Καλά το πάνε

Μας έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Προχωράει αργά και με χαμηλούς τόνους, ακολουθώντας κατά γράμμα την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

Τα περί συνταγματικότητας του μέτρου έχουν απαντηθεί εδώ και καιρό. Από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι απόψεις της οποίας περί συνταγματικότητας οποιασδήποτε ρύθμισης έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα μέχρι τους εξέχοντες συνταγματολόγους της χώρας, όλοι έχουν εκφραστεί υπέρ του μέτρου χωρίς περιστροφές και μισόλογα.

Τα ίδια και σε δυτικές χώρες με τεράστια δημοκρατική παράδοση.

Έτσι λοιπόν, η κυβέρνηση κρίνεται στο πώς προχωράει στην εφαρμογή του μέτρου. Και το κάνει προσεκτικά, σωστά, χωρίς λεονταρισμούς, κλείνοντας τα αυτιά της στις κραυγές της ομάδας των φανατικών οπαδών της που μας θυμίζουν τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων έτσι καθώς βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση παροξυσμού, ακόμα και τώρα το καλοκαίρι, εν μέσω καύσωνα, σχεδόν ζητούν να αρπάζουμε τους διστακτικούς και να τους εμβολιάζουμε με το ζόρι ή πάντως να τους τιμωρήσουμε και μάλιστα σκληρά, προκαλώντας βέβαια με το φανατισμό τους πιο πολύ τη θυμηδία παρά την οργή.

Και είναι αυτές οι λεπτομέρειες που διατηρούν την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση. Υπάρχουν μεν οι αστοχίες που πηγάζουν από την ανεμελιά και τον αυτοθαυμασμό αλλά όταν η συζήτηση φτάνει στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση σοβαρεύεται. Όχι πως όσοι διστάζουν να εμβολιαστούν ασκούν κάποιο κατοχυρωμένο δικαίωμα. Όμως οι ίδιοι αυτό πιστεύουν και προκειμένου η κοινωνία να μην γινει «κέρματα» η κυβέρνηση εξαντλεί την πειθώ, ενώ ξέρει ότι αυτή της η στάση προκαλεί δυσφορία σε αρκετούς.

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει και να έχει μετατρέψει την πλοήγηση στην καθημερινότητα ένα γρίφο που πρέπει κάθε μέρα να επιλύεται από την αρχή, οι διστακτικοί και οι αναβλητικοί μας προκαλούν τεράστιο εκνευρισμό, συχνά και οργή.

Μόνο που τα φρονήματα και η πνευματική και ψυχολογική συγκρότηση του καθενός στις δυσκολίες δοκιμάζονται, στις τρικυμίες, όχι στη μπουνάτσα και τώρα είναι που πρέπει να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, σε κάθε επίπεδο, χωρίς να ξεχνάμε τον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να ξεμπερδέψουμε από την πανδημία.