. Τουτζιάρης: Ο φόβος μάς χτυπάει την πόρτα

Έφθασε η ώρα της αλήθειας! Μπήκαμε στο Φθινόπωρο που θα κρίνει την πορεία της πανδημίας, την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και φυσικά την πορεία των αγορών. Οι πρώτες αποτιμήσεις των ζημιών στην πραγματική οικονομία δείχνουν μια τραγική εικόνα πτώσης του παγκοσμίου ΑΕΠ με εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας και κατάρρευση πολλών εταιρειών. Στον αντίποδα έχουμε μια διαφορετική εικόνα για εταιρείες που έχουν σχέση με πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας βλ. zoom, skype κ.α., διαδικτυακές πωλήσεις βλ.Amazon, και εταιρείες βιοτεχνολογίας, φαρμακευτικές και τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ισόπαλο, αν φυσικά δημιουργούνταν αντίστοιχα και νέες θέσεις εργασίας στις εν λόγω εταιρείες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία άνοδο της τάξεως του 30% παρουσίασε ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων της Αμερικής με πρωταγωνιστές τον Τζεφ Μπέζος (Amazon), Ελον Μασκ (Tesla), Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook) και Μπιλ Γκέιτς (Microsoft). Φυσικό επακόλουθο ήταν και η άνοδος των δεικτών που απαρτίζονται από τις εν λόγω μετοχές.

Έντονη και έκδηλη για ακόμη μία φορά η ανησυχία στους κόλπους των αναλυτών για την μετέπειτα πορεία των «υπερφουσκομένων», όπως χαρακτηρίζονται, τεχνολογικών μετοχών. Παραταύτα υπάρχουν και αναλύσεις που βλέπουν ότι ο τεχνολογικός κλάδος έχει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση για τεχνολογία συμβαδίζει με τις πωλήσεις των εταιρειών και οι ταμειακές ροές τους είναι υψηλότερες από την υπόλοιπη αγορά. Επίσης, ο δείκτης κεφαλαιούχων δαπανών προς πωλήσεις στην τεχνολογία ενισχύεται από την αναμενόμενη ζήτηση για συσκευές 5G, και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, ενώ και στις αυτοκινητοβιομηχανίες οδηγούμαστε σε ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις κ.ο.κ..

Το επόμενο στοίχημα των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας είναι το τι θα συμβεί εάν οδηγηθούμε σε ένα νέο παγκόσμια lockdown. Όλοι πλέον, καθώς έχουμε μια πρώτη εικόνα της πανδημίας από τον Μάρτιο, μπορούμε να υποθέσουμε τους χαμένους και τους κερδισμένους της διαφαινόμενης κρίσης όποτε και εάν προκύψει. Κάθε κρίση όμως διαφέρει από την προηγούμενη καθώς οι αγορές έχουν τη δύναμη να μεταλλάσσονται και να αποδιοργανώνουν τους επενδυτές. Το έχουμε αναλύσει πολλές φορέα από την στήλη και εφιστούμε την προσοχή σε σημεία που θα κάνουν και πάλι τη διαφορά. Την 11η Σεπτέμβριου το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους, κλόνισε την παγκόσμια οικονομία. Οι εικόνες των Πύργων και της καταστροφής οδήγησαν σε ανεξέλεγκτες πωλήσεις και κατάρρευση των αγορών. Ο φόβος της τρομοκρατίας ήταν γεγονός. Ο αόρατος τρομοκράτης ήταν δίπλα μας. Στη συνέχεια τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Λονδίνο, Παρίσι, Ισπανία κ.α. πέρασαν απαρατήρητα από τις αγορές. Το αρχικό σοκ, το νέο που δεν περίμενε κανένας ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά και την πτώση των αγορών.

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενα άρθρα οι αγορές έψαχναν να βρουν έναν αόρατο τρομοκράτη και τον βρήκαν στο πρόσωπο του ιού. Το πρώτο σοκ ήρθε. «Μάρτιος 2020 η απόλυτη καταστροφή της Wall street , ο απόλυτος φόβος να πλανάται πάνω από τις αγορές, ο άγνωστος «μικρός εχθρός» που είναι ικανός να ισοπεδώσει τα πάντα. και το σπουδαιότερο ένας ασύμμετρος εχθρός που απειλεί την ίδια ανθρώπινη ύπαρξη. Δεν θέλει τρις δολ. από τις κεντρικές τράπεζες θέλει απλά ένα φάρμακο για να ιαθεί…. Στις προηγούμενες κρίσεις είχαμε τον ασθενή που γιατρεύονταν με «ενέσεις ρευστότητας». Στην τωρινή χρειαζόμαστε πραγματικές ενέσεις!! .(θα είναι η κρίση η επόμενη ευκαιρία του αιώνα;18 Μαρτίου 2020)

