Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 13:00

-A +A

Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019, 13:00
Και ο Γιώργος και ο Αλέξης είχαν υψηλά ποσοστά αποδοχής!
-A +A

Προχθές χτύπησε το τηλέφωνό μου από μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και με ρώτησαν πόσο ευχαριστημένος είμαι από την κυβέρνηση. «Πολύ», ήταν η απάντησή μου, κύριε Πρόεδρε. Το ίδιο πιστεύουν δύο στους τρεις Έλληνες, κρίνοντας από τα αποτελέσματα μιας άλλης έρευνας. Δεν λένε ψέματα οι άνθρωποι. Ούτε είναι «στημένες» οι δημοσκοπήσεις. Αυτή είναι η φωτογραφία της στιγμής. Την ώρα, τώρα, που μιλάμε, το εκλογικό σώμα είναι ευχαριστημένο από την παρουσία της κυβέρνησής σας.

Θα πει κάποιος ότι ανάλογο ήταν το ξεκίνημα των Τσίπρα και Παπανδρέου. Ότι και σε αυτούς οι έρευνες για την αποδοχή τους στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής τους έδειχναν εξίσου υψηλά νούμερα. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάτι πρωτοφανές. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι Έλληνες πολίτες είναι ικανοποιημένοι από την παρουσία σας.

Στη δική σας περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε την αποδοχή με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ο κόσμος ζούσε στα ουράνια, πιστεύοντας ότι ο ΓΑΠ είχε πρόσβαση σε κάποιο μυστικό λογαριασμό και θα μας έκανε όλους πλούσιους. Κάτι σαν προφήτης του Σώρρα, ένα πράγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε, επίσης, το ωσαννά του κόσμου, επειδή υποσχέθηκε ότι θα έσβηνε το χρέος της χώρας και θα εξαφάνιζε την κρίση και τα μνημόνια με έναν Νόμο και ένα Άρθρο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενσωμάτωσε τη φαντασίωση μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου, ότι τα λεφτά είναι αέρας.

Εσείς, όμως, κύριε Πρόεδρε, δεν έχετε υποσχεθεί κάτι. Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που κερδίζετε εκλογές χωρίς μεγάλες υποσχέσεις. Ξέρετε, όμως, τι έπαιξε ρόλο τελικά; Η πρωτοφανής εκστρατεία δυσφήμισής σας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπάθησαν να σας απαξιώσουν, ότι δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, ότι γενικότερα δεν «το έχετε». Προκάλεσαν μια προσδοκία αρνητικών γεγονότων σε μία μερίδα του ελληνικού λαού που δεν σας ψήφισε. Αντί γι'' αυτό οι Έλληνες γνώρισαν έναν πρωθυπουργό καλά προετοιμασμένο στα θέματά, με έτοιμες προτάσεις και σχέδιο δράσης. Ο κόσμος αυτός που είχε πέσει στην παγίδα της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που σας δίνει σήμερα αυτά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής.

Θα έχουν διάρκεια τα υψηλά νούμερα; Οι μεγάλες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα απαντήσουμε χωρίς περιστροφές: Όχι! Και δεν πρόκειται να κριθείτε εκεί. Αυτό που θα μετρήσει στον ελληνικό λαό είναι πώς θα αντιδράσετε όταν θα πάψουν να έχουν θετική άποψη για σας οι δύο στους τρεις Έλληνες. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παραμείνει χαμηλά. Αργά ή γρήγορα, θα πλησιάσει. Αυτό είναι το παιχνίδι της Δημοκρατίας. Και ο Ιησούς Χριστός να ήταν στη θέση σας, το ίδιο θα συνέβαινε. Κι αυτό περιέχει μία μεγάλη δόση λαϊκής σοφίας: Αλίμονο στην κυβέρνηση που δεν νιώθει την καυτή ανάσα της αντιπολίτευσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, γίνεται μία χαλαρή διοίκηση. Στη χειρότερη βυθίζεται μέσα στο χάος της έπαρσης και της αλαζονείας.

Αν συζητάμε για την επανεκλογή σας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, αυτή δεν θα κριθεί στις δημοσκοπήσεις του πρώτου εξαμήνου. Ούτε καν των πρώτων δύο χρόνων. Η δική σας επανεκλογή θα κριθεί από την Οικονομία. Αν καταφέρετε να νιώσουν οι πολίτες και πάλι γεμάτες τις τσέπες τους, θα έχετε εξασφαλίσει την επανεκλογή σας και πιθανότατα και με μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που πετύχατε στις εκλογές του Ιουλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επιστρέψουν οι λαϊκιστές. Αυτό είναι το πραγματικό σας στοίχημα, κύριε Πρόεδρε, και όχι αν στις δημοσκοπήσεις πετυχαίνετε αυτή τη στιγμή ή και σε έξι μήνες από σήμερα καλά αποτελέσματα. Άλλωστε, οι κάλπες βγάζουν κυβερνήσεις και όχι οι δημοσκοπήσεις.

Θέλω ακόμη να σας επισημάνω ένα πράγμα. Ο Αλέξης Τσίπρας πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή των ευρωεκλογών, όπως και κορυφαία στελέχη του, ότι υπήρχε πιθανότητα ακόμη και να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Ότι θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές. Και σε κάθε περίπτωση, ότι δεν θα έχανε με μεγάλη διαφορά. Διαψεύστηκε! Αν είχε πεισθεί γι'' αυτό που πραγματικά συνέβη, θα είχε ακολουθήσει μία άλλη πρακτική. Το ερώτημα είναι το εξής: Οι ίδιοι δημοσκόποι υπάρχουν στην αγορά. Δεν είναι άλλοι για σας και άλλοι για τον κ. Τσίπρα. Πρόκειται για έναν μικρό αριθμό επαγγελματιών. Είναι συγκεκριμένοι! Μπορεί μία δημοσκόπηση να του έδινε εσάς μπροστά με δύο μονάδες διαφορά, αλλά σίγουρα θα υπήρχαν κι άλλες δύο που θα του έδειχναν τις 8 μονάδες που έδειχναν και οι δικές σας δημοσκοπήσεις. Εκτός και αν οι ίδιοι άνθρωποι αλλιώς τα έλεγαν σ'' εσάς και αλλιώς στον κ. Τσίπρα. Ή, ακόμη χειρότερα, αλλιώς τα μετέφραζαν οι δικοί σας άνθρωποι και αλλιώς οι «ειδικοί» του κ. Τσίπρα. Αυτό μας λέει δύο πράγματα: Πρώτον, να δίνετε στις δημοσκοπήσεις την πραγματική τους αξία. Και δεύτερον, να μην εμπιστεύεστε τις… καλές εισηγήσεις!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα