ΚΙΝΑΛ: Προς τι τόσο ενδιαφέρον;

Το ενδιαφέρον που προκαλούν οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι δυσανάλογο του πολιτικού μεγέθους αυτού του χώρου. Πολύς κόσμος ασχολείται με ένα κόμμα που στην καλύτερη περίπτωση θα κινηθεί στο 10%. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, αλλά δε δικαιολογεί και όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες και ώρες.

Είναι δικαίωμα του Γ. Α. Παπανδρέου να δηλώνει πως είναι εγγυητής της ενότητας του ΚΙΝΑΛ και είναι δικαίωμα του κάθε υποψήφιου να του αναγνωρίζει αυτόν το ρόλο. Εννοείται δε, πως ο Γ. Α. Παπανδρέου έχει κάθε λόγο και το αυτονόητο δικαίωμα να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν τους φίλους αυτού του κόμματος, τους οποίους όλοι όσοι δεν ψηφίσαμε ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα πρέπει να τους αφήσουμε απερίσπαστους να ασχοληθούν με τα του οίκου τους.

«Μα, το ποιος θα εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ θα επηρεάσει τις μετεκλογικές συνεργασίες», θα αντιτείνει ένας φίλος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Απάντηση:

Στον βαθμό που η Νέα Δημοκρατία, ως πρώτο κόμμα, έχει ξεκάθαρη στρατηγική, δεν θα υπάρξει ανάγκη μετεκλογικών συνεργασιών. Αν από τώρα η ηγεσία της έχει χαράξει τη στρατηγική των διπλών εκλογών, τότε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ είναι ευθέως ανάλογο της πολιτικής του δύναμης.

Από την άλλη πλευρά αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική, μετά βεβαιότητος θα προσφύγει σε δεύτερες εκλογές για να λάβει την αυτοδυναμία. Αυτό λέει η κοινή λογική. Τα περί «προοδευτικής» κυβέρνησης είναι η καραμέλα για τους καλοπροαίρετους αντιδεξιούς Κιναλίτες.

Μετά από αυτές τις διευκρινήσεις ας επαναλάβω για πολλοστή φορά πως για να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτήν τουλάχιστον τέσσερα (4) κόμματα. Με βάση την υπάρχουσα πολιτική γεωγραφία αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο, για να μην πω ακατόρθωτο. Συνεπώς, όποιος και να εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ ουδόλως θα επηρεάσει την κατάσταση, ακόμα και αν όλοι οι βουλευτές του -κάτι απίθανο- ακολουθήσουν την ηγεσία τους στη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Δε βγαίνουν τα νούμερα και το έχω γράψει δεκάδες φορές και θα το γράφω συνεχώς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια λιτή και σαφής δήλωση του πρωθυπουργού πως για τη Νέα Δημοκρατία οι διπλές εκλογές είναι η μοναδική στρατηγική της. Να καταστήσει γνωστό πως ευθύς ως λάβει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ευθύς αμέσως θα την καταθέσει.

Έχω την πεποίθηση πως οι δύο πόλοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής έχουν παγιωθεί και δύσκολα ανατρέπεται πλέον αυτή η εικόνα. Είτε με ΚΙΝΑΛ είτε με ΠΑΣΟΚ, αυτοί που μετακόμισαν σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να επιστρέψουν σε βαθμό που θα ανατρέψει αυτήν την εικόνα που βλέπουμε από το 2012 και μετά.

Κατά τα άλλα η ψυχραιμία και προ παντός η σοβαρότητα θα πρέπει να κυριαρχήσει μέσα στο ΚΙΝΑΛ, ώστε αυτός ο χώρος να μην αποσυντεθεί.