Ήταν μια μεστή χρηματιστηριακή εβδομάδα

Ήταν μια μεστή χρηματιστηριακή εβδομάδα

Του κωνσταντίνου Χαροκόπου

Η εβδομάδα που τελειώνει σήμερα, οδήγησε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πάνω από τα επίπεδα των τιμών, που είχαμε ορίσει ως οχυρά που έπρεπε να οπωσδήποτε να κατακτηθούν. Έτσι χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902,78 μονάδες και ο FTSE-25 έκλεισε στις 2.262,02 μονάδες, έχοντας διασπάσει ανοδικά τις σημαντικότατες αντιστάσεις των 900 και 2.250 μονάδων αντιστοίχως.

Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα σημαντικών εξελίξεων που αφορούσαν στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας και στο καθαρά επιχειρηματικό περιβάλλον των εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Αυτήν την εβδομάδα λειτούργησε περισσότερο η λογική και λιγότερο το θυμικό των επενδυτών. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Τα πρώτα θετικά νέα έρχονται από τον χώρο των αποδόσεων του δεκαετούς ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές διαπραγμάτευσης. Το επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 1,28% με την Citigroup να εκτιμά πως σε δώδεκα μήνες το επιτόκιο θα έχει υποχωρήσει στο 0,70%. Ταυτόχρονα, η πιθανολογούμενη αύξηση του ανώτατου ορίου κατοχής ομολόγων από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες, έρχεται να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην διαμόρφωση μιας πιο αισιόδοξης εικόνας για το 2020.

Στο καθαρά θεσμικό επίπεδο, η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έδειξε αποφασιστικότητα στο ξεκαθάρισμα του χρονίζοντος σκανδάλου της Folli Follie. Επιπλέον μέσα στο 2020, το κυοφορούμενο νέο νομικό πλαίσιο του χρηματιστηρίου θα επιφέρει καταλυτικές αλλαγές τόσο στον χώρο της εταιρικής διακυβέρνησης όσο και στο χώρο των ελεγκτικών μηχανισμών και διαδικασιών της κεφαλαιαγοράς.

Το μπαράζ των θετικών επιχειρηματικών νέων αφορά, στα τρία κομβικά σημεία που θα κρίνουν την πορεία του χρηματιστηρίου αλλά και της κυβέρνησης. Το πρώτο είναι το θέμα των τραπεζών, το δεύτερο είναι το σύνθετο πρόβλημα της ΔΕΗ και το τρίτο είναι το project του Ελληνικού, που έχει λάβει συμβολικό και εμβληματικό χαρακτήρα για την επόμενη ημέρα της χώρας μας.

Η νομοθέτηση του σχεδίου “Ηρακλής”, θα εξυγιάνει αισθητά στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Αν μάλιστα συνδυαστεί, με την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος για το περαιτέρω ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και με μια γενναία κεφαλαιακή ενίσχυση, το συστημικό τραπεζικό τοπίο στα τέλη του 2020 και στις αρχές του 2021, δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με το σημερινό.

Οι παρουσιάσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για την αλλαγή πορείας και το μέλλον της επιχείρησης, συνιστούν ίσως το μεγαλύτερο “turnaround story” των τελευταίων ετών. Αν κρίνουμε από την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, οι επενδυτές από το εξωτερικό πείστηκαν από τις αναμενόμενες αλλαγές σε μια εταιρία και σε έναν κλάδο που υπόσχεται πολλά.

Τέλος, η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development και η αναμενόμενη σύναψη των δανείων με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση του project, αποδεικνύουν την βούληση των μετόχων, να προχωρήσουν με το έργο. Κάτι που αμφισβητούσε με σφοδρότητα η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου, επιρρίπτοντας ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην κοινοπραξία και όχι στις δεκάδες αριστερές συνιστώσες που προσπαθούσαν να μποϋκοτάρουν την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Βέβαια, σαφώς και υπάρχει μια αρνητική αίσθηση λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες του διαγωνισμό του καζίνο στο Ελληνικό. Εν τω μεταξύ, αναμένονται και άλλες καθυστερήσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα, λόγω κάποιων προβλημάτων που έχουν προκύψει με την μεταβιβάσεις των υπαρχόντων κτιρίων που στερούνται αδειών, στην κοινοπραξία του project.

Η αγορά κάλυψε με σχετική ευκολία, τόσο την ΑΜΚ της Lamda Development, όσο και το πράσινο ομόλογο που εξέδωσε ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποδεικνύοντας πως τα κεφάλαια ανταποκρίνονται πάντα θετικά στις εξελίξεις βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος. Όσοι πιστεύουν και στηρίζουν το γενικότερο turnaround story της Ελλάδας και την επαναφορά στην οικονομική και επιχειρηματική κανονικότητα, δείχνουν πως είναι παρόντες, σήμερα.

Η άνοιξη του χρηματιστηρίου, δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο σε μια στεγνή και ρηχή άνοδο, όπως ήταν αυτή του 2019. Θα πρέπει να στηριχθεί σε περισσότερους επενδυτές και σε περισσότερα κεφάλαια. Πρέπει να γίνει ελκυστική και να προσφέρει πάντα θετικά νέα, όπως αυτά της εβδομάδας που κλείνει σήμερα. Νέα, που θα μπορούσαν δυνητικά να προσελκύσουν ακόμα σημαντικότερα και ποιοτικότερα κεφάλαια από το εξωτερικό.

*   *   *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.