Καρνάβαλοι και αλληλέγγυοι, σε κοινή παρέλαση

Οι μάχες οπισθοφυλακής που δίνουν κατά καιρούς ομάδες πολιτών της χώρας μας απέναντι στην πραγματικότητα, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους τις τελευταίες ημέρες, την στιγμή που η προσπάθεια επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, βλήθηκε ασύμμετρα σε δύο διαφορετικά μέτωπα. Το ένα είναι αυτό του covid-19 και το δεύτερο είναι η τουρκική απειλή μέσω του μεταναστευτικού.

Οι περιχαρείς καρναβαλιστές των επαρχιακών πόλεων, μαζί με τους κάθε μορφής “αλληλέγγυους” (όπως αυτοχαρακτηρίζονται όσοι βιοπορίζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα), έδωσαν μια απίστευτη παράσταση παράνοιας, κυνικού ωφελιμισμού, ωχαδερφισμού και επιπολαιότητας.

Οι μεν καρναβαλιστές, αδιαφόρησαν για τις δυνητικές επιπτώσεις από την μη εφαρμογή των νόμων και των οδηγιών, που έχουν ως σκοπό την επιβράδυνση και την αποτροπή της επέκτασης των κρουσμάτων του covid-19. Παρέβησαν όλα τα προληπτικά μέτρα, είτε για  να “ξεδώσουν”, είτε για να “τιμήσουν τα πατροπαράδοτα έθιμα”, είτε για να αποδείξουν ότι “είναι λεβέντες και δεν φοβούνται” τον ιό. Αδιαφόρησαν τόσο για τις άμεσες επιπτώσεις των πράξεων τους, όσο και για τις γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις του covid-19 στην εθνική οικονομία, που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε επιβράδυνση της ανάπτυξης του ΑΕΠ από 0,6% έως και 0,8%.

Αδιαφόρησαν δηλαδή, για τις άμεσες επιπτώσεις από την μετάδοση του covid-19 στα παιδιά τους και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Αδιαφόρησαν για τις δυνητική πρόκληση προβλημάτων στην λειτουργία των νοσοκομείων και των μηχανισμών πρόληψης της μετάδοσης του ιού. Και αδιαφορώντας για τις αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, αφού παρέλασαν και το ευχαριστήθηκαν, απαίτησαν αποζημιώσεις, ενισχύσεις, παρατάσεις, φοροαπαλλαγές, ρυθμίσεις, πάγωμα των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων, λόγω της απόφασης για την μη πραγματοποίηση των επίσημων εκδηλώσεων. Λες και η επιχειρηματική και οικονομική ζωή μιας πόλης, στηρίζεται στην καρναβαλική έξαρση ενός τριημέρου και μόνο. 

Οι δε “αλληλέγγυοι”, αδιαφόρησαν για το νέο επεισόδιο του μεταναστευτικού προβλήματος, που αποκτά πλέον τα χαρακτηριστικά ενός υβριδικού πολέμου. Και αυτό, διότι οι μεταναστευτικές ροές χρησιμοποιούνται απροκάλυπτα από τις κρατικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Τα εμμονικά και ιδεοληπτικά συνθήματα του τύπου  “welcome refugees” και “tourists go home", έκαναν και πάλι την εμφάνιση τους. Οι αντιδράσεις όλων αυτών των δικαιωματιστών που δήθεν αγωνίζονται, αλλά που στην ουσία βιοπορίζονται από την μεγάλη “μπίσνα” του μεταναστευτικού, έχουν ξεφύγει από την σφαίρα της γραφικότητας.

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει όλους αυτούς τους “προοδευτικούς αγωνιστές”, να αντιτίθενται από την κατασκευή της Αττική Οδού, μέχρι την εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Από τις ανεμογεννήτριες και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι τα κρουαζιερόπλοια. Από τα λιμάνια, μέχρι το Ελληνικό. Και από την αξιολόγηση, μέχρι τη διαύγεια. Όμως σήμερα, αυτοί πρωτοστατούν στην κλιμάκωση της έντασης στο μεταναστευτικό και στην υπερδιέγερση του θυμικού όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Με απώτερο σκοπό, την διατήρηση της χαώδους κατάστασης του μεταναστευτικού, η οποία τους προσφέρει εισοδήματα, που δεν είχαν διανοηθεί στην προηγούμενη ζωή τους.

Δυστυχώς, οι καρνάβαλοι και οι αλληλέγγυοι παρέλασαν από κοινού πάνω στο κορμί μιας χώρας, που προσπαθεί να αποφύγει την οικονομική καθήλωση και να αποτρέψει ένα κλιμακούμενο εθνικό κίνδυνο. Ο θλιβερός επίλογος από αυτές τις εικόνες των παρελάσεων και εκδηλώσεων, δόθηκε μέσω της τηλεοπτικής κάλυψης της μακριάς ουράς των αυτοκινήτων που περίμεναν την Παρασκευή στα σύνορα, για να περάσουν το τριήμερο της αργίας στην Τουρκία.

Στον επόμενο βήμα και λίγο πριν το αδιέξοδο, είναι σίγουρο πως θα ακουστεί το περίφημο “που είναι το κράτος”; Και τότε, όταν οι καρνάβαλοι και οι αλληλέγγυοι κοιταχτούν στον καθρέφτη, τι θα αντικρίσουν;


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.