Κατάληψη ΒΟΞ τώρα και σε βίντεο

Κατάληψη ΒΟΞ τώρα και σε βίντεο

Της Μαρίας Μουρελάτου

Με τίτλο «Για την στοχοποίηση του κοινωνικού μας κέντρου. Βίντεο από τον εσωτερικό χώρο», ανεβασμένο στο κανάλι του youtube «Αναρχική Ομοσπονδία», οι καταληψίες του ΒΟΞ στην Αραχώβης στα Εξάρχεια, κτίριο που οι ίδιοι αποκαλούν αρχηγείο του Ρουβίκωνα, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα από τον χώρο της κατάληψης για να προλάβουν όπως οι ίδιοι λένε την προπαγάνδα της ΕΛΑΣ και των ΜΜΕ.

Στο 14λεπτο βίντεο, μας ξεναγούν στον χώρο όταν όλα μέσα είναι εκτός λειτουργίας, το καφενείο, η δανειστική βιβλιοθήκη, τα ιατρεία και χωρίς κόσμο. Με απόλυτη τάξη τοποθετημένα όλα και καθαρά. Μας περιγράφουν ότι ο χώρος βρίσκεται σε κατάληψη από τον Απρίλιο του 2012, ότι οι κάτοικοι τους στηρίζουν, ότι το ΙΚΑ στο οποίο ανήκει το κτίριο «δεν έχει πρόβλημα», ότι έρχεται όποιος θέλει στο καφενείο και πίνει κάτι, όποιος θέλει δανείζεται βιβλία, σύντροφοι από το εξωτερικό και Έλληνες τους δίνουν φάρμακα για να τα δίνουν στον κόσμο ενώ 6 γιατροί και 8 ψυχολόγοι «επειχειρούν καθημερινά» όπως λέει χαρακτηριστικά στο βίντεο ένας από τους καταληψίες. Η κάμερα δείχνει δεκάδες καφάσια μπύρες και αναψυκτικά άδεια που προφανώς δεν τα έχουν για μολότοφ, καθώς εκείνοι όπως λένε στο βίντεο «δεν έχουν πετάξει ποτέ μολότοφ» αλλά για ...ανακύκλωση. Επίσης τα κράνη που έδειξε η κάμερα δεν τα έχουν για κάλυψη αλλά γιατί επιθυμούν να είναι συνεπείς ως προς τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως επαναλαμβάνουν στην περιήγηση στον χώρο της κατάληψης. Τέλος καλούν σε σεμινάριο την Τετάρτη κατά του χημικού πολέμου που δέχονται στη γειτονιά από τις δυνάμεις της αστυνομίας.



Οι κάτοικοι των Εξαρχείων, από τη δική τους πλευρά, στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, μας είχαν ενημερώσει ότι δεν τους εκπροσωπεί καμία συλλογικότητα που τους επικαλέιται. «Δεν έχουν καμία σχέση με εμάς τους κατοίκους. Δεν εκπροσωπούν σε καμία περίπτωση εμάς. Λένε εξ ονόματός μας ότι "οι κάτοικοι δεν θέλουμε την αστυνόμευση, δεν θέλουμε τις παρεμβάσεις του Δήμου και δεν θέλουμε να πειράξουν τις καταλήψεις". Αυτά δεν είναι δικά μας θέλω», μας είπε κάτοικος της περιοχής και μας ενημέρωσε σχετικά με την παροχή ρεύματος στο υπό κατάληψη ΒΟΞ. «Το ΒΟΞ ανήκει στο ΙΚΑ. Όταν ήρθαν ένα πρωί, πριν δύο χρόνια, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ κι έσκαψαν στο πεζοδρόμιο για να κόψουν το ρεύμα, ειδοποιήθηκε η ΔΕΗ ότι αν ως το μεσημέρι δεν το έχουν επανασυνδέσει, το βράδυ τα μισά Εξάρχεια δεν θα έχουν ρεύμα. Και το επανασύνδεσαν. Οι καταληψίες το είπαν και η ΔΕΗ το έκανε».



Αναφορικά με το ΙΚΑ, το οποίο επικαλούνται στο βίντεο ότι «δεν έχει πρόβλημα», σε επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εργασίας, μας πληροφόρησαν ότι από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης την επιχείρηση εκκένωσης των καταλήψεων, επειδή το συγκεκριμένο κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ και βρίσκεται υπό κατάληψη, εως ότου εκκενωθεί, βρίσκεται στην απόλυτη δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σίγουρο είναι γιατί δόθηκε το βίντεο αυτό στη δημοσιότητα. Ήταν ένας τρόπος να εξυπηρετηθεί το αφήγημα των ημερών, εν όψει διορίας εκκενώσεων, ότι οι καταλήψεις είναι ένας τόπος αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, τον Έλληνα, τον πρόσφυγα, το μετανάστη, όπου όλα λειτουργούν νόμοτυπα και ειρηνικά σε αντίθεση με την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Επίσης για να προκαταλάβουν την κοινή γνώμη ότι «εδώ μέσα είναι όλα τακτοποιημένα και καθαρά, προσφέρουμε έργο και δεν κάνουμε τίποτα κακό» έτσι ώστε όταν η ΕΛΑΣ αναγκαστικά εισβάλλει για να πραγματοποιήσει την εκκένωση, για την οποία από το βίντεο προετοιμάζουν ότι θα βρει αντίσταση από τις δικές τους δυνάμεις, ο κόσμος να φρίξει από τις σκηνές καταστροφής μιας ειρηνικής κατάληψης.



Απορίας άξιον είναι πώς κρίνεται η τήρηση της νομιμότητας α λα καρτ. Από τη μία καταλαμβάνω έναν δημόσιο χώρο, επικαλούμαι και τη γειτονιά ότι είναι με το μέρος μου και δεν πληρώνω λογαριασμούς που όλοι οι υπόλοιποι πολίτες πληρώνουν αλλά δεν πάω πουθενά χωρίς το κράνος μου γιατί αυτό λέει ο Κ.Ο.Κ. Άλλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πώς έχουν παροχές ρεύματος, νερού κτλ στην κατάληψη, αν έχει ζητήσει το ΙΚΑ ποτέ όλα αυτά τα χρόνια τον χώρο πίσω, ποιος εξασφαλίζει ότι οι παροχές υγείας και η συνταγογράφηση γίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο και ένα ερώτημα προς την ΕΛΑΣ, επειδή οι καταληψίες επικαλούνται τη δράση τους κατά της μαφίας της περιοχής: το έγκλημα στην περιοχή αντιμετωπίζεται ένα ένα; Είναι κάτι που ρωτούν και οι κάτοικοι. Με τις μαφίες της πλατείας και των γύρω στενών που τρομοκρατούν και υποβαθμίζουν τη γειτονιά δεν μπορεί να γίνει κάτι ταυτόχρονα με την εκκένωση των κατειλημμένων χώρων;