Λεπέν - Τσίπρας - Μελανσόν και το τρίγωνο των Βερμούδων

Το Τρίγωνο των Βερμούδων, ή αλλιώς Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, οι τριγωνικές πλευρές της οποίας έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και στην οποία σύμφωνα με έναν αστικό μύθο, έχουν εξαφανιστεί αεροσκάφη και πλοία κάτω από μυστηριώδεις και ανεξήγητες συνθήκες.

Αντιθέτως, όλα όσα συμβαίνουν στο τρίγωνο των Βερμούδων, που συνδέει πολιτικούς παράγοντες της Γαλλίας και της Ελλάδας, εξηγούνται και ερμηνεύονται. Με δυσκολία βέβαια, αλλά εξηγούνται, μέσα από το κρεσέντο των αντισυστημικών, αντικοινοβουλευτικών, αντιευρωπαϊκών συνθημάτων, που από κοινού εκστομίζουν η Μαρί Λεπέν, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Ήδη από το 2015 η Μαρί Λεπέν είχε πλέξει το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε «μια νίκη του λαού ενάντια στους ολιγάρχες του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης». Σχολιάζοντας δε τότε τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου είχε δήλωσε πως «ένας φρέσκος άνεμος αλλαγής φυσάει στην Ελλάδα».

Μάλιστα μετά το τέλος της τρίτης ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είχε ανοίξει το δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ προς τη κυβέρνηση, τόσο η Μαρί Λεπέν, όσο και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, έδειχναν περιχαρείς για το «ράπισμα προς το ευρωπαϊκό κατεστημένο».

Ωστόσο η ιδεολογική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που ήταν δομημένη πάνω στο άρμα του «αντι-νεοφιλελευθερισμού», διακόπηκε απότομα μετά από την υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Έτσι ο επικεφαλής της γαλλικής Αριστεράς, είχε επιτεθεί κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον, ως μία «από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής». Ο Μελανσόν ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι ο Αλέξης Τσίπρας «πρόδωσε τον λόγο του λαού», «ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και καταστρέφει τη χώρα του».

Μάλιστα εν όψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών του 2017, ο Μελανσόν είχε αναφέρει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη, υποσχόμενος ένα αριστερό ριζοσπαστικό πρόγραμμα και όταν του παρουσίασαν ένα απαράδεκτο μνημόνιο το έθεσε σε δημοψήφισμα, χωρίς να αποδεχθεί τελικά τη βούληση του λαού του. Πρόδωσε το λόγο του. Δεν θέλω να υπάρχει ούτε ένας Γάλλος πολίτης που να πιστεύει πως αν εγώ αναλάβω την εξουσία θα γίνω ένας ακόμη… Τσίπρας».

Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να υποστηρίζει τη υποψηφιότητα του Μελανσόν στις τότε γαλλικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι «για μας λοιπόν, η πραγματική εναλλακτική επιλογή, απέναντι στον εφιάλτη της Λεπέν είναι ο προεδρικός υποψήφιος της Αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν, που στηρίζεται, μεταξύ άλλων, τόσο από το γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, όσο και από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Βέβαια αμέσως μετά από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2017, ο Αλέξης Τσίπρας, άφηνε τον Μελανσόν στην άκρη, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν σαν μια ανάσα για ολόκληρη την Ευρώπη. Είχε τονίσει δε,  πως ήταν βέβαιος ότι θα εργαζόταν μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν στενά, προκειμένου να αλλάξει πορεία η Ευρώπη.

Σήμερα, η τυρβώδης ροή μέσα στο τρίγωνο των Βερμούδων συνεχίζεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών, σαν μια ήττα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και σαν μια ελπίδα, λόγω της ισχυρής ενίσχυσης του Μελανσόν. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «το μήνυμα των Γαλλικών εκλογών είναι ισχυρό και σαφές και απαιτεί επείγουσα αλλαγή πολιτικής και στήριξη της κοινωνίας πριν βυθιστεί στη βαρβαρότητα. Και στη Γαλλία και στην Ελλάδα και παντού».

Ο αστικός μύθος λέει, ότι το τρίγωνο των Βερμούδων είναι γεμάτο με συντρίμμια πλοίων και αεροσκαφών που παρασύρονται από τα ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού. Σε κάποια από αυτά τα συντρίμμια, προσπαθεί να κρατηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, απαγγέλοντας με αγωνία το αφήγημα περί νεοφιλελευθερισμού και βαρβαρότητας, λησμονώντας ότι μέσα σε αυτό το τρίγωνο του «αντισυστημικού αντιευρωπαϊσμού» και της κερκόπορτας του Κρεμλίνου, έχει συμπορευτεί για καιρό με την ακροδεξιά της Λεπέν και την ακροαριστερά του Μελανσόν.