Μ. Γκάγκα: Δεν αρκούν τα μέτρα, εμείς πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουμε Πορτογαλία

Μ. Γκάγκα: Δεν αρκούν τα μέτρα, εμείς πρέπει να προσέξουμε για να μην γίνουμε Πορτογαλία

Αν δεν σταματήσουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια με φίλους και δεν περιορίσουμε τις επαφές μας σε λιγοστούς συγγενείς, όπως κάναμε τα Χριστούγεννα, τότε ανεξαρτήτως μέτρων ή όχι, η κατάσταση θα ξεφύγει, προειδοποιεί η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, κρούοντας καμπανάκι ότι οι περιορισμοί από μόνοι τους, δεν αρκούν. Το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι συνωστισμοί, τα πάρτι και η έκθεση σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

«Είναι εύκολο τα 1.000 κρούσματα την ημέρα να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν μέσα σε μια εβδομάδα. Είδαμε τι συνέβη στην Πορτογαλία, όπου στα τέλη Δεκεμβρίου τα νούμερα ήταν κάτω από τα 4.000 και μετά εκτινάχθηκαν στα 16.000», σημειώνει η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι πρέπει να παραμείνουμε στην «κοινωνική φούσκα» μας και προειδοποιώντας ότι αν μας ξεφύγει τώρα ο έλεγχος, η ζωή μας θα πάει μήνες πίσω.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Τα κρούσματα ήταν χθες για τέταρτη συναπτή ημέρα σε επίπεδα πάνω από 1.000, η θετικότητα ανέρχεται πλέον στο 2,3%, ενώ υπολογίζεται πως 8.500 είναι τα ενεργά κρούσματα. Αρκεί μια απροσεξία για να ξεφύγει η κατάσταση;

Αυτό που φοβίζει πιο πολύ είναι ότι κάθε φορά που νομίζουμε ότι η εικόνα βελτιώνεται και έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο ξεχνιόμαστε και χαλαρώνουμε. Και δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο στην σημερινή εικόνα παίζουν και οι συγκεντρώσεις πολλών από μας σε σπίτια. Δεν χρειάζεται καν να μαζευτούμε πολλοί, και λίγοι αν βρισκόμαστε, διαφορετικοί άνθρωποι, κάθε ημέρα, είναι εύκολο τα 1.000 κρούσματα την ημέρα να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν μέσα σε μια εβδομάδα. Είδαμε τι συνέβη στην Πορτογαλία, όπου πριν τα Χριστούγεννα ήταν κάτω από 4.000 και μετά εκτινάχθηκε στα 16.000. Δεν είναι αστείο, δείτε ακόμα τι έχει συμβεί σε χώρες με πληθυσμό, ανάλογο του δικού μας, όπως Ελβετία και Βέλγιο. Η εικόνα επιδεινώθηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Παρά τα καμπανάκια των ειδικών, σε τι βαθμό τηρούνται τα μέτρα;

Μέτρα έχουμε. Δεν αρκούν όμως από μόνα τους. Σημαντικό ρόλο, όπως φαίνεται στην εξάπλωση διαδραματίζουν οι συγκεντρώσεις σε σπίτια με φίλους, ή και τα κορονο-πάρτυ όπως ανέφερε χθες η κα Παπαευαγγέλου. Το γεγονός ότι δεν περιορίζουμε τις επαφές μας σε 1-2 συγγενείς ή φίλους, όπως προτείνουμε συνεχώς τους τελευταίους μήνες οι υγειονομικοί. Αν έχουμε έκθεση σε φίλους και υπάρχει κρούσμα και μετά στο γραφείο βγάλουμε τη μάσκα, εύκολα επιτυγχάνεται η διασπορά.

Εφόσον όμως δεν έχουν τηρηθεί μέχρι σήμερα τα μέτρα, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα τηρηθούν;

Αυτό είναι που τρομάζει. Η μη τήρηση των μέτρων. Ένας λόγος νομίζω που λαμβάνονται νέα μέτρα είναι και για να θυμόμαστε όλοι ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Συνωστισμοί, πάρτι και συναναστροφές χωρίς μέτρα, θα μας πάνε μήνες πίσω. Αρκεί μια απροσεξία για να ξεφύγει η κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι την κούραση, ισχύει για όλους μας, αλλά η λύση είναι κοντά, αρκεί να κάνουμε υπομονή τους δύο-τρείς επόμενους μήνες. Σκεφτείτε ότι ως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι εμβολιάζονται τώρα, μετά παίρνουν σειρά οι ευπαθείς ομάδες, επομένως δεν απέχουμε τόσο μακριά από την δημιουργία ενός πρώτου τείχους ανοσίας.

Αν μας ξεφύγει η κατάσταση μπορεί να «χαθεί» ακόμη και το 2021;

Αν μας ξεφύγει τώρα η κατάσταση, η ζωή μας θα πάει μήνες πίσω. Κάθε φορά που αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νέα μέτρα, γυρνάμε προς τα πίσω και αυτό μας κάνει να χάνουμε το κουράγιο μας γιατί συνειδητοποιούμε ότι ο δρόμος που έχουμε ακόμη να διανύσουμε μεγαλώνει αντί να μικραίνει. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουμε την μάχη είναι να προσέξουμε όλοι μαζί.

Στην ουσία αυτό που λέτε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε στην κοινωνική μας «φούσκα», σωστά;

Ακριβώς. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να συμπεριφερθούμε, όπως ακριβώς γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα, χωρίς να κινδυνέψουμε να μολυνθούμε ή να διασπείρουμε τον κορονοϊό. Να παραμείνουμε στην «κοινωνική φούσκα» μας, δηλαδή με περιορισμό των επαφών μας σε λιγοστούς συγγενείς και φίλους, 1-2, συνεχώς τους ίδιους. Αυτό είναι το κακό, ότι μετά τις γιορτές χαλάρωσαν τα μέτρα και μαζί τους χαλαρώσαμε κι εμείς, νομίζοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Ποιοι είναι οι πιο ανησυχητικοί δείκτες;

Όλη η εικόνα είναι ανησυχητική. Τα κρούσματα καταρχήν, έπειτα ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι άνθρωποι που είναι άρρωστοι και βρίσκονται σπίτι τους, τα 8.500 ενεργά κρούσματα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν πολύ εύκολα, αλλά και η συμπεριφορά μας. Παρ’ ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση, η εικόνα μας θα επιδεινωθεί ταχύτατα.

Στο καλό σενάριο, όπου τηρηθεί το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε χθες, πιστεύετε ότι αρκεί ;

Κατά την γνώμη μου, εφόσον είχαμε τηρήσει τα μέτρα, δεν θα χρειαζόταν να απαγορευθεί το click in shop στο λιανεμπόριο. Το γεγονός ότι αρχίσαμε να κυκλοφορούμε χωρίς να φοράμε σωστά την μάσκα, να συνωστιζόμαστε, να επισκεπτόμαστε πολλούς και διαφορετικούς φίλους και οικογένειες και να ερχόμαστε σε επαφή με άλλους λιγότερο προσεκτικά, αυτός πιστεύω ότι είναι ο λόγος που βρισκόμαστε στο σημερινό σημείο. Η διασπορά οφείλεται στο ότι δεν τηρήσαμε τη προσοχή και τον περιορισμό των επαφών. Ό,τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε την περίοδο των γιορτών, αυτό πρέπει να κάνουμε και τώρα. Την «φούσκα» επομένως δεν την εγκαταλείπουμε, τουλάχιστον όχι τους επόμενους μήνες. Αυτό είναι το μήνυμα.