Κραυγή αγωνίας από το ΑΠΘ

Κραυγή αγωνίας από το ΑΠΘ

Καιρό τώρα εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα συγκεντρώνονται και διασκεδάζουν στο campus του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα πρωινά η εικόνα του campus θυμίζει σκουπιδότοπο, επειδή το προηγούμενο βράδυ κάποιοι πέρασαν καλά. Συμπεριφορές ανεύθυνες και αντικοινωνικές τόσο ως προς τον συμπολίτη μας όσο και σε όλους όσοι δίνουν τη μάχη νοσηλευόμενοι, αφού το campus γειτνίαζει με δύο μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας. Ωστόσο, το δικαίωμα να συναθροίζονται ορισμένοι σε έναν χώρο όπως είναι το πανεπιστημιακό campus, έναν χώρο ανοιχτό στην κοινωνία, δεν πρέπει να προσβάλλει τα δικαιώματα άλλων πολιτών, όπως είναι οι κάτοικοι πέριξ του Αριστοτελείου που επιθυμούν ησυχία κατά τις βραδινές ώρες και, φυσικά, τα δικαιώματα όσων εργάζονται και νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται κοντά στο Αριστοτέλειο.

Στα πλαίσια των άμεσων παρεμβάσεων της πρυτανείας κάθε Παρασκευή και Σάββατο το βράδυ κόβεται το ρεύμα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής, μπροστά στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα κορονοπάρτι, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό οι διοργανωτές τους. 

Αρκεί αυτό; Όχι βέβαια.

Έχουμε ενημερώσει καιρό τώρα όλες τις αρμόδιες Αρχές. Αντιμετώπιση του προβλήματος από αυτές δεν έχουμε ακόμη δει. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να υπάρξει, προτού να είναι πολύ αργά. Προτού οι συναθροίσεις αυτές αποβούν άκρως επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ασφαλώς και δεν είναι αρμοδιότητα της διοίκησης του Πανεπιστημίου να υποδεικνύει στις Αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τον τρόπο που θα κάνουν τη δουλειά τους. Καθήκον και αρμοδιότητά μας, ωστόσο, είναι να τις ενημερώνουμε όταν διαπιστώνεται πως τελούνται αξιόποινες πράξεις στους χώρους του Πανεπιστημίου και φυσικά όταν μέσα στην πανδημία δημιουργούνται καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Αυτό κάναμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, προσδοκώντας ότι κάποια στιγμή θα τις δούμε να λαμβάνουν μέτρα.

Η σκληρή πραγματικότητα της πανδημίας είναι ότι ακόμη και σήμερα που οι επιδημιολογικοί δείκτες μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τις ελευθερίες που για μήνες στερηθήκαμε, στα νοσοκομεία της χώρας δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν καθημερινά τη μάχη με τον κορονοϊό. Η ανάγκη για εκτόνωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

* O Νίκος Παπαϊωάννου είναι Πρύτανης του ΑΠΘ