Κύμα βίας στο ΑΠΘ

Μέσα σε λίγες ημέρες είχαμε τρία κρούσματα βίας στους χώρους του ΑΠΘ.

Πρώτο κρούσμα: Τριάντα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν, προπηλάκισαν και κτύπησαν φοιτητές που έπαιζαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Τα θύματα, προς τιμήν τους, δε φοβήθηκαν, κατήγγειλαν το συμβάν επωνύμως, αποκαλύπτοντας αυτά που υπέστησαν.

Δεύτερο κρούσμα: μια ομάδα κουκουλοφόρων, ίσως να αποτελείτο από τα ίδια άτομα με το προηγούμενο συμβάν, επέδρασε στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, έγραψε συνθήματα στους τοίχους με απειλητικό περιεχόμενο προς τον πρύτανη, έριξε τρικάκια και αποχώρησε.

Κρούσμα τρίτο: τρεις αλλοδαποί κτύπησαν με ρόπαλο 18χρονο, εντός του χώρου του ΑΠΘ, για να τον ληστέψουν.

Αυτές είναι οι καταγεγραμμένες πράξεις βίας των τελευταίων ημερών. Εννοείται πως μπορεί να υπήρξαν και άλλες που να μην καταγράφηκαν, γιατί τα θύματα ευλόγως φοβήθηκαν να μιλήσουν. Οι τραμπούκοι της πρώτης περίπτωσης ήταν σαφείς. Αποχωρώντας, απείλησαν τα θύματα του πως αν μιλήσου ξέρουν πού θα τους βρουν.

Προφανώς, υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε πράξεις βίας με πολιτικά χαρακτηριστικά—αποφεύγω τον όρο «πολιτική βία» γιατί το επίθετο «πολιτική» μειώνει την απαξία που φέρει η λέξη «βία»--αλλά και σε πράξεις βίας κοινού ποινικού δικαίου.

Είναι γεγονός πως η κυκλοφορία εντός των χώρων του ΑΠΘ τις νυχτερινές ώρες είναι υψηλού κινδύνου. Η έκταση είναι μεγάλη, κακοφωτισμένη και χωρίς αστυνόμευση. Είναι η χαρά του κάθε τραμπούκου και κακοποιού.

Θυμάμαι, κυρίως επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και παλαιότερα, η κεντρική είσοδος του παλιού κτιρίου της Φιλοσοφικής ήταν ένα οργανωμένο στέκι πώλησης ναρκωτικών, βοηθούντος και του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν υπήρχε τότε η λεγόμενη πολιτική βούληση για να επικρατήσει η ευνομία σε αυτόν το χώρο.

Σήμερα που υπάρχει γιατί αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν περιοριστεί; Δε λέω, να εκλείψουν οριστικά, γιατί αυτό θα ήταν υπερβολικό για τα δεδομένα των ελληνικών πανεπιστημίων. Συμβιβάζομαι και με τον περιορισμό των πράξεων βίας.

Είδαμε ότι η μετατροπή σε κακούργημα της κατοχής και ρίψης μολότοφ έφερε αποτελέσματα. Η πορείες για το Πολυτεχνείο και το Γρηγορόπουλο έγιναν με ελάχιστα επεισόδια και όπου αυτά συνέβησαν ακολούθησαν συλλήψεις.

Ήμουν επιφυλακτικός στην παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας, γιατί εκτιμώ πως οι εντάσεις που θα προκληθούν πιθανόν να δημιουργήσουν ευρύτερες συσπειρώσεις δυνάμεων μέσα στα πανεπιστήμια, συσπειρώσεις που σήμερα δεν υπάρχουν. Επιπλέον, οι γυναίκες και οι άνδρες της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι ευάλωτοι και ανυπεράσπιστοι σε οργανωμένες επιθέσεις ομάδων κουκουλοφόρων.

Τα τελευταία γεγονότα όμως αποδυναμώνουν τις αντιρρήσεις μου. Ίσως, θα πρέπει, τουλάχιστον τις νυκτερινές ώρες, να γίνεται αισθητή η παρουσία της ΕΛΑΣ εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

Προφανώς, το τι θα γίνει για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες στο ΑΠΘ, αφορά την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό. Αυτοί θα εκτιμήσουν πώς θα ενεργήσουν με δεδομένο βέβαια πως κάτι θα πρέπει να γίνει. Η απραξία και η απλή καταγραφή πράξεων βίας αποθρασύνει τους τραμπούκους και τους κακοποιούς.