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές πλησιάζουν το 1.000.000 παγκοσμίως τα κρούσματα αυξάνονται και ο πλανήτης περιμένει το επόμενο κύμα. Οι αναλυτές περιμένουν με ανυπομονησία στις οθόνες τους να κερδοσκοπήσουν, το Neftlix περιμένει νέους συνδρομητές, η Apple να πουλήσει περισσότερα προϊόντα φαρμακευτικές να βγάλουν γρήγορα ένα εμβόλιο, η Amazon να αδειάσει τις αποθήκες της, οι ξενοδοχειακές μονάδες να επιβιώσουν, οι αεροπορικές να επιζήσουν κ.ο.κ. Η νέα «μετά ιού» εποχή είναι ήδη εδώ!( Η μετά ιού εποχή, 6 Μαιου 2020).

Όπως μάθαμε να ζούμε με την τρομοκρατία θα ζήσουμε και με τους ιούς τα επόμενα χρόνια, έως ότου τους ξεχάσουμε και αυτούς και αναζητήσουμε νέους εχθρούς και φοβίες! Είναι παντού γύρω μας!!! Ο φόβος είναι συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης από την εποχή της εμφάνισης του στον πλανήτη. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει αν ο Μάρτιος ήταν ο μήνας του «απόλυτου φόβου» ή θα επακολουθήσει κάτι χειρότερο σε επίπεδο πανδημίας και φόβου. Οι αγορές τα πήγαν περίφημα στο πρώτο τεστ. Τόσο που δεν καταλάβαμε ότι υπήρξε κρίση! Ο φόβος του αγνώστου είναι που κάνει πάντοτε τη διαφορά στις επενδύσεις. Εάν οι αγορές λειτουργήσουν όπως και στις προηγούμενες κρίσεις θεωρητικά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Εάν όχι αυτό θα σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο της πανδημίας. Θα βιώσουμε εκ νέου ένα καθεστώς πανικού!

Όσον αφορά την χώρα μας. Η πραγματική οικονομία θα δεχθεί πολλαπλά και απανωτά χτυπήματα. Ήδη η κατάρρευση των εσόδων από την βαριά μας βιομηχανία τον τουρισμό δίνει την χαριστική βολή στις περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και τους εργαζομένους σε αυτές αλλά και σε όλους όσους κινούνται γύρω από τη βιομηχανία του τουρισμού. Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να ανακάμψει σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματική εικόνα της οικονομίας μας. Στο άρθρο μας το «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου»(4,10,2018) είχαμε αναλύσει τους λόγους που παραμένουν μέχρι σήμερα. Εάν ο ιός επανέλθει επιθετικά δε θα χρειαστεί να μας κλείσει η κυβέρνηση μέσα θα κλειστούμε μόνοι μας και ότι έχει απομείνει όρθιο στη χώρα θα διαλυθεί.

Το παραμικρό σύμπτωμα θα μας κλείνει μέσα μπροστά στον φόβο του ιού και της μετάδοσής του. Η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να προωθήσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν πριν 20 χρόνια την πρόλαβε ο ιός!!! Τα επιδόματα δε θα φθάνουν να διατηρήσουν το βιοτικό  επίπεδο των πολιτών (λόγω και του κόστους του χειμώνα) και οι αναταραχές στην υπερ-κουρασμένη μας κοινωνία, ως επακόλουθο, θα οδηγήσουν εκ νέου την χώρα σε περιπέτειες όπου διάφοροι αλχημιστές και μάγοι θα μοιράζουν όνειρα και υποσχέσεις!. Δε συζητάμε για τις τράπεζες που θα απομείνουν «ζωντανά κουφάρια», καθώς δε θα εισπράττουν τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών, τα κόκκινα δάνεια θα εκτινάσσονται εκ νέου και ως συνέπεια  δε θα δίνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία Μόνη μας ελπίδα το χρήμα από τα ελικόπτερα της ΕΚΤ!! Το οποίο θα πρέπει να είναι απεριόριστο και χωρίς επιστροφή, όπως απεριόριστες είναι και οι αγορές του παγκοσμίου χρέους του πλανήτη. Ας ελπίσουμε λοιπόν για το καλό μας, να ανακοινώσει ο πρόεδρος Τραμπ το εμβόλιο πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Μια μέρα ο φόβος χτύπησε την πόρτα

Το θάρρος σηκώθηκε και πήγε να ανοίξει

Και είδε πως δεν υπήρχε κανείς

Martin Luther King